#61
 552     Stavanger     0
Du får en god ide om grunnens beskaffenhet når du borrer opp kjellergulvet.

Lei en kjernebor, eller sømbor, ta ut litt masse. Forhåpentligvis finner du pukk og stein. Er det leire og "tettere" masser, så må du nok på med tettetiltak, eller et gulvavsug a.la. dette? http://www.radonkontroll.no/Norsk_Radonkontroll/Forsiden/Innlegg/2010/10/5_Radonsug_over_gulv.html

   #62
 54     Rogaland     0
Er enig m @atsjo at det er ein omfattande jobb å tette alt av røyrinnføringar og sprekker. Det som i tillegg kompliserer det hjå meg er at det på ytterveggane er nytta tresonittplater på innsida av murane. Dette er vist porøse betongfiberplater som står heilt ned i sanden/pukken. Desse er pussa på innsida. Dette medfører at ein får trekt radongassen/luft frå grunnen opp gjennom denne plata og opp i bjelkelaget mellom kjeller og første etasje. Sjå figur. Dermed løyser fuging rundt røyr/sprekker relativt lite når veggene fungerer som skorstein...

Eit alternativ i flg han som var på befaring her, var å skjære av dei nederste 10 cm av tresonittplata langs golvet. I tillegg grave seg ned i denne plata ned til under golvet og fylle igjen med betong. dermed vil du tette igjen for "pipeeffekten". Ganske mykje jobb + at det vil medføre at eg må riva ned vegger og delvis golv i alle rom i kjellaren då mange av romma er kledde med panel på innsida. Nå er ikkje kjellaren vår brukt anna enn til gjesterom/lager og heller ikkje gjort nokon vesentleg oppussing sidan huset var nytt i 1973, så det hadde jo ikkje gjort noko å tatt ein runde på det. 

Men er nok ikkje så dumt å leie ein kjernebor å bore eit hol for å sjå kva ein finn under huset... Dersom det viser seg å vera singel/pukk, burde det nok gå an å bare setja ned to punktsug slik som fleire her påpeiker.
Fjerning av radon - snitt fundament.jpg - rolfmagne
   #64
 22,342     Akershus     0
Vil det ikke trekkes mye kald luft inn under huset som kan føre til frostproblemer hvis man er uheldig?
HSt
   #65
 37,574     Lillestrøm kommune     0
På svensk nettside fant jeg en anbefaling om max 50m3/t på radonsuget, med det jeg tror er rimelig standard vifter så kan en trekke ut 150m3/t så en skal være litt forsiktig.

Hos meg så var det 11grader C på luften som ble trukket ut, jeg kunne heldigvis skru ned turtallet så jeg trekker ut ca 1/10 av max (hadde en 125mm Flexit kanalvifte).  Nå har jeg lånt bort denne til en bekjent som slet med radon så nå står det en liten plast kanal vifte (100mm) fra Biltema og går på full fart, den trekker ut omtrent samme luftmengde.

Jeg hadde inntrykk av at kjeller temperaturen falt litt fortere når det ble kaldt så jeg har økt tilleggsvarmen i kjelleren litt. (Sommerstid så har temperaturen økt til 13grader i radonsuget).
   #66
 524     Akershus     1
Tenkt jeg skulle dele mine radon problemer og tiltak med omverden og bruker denne tråden siden den er nyest.

Hus fra 1928. Ca 30 kvm kjeller under halve huset. Gråsteinsmur ca 1m tykk. Betong gulv støpt rett på fjell/jord uten fuktsperre. Kjelleren har 2 vinduer med spalteventiler og en ventilasjonskanal opp til hustaket. Stuen i 1. etasje ligger rett over kjelleren. Etasjeskiller av tre fylt med leire. Huset har kun passiv ventilasjon, ingen balansert ventilasjonsanlegg e.l.

Målte følgende radonverdier i forrige vinter (med sporfilm fra RadonLab) :-
Kjeller = 240 Bq
Stue = 70 Bq

Videre inspeksjon utført av RadonLab konstaterte hoved radonkilden til å være en stakeluke i kjellergulvet. Under luken og ut fra huset har det blitt sprengt/pigget en grøft som vann og avløpsrørene ligger i og det er (antatt) opp gjennom denne grøften radongassen siger. Lokalt til luken ble det målt ca 1000 Bq under inspeksjonen. Ellers i kjelleren ble det målt verdier rundt 200-250 Bq.
Verdiene i stuen over ble det antatt kommer fra gass som siger gjennom gulvet fra kjelleren under. 

I at kjellergulvet er støpt mer eller mindre rett på fjell, uten en grusfylling under, ble montering av radonbrønn e.l. umulig.
RadonLab anbefalte følgende tiltak :-
1) Montering av en Minivent ventilator med varmegjenvinning i kjelleren, nærmest mulig til stakeluken.
Denne http://radonlab.com/radontiltak-produkter/minivent/lossnay
2) Forsegling av stakeluken med Tech-7.
3) Tilleggsventilasjon i stuen.

Alle tre anbefalte tiltak har jeg gjennomført selv og er nettopp ferdig.
I stuen har jeg montert 2 stk 150x150 ventiler.
En Canary Radonmåler er bestilt og skal monteres først i kjelleren for å sjekke om tiltakene har gjort en forskjell.

Canaryen ble kjøpt her http://www.sikkerheten-selv.no/product/665/canary-digital-radonm%C3%A5ler - for ingen annen grunn enn at de hadde gratis frakt.
Miniventen ble kjøpt her http://www.orionairsales.co.uk/mitsubishi-electric-air-conditioning-vl-100u-wall-mounted-heat-exchanger-462-p.asp - for ingen annen grunn enn at den kostet 40% mindre der enn i Norge.

Total regning for hele prosjektet ble :-
Sporfilm = kr 750
Inspeksjon = kr 4.900
Minivent (inkl noe ekstra rør osv) = ca kr 4.000
Ventiler = ca kr 500
Canarymåler = kr 1.700
Totalt = ca kr 12.000

Håper denne infoen kanskje hjelper andre som er i en tilsvarende situajson.


CSI
   #67
 584     Hordaland     0
Enkleste er vel at slappe av i forhold til dette hysteriet?! Baggrundsstrålingen slipper Dere  uansett ikke om ikke Dere bor i blyinkledd hus. Og så etterpå hele møljet skal en selvsagt til syden (og heim igjen) og får en klekkelig økt dose gammastråling...

   #68
 5,337     Tromsø     0
Ja, å iverksette tiltak når man har bare 70 bq i stua, under enhver grenseverdi, virker unødvendig. 240 er over greensa for hvor man bør iverksette tiltak i et oppholdsrom, men hvis det er en råkjeller hvor man kun er nede småturer for å hente ting, så er det heller ikke noe problem.  Strengt tatt er det vel ikke anbefalt å måle i annet enn oppholdsrom.
Signatur
HSt
   #69
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Siden sporfilmmålingen kun er gjort et sted pr etasje så kan det være lokale avvik.  En bekjent som lånte min Canary måler var fornøyd i starten når han hadde satt måleren i kjellerstuen, men det var også nesten det eneste rommet i huset uten radon...

Men støtter ellers at en trenger ikke å være så redd for små verdier, det er ikke sikkert at risikoen finnes for de laveste dosene.
   #70
 524     Akershus     0

Ja, å iverksette tiltak når man har bare 70 bq i stua, under enhver grenseverdi, virker unødvendig. 240 er over greensa for hvor man bør iverksette tiltak i et oppholdsrom, men hvis det er en råkjeller hvor man kun er nede småturer for å hente ting, så er det heller ikke noe problem.  Strengt tatt er det vel ikke anbefalt å måle i annet enn oppholdsrom.


  Wink

Siden sporfilmmålingen kun er gjort et sted pr etasje så kan det være lokale avvik.  En bekjent som lånte min Canary måler var fornøyd i starten når han hadde satt måleren i kjellerstuen, men det var også nesten det eneste rommet i huset uten radon...

Men støtter ellers at en trenger ikke å være så redd for små verdier, det er ikke sikkert at risikoen finnes for de laveste dosene.


I kjelleren har jeg verksted og der nede er jeg offtest mulig  ;)
240 Bq målingen ble gjort med sporfilm midt i rommet men høyere nivåer i nærheten av stakeluken ble oppdaget under inspeksjonen.
Inspeksjonen gjort av RadonLab var omfattende og de bl.a tok lokale målinger på strategiske plasser over hele huset, i alle etasjer. Det ble lagt stor vekt på å kartlegge hvor radonen kom inn i kjelleren og hvordan, eller hvis, det spedt seg opp til resten av huset gjennom rørgjennomføringer eller andre sprekker og hull. Dette ble gjort nettopp hvor å finne ut om andre rom hadde høye nivåer som ble ikke fanget opp av sporfilmene.
Jeg er enig at 70 Bq i stuen er lavere enn det i utgangspunkt er nødvendig å gjøre noe med men 240 ++ i verkstedet mitt greier jeg ikke å slappe av med. Ventilene i stuen var enkle å sette inn og dersom de hjelper å redusere 70 Bq til 0 Bq så mener jeg de har en verdi.