3,406    13    1  

Leie ut bolig nr to til datter. Skattepliktig?

 962     Figgjo     0

Hei!

Når en datter i huset blir student og flytter til en annen by.
Foreldre kjøper leilighet og står som eier. Datter leier da her veldig billig for å dekke renteutgiftene som foreldrene har.

Er da foreldrene som ikke bor i leiligheten da skattepliktig på noen av disse leieinntektene de får av datteren?


   #1
 2,435     Hordaland     0
Enkelt svar: ja, dessverre Smile

Det man derimot kan gjøre er å si at datteren har fått privatlån av sine foreldre til å finansiere studenttilværelse (livsopphold). Datteren kan så tilbakebetale privatlånet hver måned, og tilbakebetalingen er ikke skattepliktig. Det kan være lurt å skrive en låneavtale for å kunne dokumentere betalingene. I et slikt tilfelle skal og bør opplysningene føres opp på selvangivelsen for begge parter, som også vil gi datteren noe skattelette. 
Signatur
   #2
 2     0
Så foreldrene må skatte 50% av leieinntektene de får, men datter kan få skattelette på leieutgifter?

Forsto ikke dette helt 100%.
   #3
 2,987     Vestlandet     0
Det er 27% skatt av inntekter ETTER alle utgifter, inkl. renter, er trekt frå.
Signatur
   #4
 5,416     Langhus     0
+skatt av verdiøkning ved salg om noen år (når man selv ikke bor i boligen).

eydybdals løsning virker til å være den som løser flest "problemer".
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 962     Figgjo     0
Så om renteutgiftene er 1 kr høyere enn leieinntektene så slipper man å skatte?
Blir vell skatting uansett utgift trodde jeg? Isåfall kan vell leieprisen stilles ned?

Ja den salgs skatten er eier klar over, den blir det mange år til pga langt studie.




   #6
 2,855     0
Det er 27% skatt av inntekter ETTER alle utgifter, inkl. renter, er trekt frå.

Rettere sagt; renteutgiftene får man (altså foreldrene i dette tilfellet) fradrag for direkte i selvangivelsen uansett, enten man leier ut eller ikke, og de skal derfor ikke tas med på skjemaet angående inntekter/utgifter vedrørende utleie av bolig. Der blir det med andre ord isolert sett en netto leieinntekt, men om leieprisen=foreldrenes rentekostnad vil jo den gå opp i opp med rentefradraget de (foreldrene) altså får uansett om man leier ut eller ikke.
   #7
 38,248     Lillestrøm kommune     0
Det er skattefritt å la datter bo i foreldre eid leilighet hvis datter betaler alle faste utgufter selv. Da må ikke datte skatte av fordel av fri bolig. Om hvordan dette forholder seg til leie til foredre vet jeg ikke, men mulig dette kan defineres som en utgift som betales foreldre. De vil da få dette som inntekt og renter som fradrag og vil gå i 0.

   #8
 705     0
Hva om datteren låner hele beløpet for kjøp av foreldrene som privatlån. Hun betaler renter til foreldrene slik at foreldrene har dekket sine utgifter. Da kan datteren få skattelette for rentene hun har betalt til foreldrene og få eventuell salgsgevist skattefritt. Foreldrene kan også om ønskelig frigi deler av lånt beløp som arv som datter kan motta skattefritt hvert år.
Foreldrene kan ha pant i leiligheten, eller via avtale få tilbakebetalt fullt beløp når datteren selger. Foreldre kan vel også være medlånetakere sammen med datteren dersom foreldrene må låne med sikkerhet i leiligheten.
   #9
 552     Stavanger     1
Hvorfor bekymrer en seg for å komme i skatteposisjon for dette? Om en dokumenterer inntekter og utgifter og justerer dette slik at en ikke tjener noe på dette, så blir det heller ingen skatt. Å føre regnskap for utleieforholdet er ikke mye jobb, et lite Excelark hvor en legger inn utgifter og inntekter, gjør at du vil ha god kontroll. Samtidig, så blir det mindre friksjon, om en har flere barn, når en kan dokumentere hva en har gitt til ett av barna. Det er en god måte å gjøre dette ryddig, og på en måte som aldri blir noe problem ift. skattekontoret. 
   #10
 705     0
Atsjo. Blir leiligheten registrert som sekundærbolig på foreldrene uten at de imøtekommer kravene som stilles for skattefritak av fortjeneste ved salg, kommer foreldrene i en posisjon hvor de må betale skatt. Så lenge de ikke realiserer leiligheten, så er det ikke noe problem, men man må tenke fremover!
   #11
 552     Stavanger     0
Så lenge foreldrene ikke har bostedsadresse (folkeregistrert) i leiligheten ved utgangen av skatteåret, så blir det en sekundærbolig, og inngår også i skattereglene rundt om en har bodd i leiligheten i 12 av de siste 24 månedene. Når det gjelder planlegging av skatt rundt et salg, så er det vel ikke noe Nedd har sagt noe om, og bør sees i sammenheng med hva de faktisk har tenkt.

Jeg ville gått for den enkle løsningen her om ikke det er et poeng at foreldrene har tenkt å selge innen overskuelig fremtid.

Edit: Jeg ser jeg ikke er helt oppdatert rundt skatteendringene, men endringene gjør skattetilpasninger vanskeligere enn før grunnet strengere boplikt - http://www.kpmglaw.no/artikkel/boligbeskatning-endring-av-gevinstbeskatningsreglene-pa-grunn-av-botid-samt-formuesskattegrunnlaget-for-sekundarbolig
   #12
 705     0
Det et så enkelt at dersom foreldrene står som eiere av leiligheten og ikke har hatt fast bostedsadresse der i 12 av de siste 24mnd før et salg, må de skatte av gevinsten, og leiligheten blir lignet som sekundærbolig, noe som også øker skatten til foldrene i hele eierperioden. Derfor er det ikke tjenlig at foreldrene står oppført som eiere, da det kan løses på måten min beskrevet over, men jeg gjentar meg selv.

Datteren kjøper leilighet i sitt navn, og finansierer den med et privat og avdragsfritt lån av foreldrene. Dersom foreldrene må låne penger med sikkerhet i leiligheten (fordi de ikke har nok egenkapital til å kunne cashe ut leiligheten etter eventuell refinansiering av egen bolig) blir de medlånetakere og leiligheten står i pant.

Kostnadene foreldrene får av rentene på sitt lån (eventuelt tapte renter som følge av bankinnskudd) må datteren betale i renter som følge av det private lånet hun har hos foreldrene, og får skattelette for dette.
Lånebeløpet tilbakebetales når leiligheten selges, og datteren sitter igjen med over/underskudd ettersom hun også bærer den juridiske risikoen ved leiligheten. Dette har også en praktisk fordel, da mange borettslag ikke tillater framleie, noe som blir tilfelle dersom foreldrene eier leiligheten. Foreldrene slipper tilleggsbeskatning for sekundærbolig og får skattelette for de eventuelle rentene de får på et ekstra lån fra banken.

Dersom foreldrene har nok egenkapital, kan også lånet de eventuelt må ta opp gjøres avdragsfritt i feks 5år (eller være et rammelån) slik at heller ikke foreldrene trenger å betale avdrag.

Jeg ville uansett vurdert om det kan være bedre for datteren og leie, da boligmarkedet begynner og flate ut. Og risikoen for tap er til stede.
Det er også kostnader forbundet med salg (ca50.000 for megler ved pris på 2mill). I tillegg kommer dokumentavgift (2,5% av kjøpssum) hvis leiligheten ikke er en del av borettslag.
  (trådstarter)
   #13
 962     Figgjo     0
Takker for mye og gode svar.

Leiligheten er kjøpt og allerede bebodd i ca. 1 år av datter.
Studie varer i 6 år, så det er 5 år igjen. Blir ikke salg før det, og eier er ikke av typen "bolig-hai" så gevinsten er nok ikke så viktig så lenge datteren bor bra.

Usikker på hvordan kontraktene dem imellom er, men eier virket litt usikker på hvordan dette endte opp skattemessig, siden oppgjøre blir i år for første gang.