11,907    11    3  

Radon - er lufting nødvendig? Og over tak?

 1,943     2
Vi klør oss litt i hovudet over radon for tida. Alt er klart for oppstart av nybygg, men det er uavklart kva som skal skje med radon. Vi skal ha radonduk da, men entrepenør meiner at det må lufting over tak - og vil gjerne vite kor dette røyret skal gå, og kor det er ideelt at det skal ligge. Arkitekt har aldri vore borte i dette før, så ho ønsker at vi / entrepenør avgjer dette. Rørlegger (som jo har teikna inn lufting for sine ting) meiner at ved bruk av radonduk treng ein ikkje lufting.

Eg finn ikkje noko info på nett om dette - heller ikkje særlig mykje her. Men det må da vere ein del folk som har lagt radonduk i sine nye hus, som veit om dei har lufting eller ei? Smile

   #1
 5,416     Langhus     0
Kan ikke svare for duk, men rørføringen for min radonbrønn går korteste vei ut (via teknisk for eventuell montering av vifte ved behov)

[quote=http://www.nortett.no/public.aspx?pageid=28941&hl=radon&gclid=CO-QopidsKoCFQq_zAod5SBo9A]Tiltak:

I både nye og eksisterende bygg kan man bl.a. sørge for tetting av konstruksjonen mot grunnen. I hus hvor det er åpenbare utettheter i sålekonstruksjonen og betongvegg under bakkenivå, kan en tetteløsning være et effektivt tiltak. For å oppnå reduksjon i radoninnstrømming bør man tette sprekker og hull i betongplate og betongvegg, rundt sluk- og rørgjennomføringer, og i hjørner. Radonsperre som eneste tiltak er ikke en garanti for å sikre at radoninnholdet i inneluften alltid kommer under anbefalt tiltaksnivå. Kombinasjon med andre tiltak, for eksempel ventilering av byggegrunnen, kan være aktuelt ved særlig høye radonkonsentrasjoner i grunnen. For tips om andre tiltak, se informasjon fra Statens Strålevern på nettsiden: http://radon.nrpa.no/[/quote]

Signatur
   #3
 5,416     Langhus     0
Nei, min går ut i bjelkelaget mellom kjeller og 1. etasje. (og kobles til kun hvis målinger til vinteren skulle vise at det er nødvendig)

Tar man den over tak slipper du kanske vifte siden "skorsteinseffekten" vil gi noe naturlig ventilasjon.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 1,943     0
Vurderte å legge røyret parallelt med kloakklufting - så får vi det i samme kasse oppover i bygget. Er litt opptatt av å ha kontroll med kor denne kassen havnar i huset.
   #5
 5,337     Tromsø     0
Osterøy er ikke kjent for alunskifer, men det kan også være radioaktivitet i andre bergarter. Er det noen av naboene som har målt radon, eller er det noen som har observert bergartsganger med bateriale som slår ut på geigerteller, slik at man vet at radongass kan være et problem her?
Signatur
   #6
 425     0
TEK har en helt egen paragraf om Radon HER

Og veledningen til TEK sier klart å tydelig:
Alle nye bygninger skal ha egnede tiltak som kan aktiviseres når radonkonsentrasjon i inneluften overstiger 100 Bq/m3

Den helt klart enkleste løsningen er å legge ned drensrør, som beskrevet i veiledningen og føre dette over tak. Over tak er den mest logiske føringen da dersom du må aktivere utluftingen er det på grunn av radioaktiv gass. Litt idiotisk å ventilere denne ut i pustehøyde, selv om den sikkert raskt blåses vekk.
  (trådstarter)
   #7
 1,943     0
Om eg har forstått alt riktig så er vårt hus godkjent (fått rammeløyve), før gjeldande TEK, så vi kan droppe det om vi vil. Men vi vil ha det vi da, sjølv om målingar nokre hundre meter borte har vore bra. Føler meg tryggare med det, og syns også det er greit å følge dei nye krava sjølv om vi ikkje må.

Vi skal altså ha radonduk i kombinasjon med radonbrønn og lufting over tak. Ingen drensrøyr etter kva eg har forstått - dette er vel berre eit alternativ til duk?

   #8
 425     0
Tror kravene som står i TEK angående radon ikke har endret seg fra TEK 10 (forrige TEK) og er bare en presisering/innskjerping fra TEK 97/03 så krave om lufting har vært en stund. I TEK97/03 var det en sterk anbefaling om duk og lufting, og grensen var på 200 Bq/m3.

TEK sier:
(2) Følgende skal minst være oppfylt:
a) Bygning beregnet for varig opphold skal ha radonsperre mot grunnen.
b) Bygning beregnet for varig opphold skal tilrettelegges for egnet tiltak i byggegrunn som kan aktiveres når radonkonsentrasjon i inneluft overstiger 100 Bq/m3.


Dvs godkjent duk OG mulighet for lufting. Radonbrønn har jeg ikke personlig kjennskap men ser at det er Sintef godkjent så er garantert bra nok. Drensrør blir et alternativ til brønn ikke duk. Innbiller meg at utluftingen blir noe bedre med drensrør under hele platen, men brønn ser helt klart eklest ut.
   #10
 142     Oslo     0
Min byggmester mener radonrør, f.eks:
http://www.uponor.no/~/media/Files/Uponor/Norway/Teknisk%20Handbok/92Radonsystemerfornybygg.ashx
er et alternativ til radonsperre. Argumentasjonen er at radonmembranen er vanskelig å få skikkelig tett og vil den holde tett i framtiden?
I utgangspunktet synes jeg et rørsystem med lufting over tak høres ut som en robust og fornuftig løsning, men er det nok? Alle steder jeg leser om radon nevnes kun radonsperre som det primære og radonsump/radonrør som en passiv løsning som kan aktiveres dersom du får påvist for høye verdier i ettertid.