9,678    9    0  

Radon måling i opppigget kjeller

 254     Akershus     0
Hei,
Vi har nettop fått tilbake måle resultater for radon i huset som er under oppussing. tallene for kjelleren lå mellon 250 og 270.
Halve kjelleren er pigget opp til pukken/grunnfjell. den andre halvdelen har tynt betong gulv fra 60 tallet.

Når jeg ringte for å informere om resultatene sa de at det ikke var mulig å gi noen nøyaktig sporfilm måling i opppigget gulv.

Hva tror folk her, hvis jeg støper nytt gulv vil radon mengden bli drastisk lavere? hvordan vet jeg om jeg bør gjøre noen tiltak?

Vil det være noe poeng å legge en radonduk bare i en halvdel av kjelleren? vi har senere tenkt å legge nytt gulv på den andre halvdelen, men det er bære vegg som skiller de to halvdelene, så vi vil nok aldri få en radon duk under hele gulvet.

mvh

Henrik

   #1
 552     Stavanger     0
Om du bare støper, uten noen form for membran, så vil radonnivået være i området du ser nå. I og med at du har gulvet oppe nå, så er det enkelt å lage til en radonbrønn, som du lufter ut av huset.
jaf
   #2
 6,418     tromsø     0
Gulvet i 60 tals hus er gjerne dårlig puss på sand. Tett som en sil. Eg støpte nytt på 200 etter senking for å få det til å renne under vegger. Radon kan være litt skummel og komme via lange rør, rens og annet og til din kjeller. Eg legger isopor over støp med radonduk i mellom i isopor.
   #3
 4     0
Du kan legge radonduk der hvor gulv er pigget opp. Sørg for å etablere eks et drensrør som legges i singelen under nytt støpt gulv. Dette må føres utfor grunnmur og kunne kobles til en vifte om radonnivået etter tiltak fortsatt er høyt.
Du kan også legge plast / radonduk oppå betonggulvet. Sørg da for å fuge / tette helt igjen mot yttervegger / kanter.
Radon bør måles i vinterhalvåret. Husk imidlertid at det er årsmiddelverdien (gjennomsnitt gjennom hele året) som bør være under 100bq. Om sommeren er nivået lavere enn om vinteren. Dette skal måle under normalt bruk, dvs mens eks ventilasjonsanlegget sviver.
Lurt å rådføre seg med kyndig ekspertise før en legger for mye penger ned i tiltak som ikke virker. Wink
  (trådstarter)
   #4
 254     Akershus     0
Takk for svar

Så å legge radonduk under deler av gulvet vil ha dugelig effekt? (ikke bare øker konstentrasjonen i tilstøtende rom?)

Hvordan er radon duk kontra en grunn ventilering/radon brønn(feks [url=http://en av disse]en av disse[/url]: http://www.radonlab.com/produkter/radontiltak/grunnventilering)
Ser forresten at radon duk (type asfalt) koster 100kr m2 på radonlab, er ikke det litt i overkant dyrt?

Ser at statens strålevern har en liste over radon entrepenører, men har hørt det er en del skurker blant dem. Er det noen som kan anbefale noen integere eksperter i oslo/akershus området?
   #5
 4     0
Et viktig poeng ved radonsikring er at evt radongass stoppes ved diffusjonstett skikt. Det kan være en tykk, dyr radonduk, eller alternativt plast av tykkelse eks 0,25mm. Denne må være helt tett og evt limes i skjøter. Radongass bør i tillegg ledes utenfor yttervegg eks ved å etablere drensrør m vifte under betonggulvet.
Ser heller ikke bort fra at det kanskje vil være tilstrekkelig å installere ventilasjonsanlegg i rommene (dersom du ikke har det fra før). Det virker ofte like godt som mange andre tiltak.
HSt
   #6
 37,567     Lillestrøm kommune     0
Ventilasjon kan ofte hjelpe på sekundærrom men har du randomkilden i rommet (lekkasje fra grunnen) så er det ikke sikkert at det hjelper.  En randonbrønn ville jeg i ditt tilfelle etablert med et rør opp gjennom såle, sørg da for å få en god tetting. Mot innervegg i kjeller kan du fuge og klemme membranen mot veggen med en metalllist. Er veggene porøse sørg for at de er godt pusset også under nytt gulvnivå.  Hvis innerveggen deler opp grunnen under huset så må du på sikt etablere en radonbrønn også i den andre delen (men du kan sammenkoble rørene og lage et sug av dette).  Får du  menbranen tett nok så trenger du ikke å aktivere radonsuget og lar røret stå forseglet.  For måling vil jeg igjen anbefale en elektronsik måler fra www.canary.no da får du sett om det du gjør får effekt umiddelbart (kanskje kan du til og med kan se om membranen har effekt før du støper den ned).  Du får dag/uke/årsmiddel med denne måleren.
   #7
 9,677     Kysten     0
Sannsynligvis er det gjennom åpent gulv mot grunn du får opp radon. Og mest sannsynlig vil det bli tett i det området kun med påstøp. Men jeg ville ikke gamblet på det. Følg anbefaling om å legge inn radonbrønn og legg duk. Du kan klemme duken inntil alle murvegger og legge butylmasse mellom duk og mur. Aktiver radonbrønn med vifte og kanaler opp over tak om det er behov. Du kan også sjekke alle oppstikk, rør og trekkerør for strøm/telenett. Langs ytterkant av eksisterende gulv kan du se etter sprekker og tette disse. De beste målingene er langtidsmåling om vinteren, sporfilm er enkelt og billig.

  (trådstarter)
   #8
 254     Akershus     0
Tusen takk for alle svar!
TakstmannSvein: Så du mener en vanlig fuktsperre (som jeg skal legge uansett) er like godt som en radon duk, forutsatt at den er tettet langs kanten og rund alle oppstikk?

I den delen som vi ikke har pigget opp (og er delt opp av inneveggen som går ned i grunnen) tror jeg støpet ligger oppå stein blandet med steinmel/sand. Vil en radon brønn ha noe særlig effekt der?

Denne inneveggen er laget av siporex/lettbeton, så selv om jeg pusser den under gulv nivå og på senere tidspunkt fornyer gulvet på den andre siden, vil ikke radon sige opp i selve veggen?

Og hva er forksjellen mellom radon brønn og en perforert drensledning i effekt?

Mvh

Henrik
   #9
 9,677     Kysten     0
Å sammenligne 0,20 folie og radonduk er helt på jorde. Hvilke tester kan takstmannsvein vise til der? Det er ekstremt vanskelig å få godkjent slike produkt så det er ikke sammenlignbart.

En radonbrønn er egentlig et perforert rør. Om du klarer å få overganger tett kan du bruke drensrør. Men få avtrekk over tak, det er å anbefale. Om du likevel vil ha den utforbi vegg må du lage det slik at luften fra røret ikke kommer inn igjen i huset gjennom ventiler, dører og vinduer. Du må også fuktsikre det elektriske i forhold til viften du må inn med.