#51
 5,569     1


Det er vist ikke sporfilm som er det som gjelder lenger.
Det er et apparat som en setter inn i boligen i noen timer og så sender inn og dermed får man svar umiddelbart.
Fordel å gjøre det på vinteren for da får man worst case.


Er det ikke bare fordi man normalt lufter mer om sommeren?


Jo, fordi man om vinteren lufter mindre og setter på varme i huset og påfølgende lavtrykk i bunn av huset slik Boligbyggerne skriver.

   #52
 9,677     Kysten     0
En må måle over lang tid. Grunnen er at radoninnholdet i boligen kan variere voldsomt fra dag til dag. Det har med trykkforhold å gjøre.
   #53
 55     Oslo     0
2 etg 60 (40)
1 etg 50 (30)
Kjellerstue 200 (150)

Dette er i Oslo, årsmiddelverdi i parentes.
   #54
 82     0
Kjeller: mellom 8600-9800bq/m2
Stue: mellom 250-4300bq/m2

Huset står på steinfylt myr, byggeår 1989.

radonlab som har utført målingene og utbedret med radonsug og tilleggsventilasjon type minivent.
Nå er verdiene så godt som null.
   #55
 7     Østlandet     0
Strålevernets anbefalinger for radon:

Alle bygninger bør ha så lave radonnivåer som mulig og innenfor anbefalte grenseverdier:
Tiltaksgrense på 100 Bq/m3
Så lave nivåer som mulig – tiltak kan også være aktuelt under tiltaksgrensen
Maksimumsgrenseverdi på 200 Bq/m3
Alle bygninger bør radonmåles regelmessig og alltid etter ombygninger.
Radonmålinger bør utføres som langtidsmålinger i vinterhalvåret med sporfilmmetoden. Radonreduserende tiltak i eksisterende bygninger bør være årsaksspesifikke, rettet mot identifiserte radonkilder og søke å oppnå så lave radonnivåer som mulig. For nybygg stiller byggteknisk forskrift krav til forebyggende radontiltak og grenseverdier.
HSt
   #57
 37,574     Lillestrøm kommune     0
Journalister er ikke flinke på nyanser, artikkelen gir intrykk av at løpet er kjørt for de som ikke har målt fordi en ikke får 2mnd måling i vintersesongen nå.  Det er korrekt at vintermånedene kan gi resultatene med høyest verdi, men har en gode målinger fra vår/høst (og hos meg sommer) så er det lite sannsynlig at en får problemer neste vinter.  På BB sitt miniradonkurs hørte jeg at forsvarsbygg kjøpte inn et stort antall Canary målere, dette trolig for å oppfylle dette kravet som artikkelen omtaler.

Canary målere er pålitelige elektroniske målere og kan kjøpes på www.canary.no

Du skal fokusere på 7-dagersmiddelet og langtidsmiddelet, mens 1 dags middelet er mer for å se endringer/max verdier o.l og er ikke beregnet for å anngi husets radon verdier. (og nei, jeg har ingen forbindelse med dem annet enn at jeg er eier av flere målere)

Hos meg:
Før tiltak : Kjellerbod 950-1200Bq, boareal (hele huset) 200-550Bq, 
etter radonsug : Kjellerbod 70-90Bq, boareal 15-35Bq.

(Sporfilm fungerer selvfølgelig det også, men blir slitsomt hvis du må gjøre tiltak og må prøve deg frem med 2mnd intervaller).

Jeg har lånt ut et par Canary målere nå til bekjente og kan bekrefte at selv steder som skal være radonfrie i følge kartet ikke nødvendigvis er det. (Det kan f.eks. være radon fra tilkjørt pukk under huset).

   #58
 9,677     Kysten     0

Journalister er ikke flinke på nyanser, artikkelen gir intrykk av at løpet er kjørt for de som ikke har målt fordi en ikke får 2mnd måling i vintersesongen nå.  Det er korrekt at vintermånedene kan gi resultatene med høyest verdi, men har en gode målinger fra vår/høst (og hos meg sommer) så er det lite sannsynlig at en får problemer neste vinter.


De beste målingene er nå i de kaldeste månedene. Vindforhold kan selvsagt spille inn og en kan få inn radon på andre årstider. Sommer er det mye åpne dører og vinduer og lite trykkforskjeller. Men en kald vår evt høst kan det gå å måle.
   #59
 64     Langs en fjord     0
Jeg har akkurat fått resultater fra Radonlab og stusser litt over tallene. Slik var målingene mine utført (årsmiddel i parentes):

Periode: 31.10.2012 - 04.02.2013

1. etasje
Stue: 123 (101)
Barnerom: 105 (87)

Underetasje (skråtomt)
Soverom: 111 (91)
Kjellerstue: 115 (94)
Kontor/Gjesterom: 162 (133)

Jeg lurer deretter på følgende:

1. Hvorfor er det (såpass) høye verdier i 1. etasje? Dette henger ikke helt på greip for min del. Sporfilmen i stua ble plassert akkurat der trappen kommer opp. Teorien min er at peisovnen (som står 2 meter unna) trekker en del luft fra kjelleren og opp. Er dette helt på jordet?

2. Kontor/Gjesterom er rommet som har desidert høyest verdi. Jeg kan meddele at dette rommet ikke ble luftet en eneste gang under hele måleperioden. Begge veggventilene var også lukket. Eneste luftutvekslingen skjedde via døra ut til kjellerstua/gangen. Er dette en forklaring på de høye verdiene sammenlignet med resten av huset?

3. Ville dere satt i gang noen tiltak? Vi har nå åpnet veggventiler og sørget for lufting i gjesterommet. Tenker da å foreta ny måling neste vinter om nødvendig. Ifølge kartet til NGU, bor vi i et område med "moderat aktsomhet".

Setter stor pris på alle tilbakemeldinger.

Edit: rettet fra 2012 til 2013. Vanskelig å måle bakover i tid Smile .
Signatur
   #60
 9,677     Kysten     0
Du får spredning i huset gjennom støv. Radondøtre fester seg til støvet og spres rundt med det. Støvet puster vi også inn.

Tiltak ville jeg gjort, men så enkle som mulig.