2,045    40    1  

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.

 272     0
Hei,
 
Vi har nylig tatt over et hus og har problemer med for høye radonverdier. I utgangspunktet var det fuktig kjeller som var bekymringen, og jeg fikk inn tips iht utluftning i en tidligere tråd. I samme tråd ble vi anbefalt å måle radon, noe vi nå har gjort ved hjelp av digital radonmåler (airthings). Siden vi har fått målinger som ligger litt høyt, ønsker vi gjøre noe med problemet og søker her om råd.
 
Vi har målt i en uke i oppholdsrom i første etasje og det lå på gj.snitt 130 (Bq/m 3). Vi har nettopp startet med soverom i andre etasje og det ligger etter en dag på 90, men det vil endre seg når vi får flere dager. Jeg er klar over at man bør måle flere måneder, men allikevel tar jeg dette som en indikasjon på at vi har et radonproblem.
 
Jeg har laget en skisse over grunnflaten med ca. mål for å bedre kunne forklare hvordan huset er. Huset er bygget ut og totalrenovert for ca. 15 år siden. Det røde området indikerer den gamle delen (ca. 100 år gammelt), tømret kasse og steingrunnmur. Det grønne området indikerer råkjelleren og veggen består av steinmur. Alt utenom det grønne arealet er fylt opp med leca og betongdekke (i skrivende øyeblikk kjenner jeg ikke til om det er brukt membran).
 
Det er en luke ned til råkjelleren via kjøkkenet. Det er betongdekke i råkjelleren, men det går ikke helt ut til steinveggene. Det er ingen ventilasjon og relativt høy luftuktighet, ved mye regn og snøsmelting renner det noe vann langs renna mellom betonggulv og vegg. Men til tross for dette er det ingen fuktskader, og huntonitt platene i taket virker tørre og fine. For meg kan det virke som at det er "bra" luftsirkulasjon, men at luften trekker i all hovedsak opp i første etasjen, i all hovedsak den gamle delen som har kjeller under seg (rødt + grønt område). Her merker vi at det trekker mye kald luft opp langs listene ved gulvet, og vi kjenner tydelig at det er kjellerlukt (merket lukten markant når vi hadde problemer med gråvannet). Det trekker også kaldt opp fra kjellerluken.
 
Spørsmålet er om hvordan vi får bukt på radonproblemet. Siden kjelleren ligger innkapslet vil det være vanskelig å legge inn ventilasjon. Da må vi først borre oss igjennom "ny" grunnmur, og bane vei gjennom noen meter med leca for så å borre i steingrunnmuren som omgir råkjelleren. Alternativt, lurer jeg på muligheten for å borre skrått inn i hjørnene av det som utgår glassverandaen, da unngår vi til en viss grad lecaen vil jeg tro.
 
Kjelleren er ca. 2x4x4m. Første etasjen er "åpen", kun dør inn til vaskerom, det er trapp opp til andre etasje i midten av huset (åpent, ikke adskilt med dør). Første etasjen er kun ventilert med spalteventiler over alle vinduene, mens i andre etasjen har soverommene veggventil.
 
Vi setter veldig pris på å få tips på hva vi bør gjøre.

Nedenfor er bilde av grunnflaten og bilder fra råkjelleren.

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.  - Grunnflate.jpg - Ronald
Fig. 1 grunnflate

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.  - IMG_1527.JPG - Ronald
Fig. 2 trappenedgang fra kjøkke, steinmur som vegger i råkjelleren.

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.  - IMG_1515.JPG - Ronald
Fig. 3. Viser betongdekke på området som ikke har råkjeller (~20-50 cm tykt).

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.  - IMG_1516.JPG - Ronald
Fig. 4. Tak og vegger i råkjeller.

Radon - tips for utlufting av gammel råkjeller som ligger midt i bygget.  - IMG_1522.JPG - Ronald
Fig. 5. Betonggulv i råkjeller, ikke støpt ut til kantene. Her er det en glippe på ca. 20 cm i sidene som vender til vest og nord.

   #1
 828     Stavanger     1
Hvis jeg leste tråden din riktig sist hadde jeg ikke brydd meg i det hele tatt hvis høyeste måtte verdi med radon var 130..
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 272     0
Hvis jeg leste tråden din riktig sist hadde jeg ikke brydd meg i det hele tatt hvis høyeste måtte verdi med radon var 130..

Skulle ønske jeg forholdt meg likt til det som deg, men jeg er av den engstilige typen... Håper å komme godt under grenseverdien på 100.
HSt
   #3
 37,566     Lillestrøm kommune     0
Det er jo både sprekker og stein her, det kan i teorien komme fra steinblokkene selv. Som vi skrev få en oversikt ved å flytte/resette måler. Har du rør inn i et rom er dette spesielt viktig å måle. Mht verdier så kan f.eks regn mange doble verdiene derfor det er greit med en elektronisk måler.
   #4
 5,009     Sørlandet     0
Burde gå greit å skråbore i hjørnene dine for å få til ventilasjon. Man kan også bore f.eks ø180 gjennom første vegg også banke inn ett ø160 spirorør gjennom løslecaen til men treffer neste vegg også bore videre med ø140. Da får du fint plass til ø125 ventil/vifte.

Man kan også skjøre av 180boret og bruke det som varerør. Det vil nok koste 2-3tusen ekstra.

PS: misforstå meg rett. Alt ovenfor er ved skråboring nærme hjørnene. Dette går ikke ved ett 4m strekk


Dette rr dog ikke det letteste for nybegynnere så sett det vekk.

Hilsen kjerneborer
  (trådstarter)
   #5
 272     0
@HSt, ok, jeg jobber med å måle forskjellige rom. Har stått en dag i andre etasje på soverom, her ligger den på 129 (Bq/m3). Tenkte jeg skulle måle selve krypkjelleren også.

Steinblokkene har stått der i ~100 år, tenkte kanskje ikke de gasset noe særlig radon? At kilden ligger i selve grunnen og vannet som siger inn?

@zippy, takk for tips, da er nok skråboring tingen.

HSt
   #6
 37,566     Lillestrøm kommune     0
Hvis stein er aktiv så er den det i noen tusen år til

Du skal fokusere på ukesmiddel, etterhvert vil det være lurt å få noen uker på hver plass. Og som jeg skrev, det er langtidsrisiko som teller, han som hadde bodd hele livet til barna som hadde flyttet ut var ikke så fornøyd med å måle 16000 Bq/m3 ...

Men trenden på dagmiddel er fin å ha spesielt når en begynner å teste tiltak og for ekempel se om Radon er avhengig av f.eks regn (det tetter trolig grunnen og mer radon går inn i kjeller).

Hos meg var kilden stor Kjeller med ca 1000Bq som med radonsug er blitt ca 100. 40-60Bq i boareal, mot nesten 400 før
TSt
   #7
 14,979     0
Dette innlegget skrevet i parallel med det over

Problemet er at det er ikke Radon i steinblokkene, denne dannes kontinuerlig underveis i prosessen:
Fra https://sml.snl.no/radon
"Utgangspunktet for 222Rn er 236U (uran-236), som nedbrytes via 226Ra (radium-226), og finnes i bl.a. radioaktive bergarter. 222Rn nedbrytes med en halveringstid på ca. fire dager via fire såkalte radondøtre (nedbrytningsprodukter, se nedenfor) under avgivelse av alfastråling, og ender opp som 210Pb (bly-210)"


Det er produktet som dannes som som sender ut en alfastråle som er problemet. Alfastråle i seg selv stoppes av tykk hud men problemet her er at vi puster inn disse og alfa partikkelen blir dannet inne i lungene,og der er det mye "tynnere" ting siden vi skal oppta O2 og skille ut CO2. Derfor kan dette over tid være skadelig i for stor grad.

U-236 har halverigstid på over 23 milioner år slik at kjelleren vi være litt gammel før steinen evt slutter å gi fra seg dette. Dvs er det i steinen er det i praksis en kontinuerlig uendret kilde uavhengig av hvor gammelt huset er.

  (trådstarter)
   #8
 272     0
@TSt og @HSt, jeg skjønner nå med tanke på steinblokkene som potensiell kilde.
  (trådstarter)
   #9
 272     0
Oppdaget enda en kilde til at luft fra kjelleren trekker opp i oppholdsrom. Vi har en stor peis, hvorav det er en ventilrist nede ved gulvet og en høyere opp. Ventilristen nede ved gulvet "spyr" ut kaldluft fra kjelleren (markant trekk og tydelig kjellerlukt). Jeg lyste inn til peisinnsatsen og ser tømmerveggen som tilhører den gamle delen. Nedenfor tømmerveggen er råkjelleren.
TSt
   #10
 14,979     0
Men det er jo ikke gitt at det er steinene dine som er kilden. Det kan også være grunnen utenfor / under etc.  Tidligere sjekket en ikke stein for dette problemet slik at noen kan nok for en tid tilbake ha betalt for å fylle opp et radon problem under bygget.  Nå tror jeg alle må vise til måleresultater før en for omsette pukk og grus.