485    10    0  

Vedovn og balansert ventilasjon i eldre bolig

 12     0
Hei, vi har en enebolig for 1981 som har ettermontert balansert ventilasjonsanlegg. Vinduene har luftespalter som nå er lukket. Vi trenger en ny vedovn, og lurer på om vi må gå bør legge opp friskluftskanal eller ikke. Det vil være ganske greit å legge en ventilasjonskanal via kjeller. Det største problemet er at jeg håpet å finne en brukt ovn, og det er ikke mange av dem som har mulighet for friskluftstilkobling.

Alternativet er å åpne lufteventiler i vinduet når vi skal fyre i ovnen. Noen som ha erfaringer/anbefalinger å komme med?

   #1
 746     Trøndelag     0
Jeg tror ikke at huset ditt er så tett at dette er noe problem. Har ettermontert balansert ventilasjon i huset vårt fra 95 og lufttilgang ved fyring, uten kanal, er ikke noe tema.
   #2
 19 362     Akershus     0
Kan være utettheter, men også kanskje at anlegget leverer en smule overtrykk.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 12     0
Takk for tilbakemeldinger! Det blir ovn uten friskluftstilførsel. Skal prøve å huske å melde tilbake med erfaringer når vi kommer så langt.
   #4
 3     0
Følger med på denne! Er i samme situasjon selv og lurer på om ovner må kjøpes nye eller om lufttilførsel fra rom duger!
   #5
 10 365     Akershus     0
Jeg ville heller sett etter gode tilbud på ny ovn. Selve  ovnen er vanligvis ikke enormt dyr, men rør og greier koster en del.

Vi har eldre hus, balansert ventilasjon og rør med tilførsel av friskluft bort til ovnen. Har et spjeld på røret.

Ovnen brenner like fint med og uten, men når det er kaldt ute, merkes det at det er en fordel å ha spjeldet åpent. Det trekket kaldt inn fra det, men tilsvarende mindre fra resten av huset. Det føles lurere rundt om når det er åpent.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 12     0
Takk for tilbakemeldinger! Det blir ovn uten friskluftstilførsel. Skal prøve å huske å melde tilbake med erfaringer når vi kommer så langt.

Bedre sent enn aldri: som påpekt over er ikke huset så veldig tett, så vi har ikke hatt noen problemer med denne løsningen.
   #7
 744     Stavanger     0
Bare et sideksudd fra hofta her. Vi vurderte gså ballansert ventilasjon i hus fra 73 men som jeg leser bør huset være veldig tett, noe det ikke er blant dere i tråden og heller ikke vårt. Kanskje dumt spørsmål men da spør jeg, hva er vitsen da? Vi hadde egentlig lagt dette på is av nevnte grunn og heller "oppgradere" fra vinduspalrer til veggventiler så ble litt overrasket at flere med "utette" hus alikevell har gått for løsningen.
Signatur

HSt
   #8
 24 951     Lillestrøm kommune     0
Overtrykk eller undertrykk vil sende ut varm eller suge inn kald luft ved luftlekkasjer så gjenvinningsgrad vil gå ned, er det nien andre problemer ? Jeg tror nei.
  (trådstarter)
   #9
 12     0
Jeg er usikker på om det kan forsvares rent økonomisk mtp strømforbruk, men det er ihvertfall et stort løft i komfort, etter min mening. Det er spesielt fint når man har små barn, med god luft på soverom uten å trenge å ha opp vindu eller dør på vinteren.
   #10
 746     Trøndelag     0
Lønner seg neppe. Men den beste oppgraderingen vi har gjort. Huset føles (og er) helt annerledes.