#11
 4,110     Akershus (Follo)     1
Jeg har ved i vedbu med god lufting nede og oppe (ingen gavler over gesimshøyde). Det er mugg på veden!

Jeg har nok stablet veden for tett. Det burde jeg vel tenkt meg, men det har lett for å bli til at all veden skal under tak. Nå går jeg over til å langtidslagre på pall ute dekket av presenning men ikke pakket inn. Så går vinterens ved i vedbua, denne gangen stablet i rader med god lufting mellom.
Signatur

   #12
 8,022     Bærum     0
Hvorfor ikke bare snekre en enkel plattform med et bølgeblikktak e.l over i hagen. Hvis TS skal fyre med ved i mange år fremover vil problemet med lagring dukke opp hvert år, så like greit å lage et oppbevaringssystem med en gang.
Vinterlagring av ved - vedstabel.jpg - cozmo
   #13
 774     Konnerud i Drammen     0
lagde meg denne i år

tidligere har veden liggi inntil garasjeveggen med presenning over, som har vært en svært dårlig løsning.

i vinter brukte jeg evigheter på å få fyr, veden brant dårlig og det hele var bare super irriterende. veden var rett og slett våt.. i tillegg var det knotete å hente den under presenning med masse snø oppå.

nå har den tak, mass luft rundt seg, la lekter i bånn så den får god lufting under også, så håper på å slippe å tørke veden i ovnen først i år Tongue
Vinterlagring av ved - P1050035.jpg - Tanngarden
Signatur
   #14
 206     Østafjells     0
Den veden man skal bruke kommende vinter bør være skikkelig tørr i august.
Da skal veden taes inn eller stå på tørr platting og dekkes til.

Ved som lagres ute som vist på bilde over drar til seg fuktighet fra rå høstluft.
Er grei nok og brenner selvsagt men kunne vært bedre.

Energien i veden skal brukes til oppvarming, ikke til å drive fuktighet ut av "halvtørr" ved Smile
Signatur
   #15
 4,110     Akershus (Follo)     0
Løsningen som vist på bildet vil jo gi veden anledning til å tørke om det er tørt en dag eller to. Og når frosten kommer så driver den også ut endel fukt. Er veden "pakket inn" så vil ikke fukt slippe ut. Og da er man prisgitt at det ikke slipper inn heller.

Å ta den inn i skikkelig tørt rom er nok det beste, men det er ikke mange som har plass til en vinterfyring inne i huset.

Jeg har tro på løsning som beskytter mot regn og snødrev men lar luften sirkulere. Noen ganger må vi gå for nest beste løsning.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 224     Østlandet     0
Takk for mange gode innspill.

Veden som jeg har fått er allerede tørr. Jeg har en garasje med plass til det aller meste av veden. Siden den er uisolert og uoppvarmet vil jeg tro at fuktighet lett trenger inn. Spørsmålet er om veden oppbevart slik vil trekke til seg like mye fuktighet som om den stod ute, hvor den tross alt får bedre lufting. Hører gjerne erfaring fra dere som har erfaring med dette.
   #17
 169     Østlandet     0
Fuktig ved kommer ikke av at veden trekker fukt fra luften, men fordi treverket inneholder naturlig fuktighet (kvae, tresaft og lignende). Derfor må veden tørkes. Det gjøres ved å sette den slik at den ikke blir utsatt for fukt fra bakken (løftes opp, eller settes oppå noe som ikke er fuktig) eller fra regn (dekkes over), men fremdeles kan avgi fukt til omgivelsene (i tørr luft/ på sted med god trekk.

Stable ikke veden helt inntil husvegg eller lignende (må ha luftespalte på baksiden også).

Hugger du ved selv, er tommelfingerregelen at du kan bruke den året etter (hogg ved om sommeren, bruk den neste vinter). Kjøper du ferdig tørket ved, er det bare å unngå at den blir våt.

Fordelen med å stable veden fremfor å slenge den i en haug, er at den får god tilgang til luft, og tørker. Kaster du alt i en haug i garasjen, ender du opp med muggen ved.

Tørr ved har mye bedre varmeegenskaper, rett og slett fordi du slipper å bruke energi på å tørke veden, slik at den brenner. Det fører også til mindre soting (vanndamp som inneholder sotpartikler).

  (trådstarter)
   #18
 224     Østlandet     0
Da er veden på plass; fire paller i hagen og to i garasjen. Står på Euro-paller. Burde sørge for gud lufting under. Fikk heldigvis låne en tralle. Likevel et slit. Neste år blir det sekker. Lettere å stable og flytte på.

Har foreløpig presenning over veden i hagen. Kom plutselig på at jeg har en hagepaviljong på 3x3 meter av "trekkspilltypen". Kanskje jeg setter den over veden og lar være å trekke ut bena - da blir den passe høy. Setter så ekstra presenning over og bardunerer ned. Sørger for god lufting på sidene.
   #19
 1,027     1
Pass på at presenningen ikke ligger nede på veden, da er veden din søkk våt på no time.
I ditt tilfelle hadde jeg kjøpt meg en eller to bølgeblikkplater og lagt over veden.
   #20
 1,062     Lindesnes     1

Hugger du ved selv, er tommelfingerregelen at du kan bruke den året etter (hogg ved om sommeren, bruk den neste vinter). Kjøper du ferdig tørket ved, er det bare å unngå at den blir våt.


Feil
Tommelfingerregelen er at en hugger veden sent om høsten og vinteren når det ikke er løv på trærene
Om du hugger ved om sommeren vil veden være gjennomtrukket og dassblaut av sevje.
Når løvet faller av trærene så trekker sevjen ned og tilbake til røttene og en vil få en mye tørrere ved.
Hugger du veden når den er full av sevje så vil du bortimot doble tørketiden på den.
Signatur