100    6    0  

Vil varmepumpe gi bedre inneklima når en fra før har et radonproblem?

 201     0
Hei,

Vi vurderer å installere varmepumpe i et eldre hus med åpen romdeling i første etasje (to stuer, kjøkken og gang). Det er elektriske varmekabler i gulvet på kjøkkenet og i gangen. Det er vedovn i den ene stua og på kjøkkenet. Vi har naturlig ventilasjon via spalter over alle vinduer (vindusventiler og ikke veggventiler). Det vil antagelig være behov for to varmepumper. 

Formålet vil være å ha en ok grunnvarme om vinteren, hvor vi ellers fyrer med ved for optimal temperatur. 

Vi har radonvifte i råkjeller og lufter godt et par ganger om dagen, med dette tiltaket så er radonnivåene på et helt akseptabelt nivå i oppholdsrom (50 - 70 Bq/m3 om vinteren).

Spørsmålet er:
Vil varmepumpe gi bedre eller dårligere inneklima ift radon? Er det slik at en varmepumpe henter luft utenfra som den varmer opp og blåser inn i huset? Eller resirkulerer den kun innelufta? Bør en montere flere veggventiler ved installasjon av varmepumpe?

TSt
   #1
 10 194     0
Varmepumpe skal i teorien ikke påvirke radon hvis det er en vanlig L/L varmepumpe.  Den tar kun luft inne og varmer opp og sender ut igjen  i rommet.  Men kan føre til større sirkulasjon i huset så en må være sikker på at en ikke har større radon konsentrasjon noen steder som en "blander inn" overalt.   Behov for frisk luft via ventil skal heller ikke berøres av varmepumpe.
  (trådstarter)
   #2
 201     0
Skjønner. Konsentrasjonen er litt høyere i første etasje, og det vil kanskje føre til at mer kommer opp til andre etasje.
Finnes det pumper som henter frisk luft ute for så og varme det opp?
   #3
 21 546     Akershus     0
Avtrekksvarmepumper vil være i nærheten. Luft trekkes inn i huset via vanlige veggventiler, blandes med inneluft. Før avkast trekker vp varme ut av avkastlufta.
Signatur
TSt
   #4
 10 194     0
Bare tilknyttet ventilasjonsanlegg tror jeg.

En må sørge for at radon nivå i 1 etg er OK da er det ikke noen fare.
   #5
 21 546     Akershus     0
Ja, er bittelite.
Mye brukt i Sverige, også for rehab. En trenger en kasse med utstyret, dette kan kanskje settes på loftet som erstatning for mekanisk avtrekksvifte. Nytt er litt rør til egnet sted for 1 innblåsningspunkt.
Ikke verden beste og mest avanserte, men gir en god bedring for en rimelig penge.
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 201     0
Tror jeg skal kombinere varmepumpa med et mini ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning.