759    13    0  

Hva kan kreves av kvalitet

 14     0
Vi holder på å pusse opp badet, og har fått et godkjent våtromsfirma til å ta hele jobben. Vi har i utgangspunktet fått en fastpris som skulle inkludere alt.

Nå er stenderverket satt opp, og det er åpenbart ikke gjort av fagfolk. Det er ikke et eneste spikerslag og ingen toppsvill til å skru plater fast. Taket er lektet ned med 48x48 og med 30mm glipe til åpent bjelkelag, noe som stjeler helt unødvendig takhøyde. Det er også CC60 i taket, noe som blir litt på kanten siden det skal være ètt lag med gips.

Det er jo helt mulig å bygge et bad på denne måten, men det blir garantert problemer av det i senere tid. Er det noen klare forskrifter som gjelder på disse områdene, eller er det helt opp til bedriften å si at dette er godt nok? Og da evt ta ekstra betalt for å gjøre det skikkelig.

   #1
 1 980     Akershus     0
Er de ferdige da? Eller er det klaging før de har rukket å fullføre? Nedforing kan jeg ikke si noe om, hvorfor de har gjort som de har gjort. Spikerslag er ikke veldig viktig i de fleste tilfellene *dersom* det er rupanel i konstruksjonen. Vet du f.eks om dette skal på? Er for mye her jeg ikke vet til å svare deg skikkelig.


.Thag
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 14     0
Det er godt mulig at jeg tar problemene på forskudd, det virker som et seriøst firma, og prosjektlederen er hyggelig. Jeg vil bare forsikre meg om at grunnarbeidet blir gjort skikkelig før det er for sent å endre på.

Utenpå stenderverket skal det være 20mm litex-plater. I følge databladet anbefales det å legge ekstra spikerslag på 120cm høyde, i tillegg til alle steder hvor baderomsmøbler skal henges. Siden veggene nå er isolert ser det ut til at de er ferdig med det.

Jeg har også forstått det slik at det bør være maks CC40 i tak på baderom dersom det bare skal være ètt lag med gips. Ihvertfall i følge Norgips.
TSt
   #3
 4 640     0
I forbindelse med skade dekket av forsikring kontrollerte jeg arbeidet til et seriøst snekkerfirma.  Problemet var bare at formannen ikke sjekket så ofte hvordan hans to arbeidere utførte arbeidet.  Når jeg så ting jeg mente ikke var rett før det var for sent ringte jeg og forklarte hvordan det var gjort og det var da ikke noe problem når han fortalte at slik gjør vi det selvfølgelig ikke.  Når jeg kunne fortelle at det ikke var tilfelle måtte de begynne med deler på nytt igjen.  Selvfølgelig kjedelig men helt umulig å bevise at det var gjort slik i ettertid hvis jeg ikke hadde fulgt med.

I ettertid strevde vi med temperatur i en kanal med vertikale vannrør.  Pga en skade ble det montert en liten inspeksjonsluke og via den stappet jeg inn en et trådløst termometer med ledningsensor.  Temperaturen sank faretruende i fjor vinter. Til slutt ble veggen åpnet i kanalen og da fant jeg 15cm isolasjon mot innervegg og ingen ekstra isolasjon mot yttervegg inne i kanalen. På denne måte var en jo garantert at dette ville fryse når det ble ordentlig kaldt noe det ikke var vinteren før.   Dyttet isolasjonen rundt slik at den nå havnet på yttersiden av røret og monterte inn en stor inspeksjonsluke for å slippe å reparere veggen på annen måte.  Dette var jo bare en liten jobb som ble fullført uten at vi hadde muligheter for å kontrollere hvordan den ble utført.
  (trådstarter)
   #4
 14     0
Det er slike ting jeg helst vil unngå. Det er bedre både for meg og bedriften at potensielle problemer blir utbedret før det blir for sent. Jeg betaler mye for dette prosjektet, og vil ikke at et mangelfullt stenderverk skal senke kvaliteten.

Men tilbake til spørsmålet, kan jeg kreve at firmaet følger produsentene sine anbefalinger i forhold til CC i tak, spikerslag ol.?
  (trådstarter)
   #6
 14     0
Er det noen her med tilgang på våtromsnormen fra byggforsk? Skulle gjerne likt å vite hva som står om himlinger der. CC40 er standarden på ètt lag gips i følge produsentene, men cc60 er standarden i følge firmaet som gjør jobben.

Budsjettet på badet er helt brukt opp pga litt ekstraarbeid, så hver krone herfra går utover matbudsjettet de neste månedene. Hvis rammeverket til taket skal forsterkes fra det nåværende cc60 må jeg dermed gjøre det selv. Med mindre det viser seg at våtromsnormen sier noe om det.
   #7
 1 980     Akershus     0
Våtromsnormen sier ikke noe om det. Legg inn noen spikerslag på tvers. Det gjør susen.

.Thag
Signatur

   #8
 69     0
Våtromsnormen nevner det ikke. Følg produsentens anvisning. Har ikke sett vanlige gipsplater som kan monteres med mer enn CC40 i himling iht. datablad.
  (trådstarter)
   #9
 14     0
Takker så mye for svar. Jeg har heller ikke funnet noe sted som sier at cc60 er greit for ètt lag med gips, så jeg håper firmaet ordner det uten å ta ekstra betalt.
  (trådstarter)
   #10
 14     0
Hva er anbefalt minimum tykkelse på kryssfiner når det skal brukes som spikerslag til servant?