3,927    9    0  

Vedfyrt varmesystem - som ikke funker...

 7     Østfold     0
Installerte sist vinter en Termorosella som skal gi 7,5 kWh til varmeveksler for vann. Den er tilkoblet en akkumulatortank som står i kjeller og pga av høydeforskjellen ble det anbefalt å bruke Laddomat 10. Akk.tanken (Husqvarna) har innebygd spiral for tappevannet og 2 el-kolber på hhv. 4 og 6 kWh.
Kolbene står ca midt på tanken, og for å få tilfredsstillende tappevannstemp er de innstilt på omlag 65 grader.

Huset er 70-talls og ca 135 m2. Gulvvarme i fire kretser på tilsammen 40 kvm. . Samt varmelister  i stue og tre soverom, tilsammen ca 30 meter med lister. Har ikke varmtsvannsbereder i tillegg, og systemet fungerer greit vår / høst når varmelistene ikke er i bruk

Problemet er at den energien som kommer fra ovnen ikke ser ut til å akkumuleres i tanken. Det kan virke som el-kolbene jobber like mye både med og uten vedfyringa (!) når varmelistene er på. Dessuten er det liten temp. forskjell på tur/ retur kretsen til ovnen -ca 10 grader.
Noen innspill?



   #1
 97     0
Er ingen ekspert på vedovner med vannkappe, men det kan jo ha noe med innstilt gjennomstrømningsmengde og temperatur på laddomaten. Du sier ingenting om hvor mye effekt du tar ut av tanken når gulvvarmen og varmelistene kjøres samtidig.  Hva er turtemp på inn på tanken fra ovnen?
  (trådstarter)
   #2
 7     Østfold     0
Hei, takk for responsen.

På laddomaten er det en termostat på 72 grader. Hvis det funker som det skal, skal det ikke slippes inn kaldere vann til tanken enn det.

Når det gjelder effekt ut mener jeg at max. på varmelistene er ca 7,5 kw (når alle er max. ¨åpnet i posisjon 5). Gulvene er jeg usikker på, da jeg ikke har effektmåler der - kun en fordelingsstokk med en felles termostat. Temperaturen ut fra shunten der ligger på ca 35grader, og ca 30 -31 grader i retur sånn jevnt over.

Temp. ut på varmelistene ligger på 40-45 grader, og 5-10 grader lavere på retur.
   #3
 97     0
Dersom du har vannmengden (liter/time) som sirkulerer gjennom tanken fra ovnen så kan du regne ut antall KW ovnen leverer til tanken. Du har jo allerede delta T som er de andre tallene du trenger. Jeg husker ikke helt formelen, men kan prøve å finne den. Mulig at varmeanlegget ditt tar mer KW ut av tanken enn ovnen leverer.
   #4
 97     0
Tror regnestykket skal bli som følger.  X er liter/time, 10 er din delta T, 1,16 er antall watt du trenger for å varme opp 1 liter vann 1 grad på 1 time.

X * 10 * 1,16 = 7500

X =    7500 / 10 * 1,16

X = 646

Dersom tanken skal få tilført 7,5 KW/t må du ha en gjennomstrømning på 646 l/t

Håper dette ble riktig, men er ganske sikker.
       
  (trådstarter)
   #5
 7     Østfold     0
Fint, det gir en pekepinn. Tror du er inne på noen når det gjelder forholdet mellom forbruket og energien som ovnen gir.  Vet du noen grei måte å sjekke gjennomstrømninga på (måleutstyr?)
   #6
 97     0
Dersom det ikke er noen mulighet til å se det på ladomaten må du nesten høre med leverandøren av ovnen/systemet. Det er sikkert en mulighet til å stille inn gjennomstrømningen på ladomaten eller et annet sted på rørstrekket mellom ovnen og tanken. Enten en ventil som leverandøren vet hvor mye skal åpnes/strupes eller et flowmeter som viser gjennomstrømningen. Sansynligvis en ventil, flowmeter er mest vanlig på samlestokker for gulvvarme.
Hva slags varmelister har du? 7,5KW hørtes mye ut på 30 mtr. det blir jo 250w/mtr. og de kjører du på 40 - 45 grader? Hva er dimensjonene på lista. Jeg spør fordi jeg selv har varmelister (Best Board) og er meget fornøyd med det. Hva er din erfaring med listene?
  (trådstarter)
   #7
 7     Østfold     0
Da skal jeg sjekke med leverandøren mht flowmeter.
Jeg har Variotherm med 15 mm (innvendig) kobberrør, og løse lameller. Har ikke noe å sammenligne med, men synes de fungerer godt.

Dette med 7,5 kWh er noe jeg tror leverandøren antydet, men har ikke dobbeltsjekket mot produktbladet

  (trådstarter)
   #8
 7     Østfold     0
Da er problemet løst - og svaret var enkelt: Falsk luft i pipa, fra spjedet i peïsen. Dette spjeldet stod nemlig åpent, og da jeg lukket det steg temperaturen i ovnen med 6-7 grader. Dette var nok til at vannet fra ovnen går inn på tanken, og tilsvarende reduksjon i strømforbruk fra el- kolben.

Så enkelt kan det være. Så fra i dag er strømforbruket halvert - så denne vinteren blir moro  :D

   #9
 10,486     Akershus     0

Tror regnestykket skal bli som følger.  X er liter/time, 10 er din delta T, 1,16 er antall watt du trenger for å varme opp 1 liter vann 1 grad på 1 time.

X * 10 * 1,16 = 7500

X =    7500 / 10 * 1,16

X = 646

Dersom tanken skal få tilført 7,5 KW/t må du ha en gjennomstrømning på 646 l/t

Håper dette ble riktig, men er ganske sikker.
       


Laddomaten skal hente vann fra bunn av tanken. Der vil det være varierende temperatur, men normalt ganske kald.

Det vil være enklere å måle delta T på tur/retur fra selve ovnen, for der er flow konstant så lenge pumpa går. Det er sikkert noe data på laddomaten.

Hva med å bare skru av el. kolbene og se hva som skjer?


edit : note to self : prøve å lese hele tråden før man svarer :-)

Det som skjedde, var rett og slett at ovnen aldri ble varm nok til at laddomaten åpnet mot tanken?

Bra det løste seg, jeg vurderer akkurat samme ovnen. I følge tekniske data så gir den 3 kw til luft og 10,5 (ikke 7,5) til vann. Jeg tror det sto 6 / 7,5 i en tidligere revisjon i tekniske data. Det samme var tilfellet med termoisotta, der de endret antallet KW til luft / vann i ny revisjon av tekniske data.
Send meg mailadressen din, så kan du få nyeste manual hvis du vil.

Hører gjerne litt om dine erfaringer nå som du har fått anlegget til å gå ordentlig, da dette ser veldig likt ut som hva jeg vurderer.
Signatur