137    3    0  

Styrekrav ang. bereder på kaldt loft

 1     0
Jeg bor i en selveierleilighet i et boligsameie. Bygningsmassen består av lavblokker, totalt ca. 50 leiligheter. Halvparten av disse, hvorav også min, er beliggende i toppetasjen, med kaldt loft over. For mer enn 20 år siden ble badet i min leilighet pusset opp, og i den forbindelse ble varmtvannsberederen byttet til en liggende 200-liters sådan (Høiax), som ble plassert på loftet. Tilhørende ledningssystem: Kun 1/2" kobberrør inn og ut, som var vanlig på den tiden. Berederen har også overtrykksventil med rør til sluk på bad i etasjen under. Inn- og ut-rørene er isolert med formtilpasset skumgummi og "Frostvakt 10" termostatstyrt varmekabel klipset til rørene innenfor isolasjonen. Dette har fungert utmerket i mer enn 20 år. Nå har imidlertid sameiets styre (ved hjelp av en ekstern konsulent) fått det for seg at de som har plassert bereder på loftet, må gjennomføre tiltak mot lekkasjer og soppdannelse. Ang. sistnevnte er det visstnok påvist antydning(?) til dette på enkelte loft (det er ikke opplyst om disse har bereder(e) plassert der), men jeg mener det hovedsakelig må skyldes vanndamp som over tid har sivet opp gjennom etasjeskiller mellom loft og underliggende baderom. Gitt bygningsmassens alder er det vel usikkert om fuktsperre er montert (forskriftsmessig) i tak over alle bad. Ingen bad i blokkene har vindu, for øvrig, kun utslippsventiler, de fleste trolig uten avtrekksvifte.

De viktigste tiltakskrav signert styret er som følger:


·       Det må installeres "Aquastop" (vannstopper)
·       Alle rør må isoleres.
·       Det må bygges et «hus» rundt bereder som gjør at den tåler å stå på kaldt loft

Noen spørsmål/funderinger som ønskes besvart/kommentert:
1.  Etter hva jeg har funnet ut er det ikke et offisielt krav å montere vannstopper på beredere i rom uten sluk når bereder eller bygg er installert/oppført før 2010, som var året da byggforskrift TEK10 ble innført. Kan et sameiestyre overprøve regelverket på denne måten? Hvor er i så fall det hjemlet?

2.  Dersom styret mot formodning har myndighet til å kreve dette, hvor bør en vannstopper monteres - nær tanken eller ved hovedinntaket? Sistnevnte plassering må vel være bedre, da den vil kunne sikre hele leiligheten mot mulig vannskade, også forårsaket av f.eks. oppvask- eller vaskemaskin?

3.  Ang. punktet "Det må bygges et "hus" rundt bereder...": Nåværende bereder er plassert frittstående på loftsgulvet (dog inntil loftets endevegg), og er kledd med 10cm tykk Glava mineralull rundt hele tanken. Hensikten med et "hus" bygget rundt bereder kan jeg ikke se, annet enn at det kan gi en viss beskyttelse mot ytre fysisk påvirkning, uten at det er nevnt i begrunnelsen. Et "hus" vil dessuten gjøre inspeksjon av bereder, og ikke minst området under denne, mye vanskeligere.

HSt
   #1
 37,564     Lillestrøm kommune     0
Vær glad de ikke krever full brannklassifisering av konstruksjonen det er det de burde ha gjort

Sett Waterguard på inntaket og bygg en kasse med inspeksjonsluke
   #2
 25,063     Akershus     0
Har vært med på å sette vvb på kaldt loft i en 100 år gammel gård. Dette med bukseseler og belte! En dikker ikke med Tek10 nye eller gamle regler, en gjør så godt en kan.

Vannstopp ved hovedkran, dekker hele leiligheten
Vvb settes i vanntett trau med sensor og overløp til sikkert sted.
En utarbeider rutine for hvordan tanken kan tømmes av amatører i tilfelle langvarig strømutfall.
Ekstra isolasjon, hus ser jeg egentlig ikke så mye behov for, men det er jo enkelt å slå sammen noen plater slik at styret slipper å henge seg opp i dette. Huset kan holdes sammen med spennlåser slik at det er enkelt å demontere.

Gjør ting skikkelig, så sover du godt.
Signatur