(trådstarter)
   #11
 89     0
Nå er Tec-7 i hus, så får vi se om vi får gjort unna fuging i helga, spent på om det gir bedre tall. Så langt ligger gjennomsnittsverdien for snart ei uke på rundt 100 på et av soverommene i kjelleren, så det blir spennende hvordan det går når høstværet setter inn :-\

   #12
 5,432     Akershus     0
Min teori er at fuktig luft gir utslag som om det var høye radonverdier. Mistenkelig ofte øker verdiene når det kommer fukt i nærheten.

Jeg hadde måleren liggende på en panelstabel som nok hadde ltt høy fuktighet, da gikk verdiene i været.

De profesjonelle måleapparatene har tørkefunksjon innebygget så vidt jeg vet og regner også ut verdier basert på luftfuktigheten i rommet. Derfor tror jeg det er noe i det leverandøren sier, ikke heng deg for mye opp i korttidsmålinger, de er som regel lite å stole på.
   #13
 350     Hordaland     0
Jeg sender noen spørsmål til leverandøren av Canary målerne i morgen.  Dersom målerne viser høyere verdi bare pga fuktig luft, kan vi ikke bruke de her på Vestlandet uten å ha korrigerings tabeller for det.
HSt
   #14
 37,820     Lillestrøm kommune     0
Jeg vet ikke alle detaljer om Canary, men jeg er i allefall sikker på at mine økte Radon verdier ved nedbør (ofte dsgen etter) var reelle, jeg har avfukter og fuktmåler i samme rom og så ingen store utslag i relativ fuktighet når jeg fikk dramatuisk raske økninger i Radonnivå.

Canary måleren gjør en form for kalibrering ved resetting, noe de anbefaler ved omplassering av måleren til nye steder.

Men, det er viktig ikke å henge seg opp i lokale variasjoner i dagmiddelet da usikkerheten er forholdsvis stor, men er ukemidlene like dårlige så er desverre ofte dagmidlene gyldige...
   #15
 350     Hordaland     0
Spørsmål til Corentium sendt idag:  Jeg lurer på om det er reelt at radon nivået i et rom i etasjen over kjelleren kan stige fra 31 til 125 på grunn av nedbør ett døgn?  Jeg har målt denne stigningen etter  24 timmer med nedbør.  Er det den fuktige luften som bringer mer radon gassmolekyler inn i måleren?  Eller er det på grunn av at bakken mettes med vann og mer radongass trykkes inn i huset. Huset mitt ligger på alun skifer område. Jeg har sett den samme økningen med måler R1 fra svenske radonelektronikk.
  (trådstarter)
   #16
 89     0
Vi har i hvert fall høyere verdier i dag etter et døgn med nedbør. Har prøvd å se litt etter rørgjennomganger i den innredede delen av kjelleren i dag, og spør som jeg har vett; er det bare å dure på med fugemasse? Det bør ikke være noe fri klaring hvis man en gang trenger å skifte ut rør? Vi har rør-i-rør-system og et skap som jeg trur har noe med dette systemet å gjøre, men man bør vel ikke legge noe fugemasse rundt røråpninger der?? Og man bør vel holde seg unna sikringsskap også? I grunnen er den eneste rørgjennomgangen jeg ser den fra en innervegg til varmtvannsberederen og den er heilt umulig å komme til uten å flytte berederen. Jeg ser jo for meg at slukene kanskje kan være en inngang, men den er det jo ikke akkurat aktuelt å fuge igjen heller.
   #17
 10,486     Akershus     0

Ja, har fått med meg at man helst skal måle på vinteren, men har ikke heilt fått med meg om det er fordi det siver opp mer radon da eller om det er fordi man lufter dårligere da.


Litt begge deler. Radon kan fint luftes ut, og om vinteren lufter man normalt mindre. I tillegg vil varmeforskjellen mellom inne og ute være annerledes om vinteren enn om sommeren. Dette kan bidra til "mer" vakuum i huset, som igjen suger opp mer. Jeg gjorde målinger i vinter, og fikk da regnet ut en årsmiddel, som lå noe lavere enn faktisk målt.

Ventilasjon vil hjelpe mye, men det beste er å gjøre mest mulige passive tiltak først, og så evt. supplere med ventilasjon.
Signatur

   #18
 350     Hordaland     0
Takk til Corentium for raskt og forklarende svar.  Canary måleren er den beste jeg har brukt hittil.  Her er svaret fra Corentium:    Hei

Dette er nok helt reelle naturlige variasjoner. Særlig i forbindelse
med værskifte (regn, trykkforandringer o.l) vil en typisk
se utslag på radonnivået. Ikke uvanlig å se en faktor 2 til 4
i forskjell på det døgnet med lavest nivå en uke og det
døgnet med høyest nivå. Og, det er riktig at siden radongass
er lettløselig i vann og lett transporteres med vann at
innsiget av radon i huset vil endre seg med regnvær.
Se vedlagt plott som viser et eksempel hvor store variasjoner du kan
ha gjennom døgnet og uken.
Det finnes store forskjeller fra hus til hus og få kurver som kan sies
å være helt typiske. Så dette er bare et eksempel.
Radonmåling og tiltak - radon verdi over tid.png - Maksmekker
   #19
 9,677     Kysten     0
Du tetter alle trekkerør som kommer fra grunnen og ellers alle åpninger i betongen rundt vegger, rør og sprekker ellers. Du kan også se på vegger som er inntilfylt. Er det sprekkker i disse eller upusset leca vil det lekke inn gjennom vegger. Ventiler som ligger nærme bakkenivå bør du stenge eller sørge for at luften blir tatt inn høyere oppe. Det er bare å prøve seg frem. Vinter er tiden du kan måle det best normalt. Jeg ville nok drøyd det med å legge radonduk i det lengste. enklere å lete etter sprekker og ta de.
  (trådstarter)
   #20
 89     0
Vi har begynt å fuge i det store uinnredete rommet, der var det opp til 1 cm glipe mellom gulvdekket og veggen, så det blir spennende å se hva som skjer med radonverdiene når vi er ferdig med å tette overgangene, jeg skal komme med rapport. Det kommer forresten vann inn i underkant av vinudene og døra, så vi har en tettejobb å gjøre på utsida også (har eget innlegg om dette), men bør vi gjøre mer tetting rundt de innenfra også for å få det radontett? Nå er det bare skummet fast i betongen, nedre kant av vinduene står omtrent i bunnen av lysgravene, kan det sige radon inn fra der?
Radonmåling og tiltak - WP_20130901_009[1].jpg - handy wannabee