161    4    0  

Sluttstakst.. hva bør vi se på?

 30     0
Vi fikk nettopp vår slutttakst på vårt nye hus.. Vi lurer på hva vi skal se på...

Markedsverdi?
Låneverdi?
Tomt og Teknisk verdi?

Vi har fått disse tre oppgitt.. og hva betyr de forskjellige for oss?


   #1
 175     0
Markedsverdi - Summen man kan anta å få ved salg i det aktuelle, åpne markedet per i dag.

Låneverdi - I beste fall beskrevet som en worst-case-markedsverdi, som skal gi grunnlag for belåning. Altså en antatt nedre markedsverdi. Tullete begrep og aldri relevant.

Tomt og Teknisk verdi - Hva totalen er verdt i faktiske kroner og ører. Altså hva tomten er verdt, og hva det ville kostet å sette opp akkurat dette huset på den aktuelle eiendommen. (eventuelt med fradrag fra feil, alder etc.)

Spørst hva du skal bruke verdien til, men i de aller fleste tilfeller er det (antatt) markedsverdi som legges til grunn.


Signatur
  (trådstarter)
   #2
 30     0
Gjelder dette "normal" standard?

Vi har valgt å bruke materialer av høyere standard.. men ser ikke ut til å fått noe verdiøkning av dette.
   #3
 175     0
Er det satt markedsverdi på deres bolig, gjelder det deres bolig med den standarden dere har.

Det er ikke alltid slik at markedsverdien øker tilsvarende den tekniske etter oppussing. Mange faktorer som spiller inn.

Til syvende å sist er ikke en (antatt) markedsverdi fra megler/takstmann mer enn en profesjonell synsing. Det er også slik at om du hyrer inn en ny takstmann/megler kan verdien variere noe. Vi har mange verktøy og erfaringer å støtte oss på, men det er også en subjektiv oppfatning av eiendommen.
Det det er først etter eiendommen er solgt på det åpne markedet at får vite den faktiske markedsverdien.
Signatur
   #4
 1 977     Asker     0
Generelt er verdi på huset ganske enkelt m2 pris for hus i området +- for tomten + evt LITT for at det er valgt spesielle ting. Dersom det skal opp mye over det må det være veldig spesielle ting. Hva markedet faktisk er villig til å gi kan være noe annet. I begge retninger. Også avhengig av andre objekter. To «like»  hus hvor forskjellen er benkeplater og fin parkett vil ikke selges for flere milioner i forskjell. Stort sett litt under hva det kostet.
Signatur