623    5    1  

Radonduk ved renovering, hva kan jeg bruke?

KE
 3,674     Hordaland     0
Har pigget bort gulvet i ett av rommene i underettasjen, er nede på grovstøpen nå og skal legge isolasjon og støpe inn vannbåren varme på toppen, samme konstruksjon som det har vert før men med rør i betongen.
Det var vanlig plast under isolasjonen, bør jeg legge ny plast som en radonduk, anbefallinger av produkter tas imot. Jeg er usikker på hva jeg gjør i de andre rommene, i de andre rommene ønsker jeg hurtig påvirkning av gulvvarme slik at temperatur kan senkes på natten, planen er å legge vbv i sporplater over den eksisterende betongen, jeg kan selvsagt pigge opp gulvene her og men det er jo en stor jobb så det skal være noe å tjene på det om jeg skal gå igang med det. Opprinnelig har jeg 5+2cm med isolasjon, ikke så mye altså, tenkte å legge 5+5 i rommet jeg jobber med i dag, støper jeg 6,5cm da blir flisene i samme høyde som parketten i naborommene hvis jeg ikke pigger opp disse gulvene. Jeg er også usikker på hvordan jeg skal legge en eventuell radonduk i naborommene om jeg ikke skal pigge. Veggene er i leca, det ser ut som veggene er pusset etter at finstøpen er lagt, altså var den gamle plasten som lå over grovstøpen i direkte kontakt med lecablokkene, det er vel greit nok?

Jeg har radonmåler liggende i kjellerstuen nå (ett rom uten ventilasjon), den viser høyt nivå i det siste men så har det også vert åpent i gulvet nede da i forbindelse med graving av grøft under grovstøpen så antar radonmålingene er høyere nå enn til vanlig. Har dessverre ikke andre målinger å vise til, skulle lest av måleren før jeg åpnet gulvet.

Ønsker tips om radonløsning i disse rommene, med og uten pigging. Også kan jeg gjerne få innspill om fordelene med å pigge kontra å ikke pigge, jeg kan kanskje få noe mer isolasjon under man så vil jo det ligge 30mm isolasjon over da som vbv skal ligge i så blir egentlig like mye der også.

TSt
   #1
 14,979     0
Passe på å ha godt drenerende masser under isolasjonen, løs leca iso 10-20 f.eks. Tette randon membran forskriftsmessig til vegger og legge inn en brønn hvis en brønn må til. Denne bør være inn i huset ikke rett ved (ytter) kjellervegg. Hvor høye tall måler du i dag ?

Er interne vegger også dypere enn kjellergulvet eller vil en også kunne suge noe under eksisterende gulv ? Hva var i så fall under gamle gulvet ? Hvis det er bankett ned i skillevegger så bør en vurdere å borre hull inn til disse hvis en må ha sug. Men kan være en vanskelig beslutning å ta på forhånd. Men dette avhenger ofte av hvor høye tall en har.
KE
  (trådstarter)
   #2
 3,674     Hordaland     1
Gulvkonstruksjoner er bygget på denne måten:
1 - Over fjellet er det masser som stammer fra utskytingen. Boligen ble bygget i 86 og det ble ikke kjørt bort masser fra tomten. En god blanding mellom steiner i alle slags størrelser, grus og sand. Jeg vil ikke kalle det drenerende masser men tomten er plassert på en måte som begrenser hvor mye fukt det kan kommer, fjellet under skrår noe i en retning så en må kunne anta det er noe fukt nederst i massene, de stedene jeg har gravd, både ute inn mot bolig og under grovstøpen har vert tørre. Med unntak av ett parti dypt nedi grøften jeg gravde nylig innendørs.
Yttervegg og innervegger som er bærende består av leca og står på betong som er noe dypere enn grovstøpen, ser ut som at konsentrasjonen av større steiner var høyere der, jeg har kun gravd enkelte plasser i forbindelse med rør som skulle ned i grøften. Gulvet er nå lukket så eventuelle brønner blir i andre rom, jeg håper jeg slipper det.
2 - 5cm grovstøp med 6mm armering
3 - dampsperre
4 - 5cm isopor
5 - 2cm isopor
6 - 5cm finstøp med hønsenetting

I rommet jeg har pigget ned til grovstøpen har jeg vurdert denne løsningen:
1-2 som før
3 5cm eps s80
4 damp og radonsperre brettet opp langs lecamur
5 5cm eps s80
6 6cm finstøp med armering og vannbåren varme
7 flislim og flis

I naborommene har jeg mest lyst til å beholde eksisterene gulv opp til finstøpen og fortsette med:
1-6 som før
7 - dampsperre (for å beskytte radonsperre)
8 - radonsperre
9 - xps 30mm sporplater med vannbåren varme
10 - 6,5mm gips muligenst
11 - Pergo silent walk
12 - Parkett

Prøve å få koblet sammen radonsperren i døråpningene

Verdiene som er målt til nå er mangelfulle, radonmåler har lagt i kjellerstue i 1,5 måned, dette romme er ikke koblet til balansert ventilasjon (enda) og ble derfor valgt.
Langtidsmåling viser 98 i snitt
Siste uke viser 156 i snitt
Siste døgn viser 107 i snitt
Det er verdt å vite at det i 14 dager har vert ett 4m2 stort hull i grovstøpen grunnet graving av grøft. Denne ble lukket for ett døgn siden og jeg antar derfor at dette har dratt opp alle snittmålingene bortsett fra siste døgn. Hvis vi går ut i fra snittmåling siste uke på 156 og samtidig ser at siste døgn er mye lavere vil det bety at de første 6 dagene den siste uken var endel høyere, 170 kanskje. Hvis vi da tenker oss at verdiene på 170 varte i 14 dager vil snittet for resten av perioden vere ned mot 90. Ren gjetting fra min side dette altså. Jeg har desverre ikke andre målinger da apparatet er lånt. Jeg ønsker ikke å vente lenge før jeg støper gulvet som er pigget opp og tenker jeg kan spandere på radonsperre i dette rommet iallefall. Jeg er litt usikker hvordan jeg skal gjøre det med overgangen til rommene ved siden av da radonsperren vil måtte legges i forskjellig høyde. En løsning er selvsagt å pigge de andre rommene og men synes det er mye arbeid for lite. Isolasjonstykkelsen vil jo være lik til sammen når man tar med xps platene.
KE
  (trådstarter)
   #3
 3,674     Hordaland     0
Har bestillt radonduk nå men usikker hvordan jeg bør feste den mot vegg.
Planen er å pusse porene i lecaen som er blitt synlig når jeg pigget bort finstøpen og fjernet isoporen over grovstøp.
Deretter tenkte jeg å legge:
50mm eps
Radonduk med brett opp mot vegg
50mm eps
Finstøp med armering 50-60mm

Det jeg nå lurer på er hvordan jeg skal avslutte radonduken mot lecaveggen.
Jeg kan brette den opp slik at den ligger mot lecaveggen, så legger jeg eps inntil og så vil membranduken avslutte ett lite stykke opp i finstøpen.
Ser de har både tettelister, fugemasser og skjøtebånd men det virker litt unødvendig når det hele blir dekket av finstøpen likevel. Tips ønskes. Duken jeg skal bruke er denne: Isola Radonsperre 400
HSt
   #4
 37,565     Lillestrøm kommune     0
Du bør både fuge/lime og klemme og Membranen må tette mot den behandlete leca overflaten (med fugemasse/lim mellom)
KE
  (trådstarter)
   #5
 3,674     Hordaland     0
Den er grei. Ser de som bygget huset har latt isoporen gå gjennom døråpningen til inngangsdøren, er det ikke fare for at fuktighet kommer inn når det legges på denne måten? Jeg ville tro det var en liten murkant opp til finstøpen istedet for isopor.

Neste utfordring er overganger til andre rom, på noen rom er det relativt enkelt å pigge og legge videre likt som i gangen. Men jeg har ikke spesielt lyst til å erstatte alle lettveggene bare for at radonsperre skal ligge plant. Huset blir jo aldri nytt uansett så får prøve å finne en mellomting her.