69,057    103    5  

Har høy verdimåling Radon

 28     0
Har lånt meg en Canary Radonmåler. I kjelleren slo den ut på 650 på datarom. I stun ca 170 og på alle soverom på loftet ca 380-420. Dette ligger langt over det som er lurt:(

No lurer jeg på kva desse verdiene betyr for helsen til min familie. Madammen seier at jeg er hysterik og seier me får ordne det til våren. Jeg seier at det er livsfarlege ting dette her. Er eg hysteriks? Alt er farleg seier ho. Solarium, forurensning i Oslo

Målingene er gjort 1-2 døgn på kvar plass.

Klima ute er kaldt 12-15 kuldegrader og klarvær. Denne værtypen har no vore i noen veker.

Er desse digitale målerene til å stole på?

Finnes det en lur måte å finne lekasje mot grunnen?

Når en gir tiltak. Vil verdiene redusere nesten på minutte. Eller vil utslaget gå seint. Tenkte på tetting? Kva tetter dere betongoverganger med?

Trenger no en ekspertutaleser.

   #1
 575     Litt vest,litt nord,og litt vest igjen     0
for å få det vekk midlertidig så er det og holde dører lukket som går fra kjeller og opp. + god utlufting i kjeller
Signatur
   #3
 557     Sørlandet     0
Ville gjort noen langtidsmålinger først før man gjør eventuelle større tiltak.
   #4
 1,519     Oslo     0
www.radonlab.no har sporfilm som skal ligge et par måneder og så sendes inn. Jeg tror jeg betalte litt over 1000 for målinger tre steder i huset. Du kan evt ringe for å snakke med de og si hvordan du har målt og høre hva de sier - de burde ha bra peil.
   #5
 5,336     Tromsø     0
Høyere verdier på soverom på loftet enn i stua? Strakstiltak på soverommene: Luft godt ut morgen og kveld, eller sov med åpent soveromsvindu.
Og ta en ny todagers måling etter å ha luftet og se om det hjelper, og ta deretter en to-måneders-måling med sporfilm.


No lurer jeg på kva desse verdiene betyr for helsen til min familie.

Radongass i lufta man puster inn kan gi lungekreft. Litt radongass er like farlig som å av og til være passiv røyker, mye radongass like farlig som å være storrøyker. Å bo et sted med mye radon og i tillegg være storrøyker er den verste kombinasjonen.


Hvor stor sprekk må til å få så høy verdier?

Her er det ikke bare spørsmål om størrelse på sprekker eller porøsiteten til kjellergulvet ditt, men også hva slags mineraler som finnes i grunnen der du bor. Dessverre er ikke Norges geologiske undersøkelses radonkart så veldig komplette ennå, men om du bor i noen av de mest utsatte områdene er det mulig du kan få en indikasjon på om du bør gjøre noe ved å se på kartene her:
http://www.ngu.no/no/hm/Kart-og-data/Radon/

[Disclaimer: Jeg er ikke lege og spesialist på lungekreft, men geolog som vet litt om radioaktive mineraler og geofarer, men det er ikke det jeg har spesialisert meg i.]
Signatur
   #6
 9,677     Kysten     0

Hvor stor sprekk må til å få så høy verdier?


Det er umulig å si for oss hvor det kommer inn. Det som er sikkert er at det kommer fra grunnen og at det er undertrykk i kjelleren din. Øverste etg har som regel overtrykk. Som tiltak kan du gjøre noe med dette med ved rett ventilasjon. Har du avtrekk vifter så må du tilføre nok luft gjennom ventiler, ellers vil du dra luft inn fra grunn. Du kan også utligne undertrykk i kjeller ved å åpne alle ventiler ( de som ligger nær bakken evt holder du lukket).

Dette er på kort sikt. På lang sikt tar du langtids måling fra feks radonlab. Tiltak ut fra disse målingene.

Har du trekkerør fra grunn til el og tlf så fuger du tett dem.

   #8
 948     1
har hørt at det er kun sporfilm som måler radon nøyaktig, driver med det nå, skal sende inn snart. (brikkene har ligget i 3 mnd) har en i stue og soverom ( har alt på et plan) man skal måle når huset er i vanlig bruk og i vintermnd trur jeg...

info: http://www.nrpa.no/radon

   #9
 557     Sørlandet     0
Sendte inn mine målere tidligere i år og venter utolmodig på resultatet. Har et godt ventilert fjell under huset og forventer ingen store tall. Sokkeletasjen er strippet ned og venter på oppbygging igjen og det kan være jeg må legge om planene hvis målingene skulle være ille.
HSt
   #10
 36,582     Lillestrøm kommune     0
TS: Du trenger ikke å tenke på behov for sporfilmåling når du har en Canary måler, den gir resultater som du kan stole på.  Men, du skal ikke legge for stor vekt på 1-dags midlene og bør over til å se på 7 dagersmiddelet og middelverdi fra sist reset. Når du flytter måleren så start på ny ved å trykke på reset (under batterilokket, en utbrettet binders er fint verktøy).

Jeg tror du erfarer det samme som meg at radonverdiene i 2.etg kan være minst like store som lenger nede i huset.  Har du bad i nærheten av rommene i 2.etg. så kan radon følge rørene opp i konstruksjonen.

Jeg benyttet meg av et par ekstra Canary målere og fikk lokalisert at kilden min var kjellerbodene og at det primært lakk Radon via trappeoppgang. Hos meg  var avlesningene høye etter nedbør, mens jeg nå har radonsug (kjøpt komponenter selv) så jeg har ikke midt-vinters erfaringer. (Hadde opp mot 1100Bq i kjeller og klarte ca halvering av disse tallene for hver stengt barriære (vegg/dør med pakning osv) utover i huset men endte før tiltak opp på 250Bq rundt omkring i huset, med maksverdier 500Bq).

Vedr. risiko så bør du definitivt gjøre noe hvis tallene dine forsetter slik, men hvis ingen røyker så er risikoen betydelig lavere enn for disse.  (Røyking er farlig og røyking+radon gir veldig økt risiko).

Hvis du har ventilasjonsanlegg så prøv å slå av dette og se om forholdene endrer seg (har hørt om feilkonfigurert anlegg som ga omluft og spredte Radon rundt i hele huset). Vedr. lufting så hadde jeg ingen effekt i kjeller, men luftig oppover i huset hadde av og til positiv effekt.

Jeg har ikke skrevet noe om mitt radonsug enda, men du er velkommen til å sende meg en PM og vi kan evt også ta kontakt på annen måte.