26,272
29
1
Vedkjel + Akkumulatortank
18
0
Er på utkikk etter en vedkjele på ca 30kw noen som har noe erfaring på merker og typer
Har hørt at Atmos skal være bra, fyrkjeler koster ca 1/3del av norsk pris i Danmark. Du bør ha god tillgang på billig ved for at det skal lønne seg.
Vi er veldig tidlig i byggeprosessen,men jeg er i full gang med å lage fyrrom i låven. Kan noen jelpe meg med et spørsmål?
Det er murvegger i rommet,men i taket må jeg ha gips. Finnes det noe brannsikkert som jeg kan liste rundt gipsen mot muren eller må jeg pusse muren på nytt.
Hvor stor akkumulatortank planlegger du å la denne vedkjelen jobbe mot?
Hvilken mekanikk har du tenkt som skal slå ut ved faretruende høy temp. i systemet? En overtemp/trykks ventil med utblåsning til sluk ?
Jeg tror det finnes tetningsstoff som er godkjent og som kan kjøpes på byggevare forretninger
det er interessant å høre om andre som velger fyranlegg med fastbrensel (ved).
Jeg har kjørt i flere år nå med en Unical G40 vedkjele som er knytta opp mot en akkutank på 2500 liter via en Laddomat 21.
Anlegget er trykkløst (ca 0,5 bar) men har allikevel montert en sikkerhetsventil på 0,9 bar og en termisk sikkerhetsventil på 95 gr. C
Dette systemet fungerer helt optimalt og er enkelt å bruke og krever minimalt vedlikehold.
Både fyrkjelen og akkutanken er overdimensjonert for å unngå hyppig fyringsintervaller om vinteren.
Jeg fyrer annenhver dag nå på vinteren og huset er på 95 kvm og to etasjer.(ca 120 kvm med gulvarme)
En ting jeg lurer på? Hvor mye ved i snitt bruker du i året. Jeg har egen skau,så jeg hogger selvsagt min egen ved. Struper du varmen i noen rom om sommeren eller fyrer du hele året. Jeg har el kolbe i tillegg. Tenker at hvis jeg demper varmen i de fleste romma om sommeren med termostater. vil det gå veldig lite ved, eller alternativt la elkolba kobla gjøre jobben.HVA GJØR DU?
Jeg har faktisk et anlegg uten noen form for styringselektronikk og ei heller romtermostater. Jeg fikk meget god veiledning av en tidligere ansatt hos firma Arne Bergli, og anlegget fungerer som følger:
Alle gulvvarmekurser har en mekanisk ventil som stilles inn etter utprøving over flere måneder (1år for å få med alle årstidene)
En finner snart ut at noen rom må ha mer varme enn andre. Bad og stue får mer varme enn for eksempel kjøkken og gang.
For å regulere ”varmen i huset” opp eller ned så skrur jeg direkte på rattet på shuntventilen. Det eneste hjelpemiddelet som jeg har er et digitaltermometer som måler turtemperaturen ut til gulvvarmekursene.
Om vinteren ligger turvannstemperaturen på 28-32 grader, og vår og høst på ca 22-27 grader. Om sommeren er shuntventilen helt strupet og pumpen sirkulerer da det samme vannet rundt og rundt i gulvsløyfene. Pumpen skal ikke stoppes, den bruker kun ca 50W.
Min kone er hjemmeværende og synes hun at det er for kaldt i stuen en dag så fyrer hun opp med noen småpinner i en liten Jøtul, er det for varmt så regulerer hun selv ned shuntventilen.
Med denne type regulering vil en få en optimal ”skikting” av vannet i akkutanken og dermed den høyeste mulige energilagrings kapasitet. Forholdet mellom varmt vann i toppen av tanken og det kalde vannet i bunnen er faktisk på 40-45 grader.
Om sommeren fyrer jeg med intervall på 5 til 8 dager (gulvvarmen er stort sett ”utkoblet, vi er kun to personer i husholdningen)
Dersom du velger romtermostater med mulighet for nattsenking (alle har vel i grunnen det i dag), kan du benytte denne funksjonen om sommeren, alternativt gjør du som du selv foreslår og senker temperaturen i hvert rom om sommeren.
Jeg har liggendes styringsautomatikk til shunten, men kommer ikke til å montere den enda da manuell styring fungerer så bra, selvsagt er det mange fordeler med automatikk og romtermostater, men for min del fungerer et manuelt anlegg veldig bra.
Elkolben bruker jeg meget sjelden, men det er selvsagt nødvendig å ha denne muligheten.