1,285    13    5  

Hvordan bygge billige bad?

 5,569     0
Vi er på trappene til å bygge ny hytte. Pga reguleringsbestemmelser, blir "hytten" bygget som en bolig (TEK17). Budsjettet er stramt, og jeg forsøker å se på løsninger som gjør ting billigere. Bad og våtrom er ett, av mange, rom der det nok er noe å hente. Samtidig ønsker vi jo selvsagt ikke at badet skal se billig ut. Vil ha i pose og sekk, selvsagt.

Hvilke løsninger bør vi se på for å få ultrabillige, men flotte, bad..? 

TDJ
   #1
 1,646     Asker      0
Finnes ikke noe "ultrabillig" bad. Stor del av kostnadene ligger i det "skjulte" i form av materiale og timeforbruk.
Hva som er "flott" handler jo mest om smak & behag...

Er ikke "våtroms-ekspert", men en løsning hvor man kutter ut gulv-varme, benytter sveise-membran som gulvbelegg (uten fliser), enkle våtroms-plater (type Fibo-Trespo) på veggene og kutter ut downlights burde kanskje komme ut med den laveste kostnaden...  
Men, "flott"... ?!?
Signatur
TSt
   #2
 14,970     0
En kan ikke ha sveise membran som gulv men TDJ mener kanskje våtromsbelegg / vinyl.
Er ikke badet for stort så finnes det leverandører av belegg som er bredt nok til å dekke hele.  Da er det svesing av 4 hjørner som er det som må til.  Benytter dette på bad som bygges på hytta nå og skal ha Fibo-Trespo vegger.  Men vi skal ha gulvvarme under vinyl.

Med vegghengt toalett og vask med RiR i vegg så er det heller ikke noe annet som må stikke opp.  Belegget varmes litt og klemmes ned i sluk før ringen monteres og hullet skjæres opp.  Det blir iallfall helt tett på denne måten og velger en ikke håpløst utseende  så synes jeg dette blir bra. Det er vel ikke helt som det flislagte badet men helt OK.  

Gjør rør arbeidet selv også med RiR og Sanipex deler. Flere av oss her sier at dette er trygt når en benytter montertings anvisningen og spesialverktøyet som må til. Ingen slike trekk til passe mye og etterstram litt etter noen minutter oppskrift som noen andre systemer har.  

Det blir iallfall ikke noe 350 000 kr bad ut i fra dette.  
  (trådstarter)
   #3
 5,569     0
Takk for svar. Ja, det blir fort vinyl. Jeg får litt 70-tallsvibber, men jeg leser jo at det kan bli bra. Jeg innser vel også at mye av kostnaden ligger skjult. Hvor mye kan man spare på å innrede smart (alt som trenger vann samlet i én ende av badet, f.eks)? Eller blir det også vekslepenger i den større sammenhengen?

Planen er å bygge et modifisert ferdighus fra en leverandør, der leverandøren står for totalentreprisen. Noe spesielt jeg burde vurdere å trekke ut av leveransen når det kommer til bad? (Jeg har allerede tenkt å trekke ut møblene - men hva med selve jobben? Er det vanlig med mye påslag her via en leverandør?)
TDJ
   #4
 1,646     Asker      2
Det hørtes litt kjent ut.. !
Fikk levert nøkkelferdig "ferdig-hytte" i fjor sommer. Forsøkte i begynnelsen å undersøke muligheter både for egeninnsats og "smarte" løsninger. Cool

Endte til slutt med å velge en komplett standard-leveranse. De fleste forsøk på egeninnsats (i hovedsak bad, gang og gulv) strandet med at jeg bare kom til å forstyrre logistikk-kjeden til hytte-leverandøren. De eneste områdene jeg kunne få trukket ut var der hvor jeg kunne jobbe ETTER at godkjenning og overtakelse var gjennomført - i praksis svært lite. Opplevde også at jeg ikke var i nærheten å oppnå de prisene som leverandør og underleverandører (el, vvs) opererte med. Så, standard-leveranse ble det billigste.
PS - svært fornøyd med BÅDE leveranse OG hytte. Smile
Signatur
TSt
   #5
 14,970     0
Med RiR går det relativt fort å trekke rør når en er i nærheten.  Krysse en del stendere etc. går jo enkelt når ting er åpent.   Avløp kan være litt mere å spare på å få samlet.  En sparer jo på å samle bad, kjøkken og andre rom med vann relativt inntil hverandre.  Da brukes felles oppstikk f.eks. fra kjeller på avløp. Tidligere sparte en enda mere på trykkvann da samme røret gikk opp og ble delt til kjøkken / bad / WC,   Men på ny prosjekter som bygges for det meste av proff så er et viktig at en har plan for hvordan det er,  det vi gjøre blir nok ofte vel så bra som proffe men vi bruker ofte litt lenger tid og har ikke erfaring med å planlegge tiden en vil bruke.  
  (trådstarter)
   #6
 5,569     0
Gode svar. Interessant at prisene som kom via leverandøren var gode. Det er logikk i det, selvsagt, men jeg har alltid tenkt at det ble en del påslag dersom det kommer flere ledd inn. Mulig rabattene de oppnår er større enn evt påslag?

Jeg vil nødig kludre til logistikken, og jeg har verken tid eller kompetanse til å være prosjektleder selv.

Vi skal starte dialogen med leverandøren for alvor neste uke. Så får vi se når detaljene kommer, om det er mulig å få prisen ned.
   #7
 359     ØSTLANDET     2
Jeg tror ikke det er så mye å hente økonomisk på å ta bad og rør selv. Jeg tror heller ikke overflatematerialvalg på bad betyr så mye for totalkostnaden på prosjektet. Da er det heller andre deler av hytta jeg heller ville brukt egeninnsats på. Jeg tror det viktigste i denne fasen er bevisstgjøring både overfor ektefelle og entrepenør på hvor deres absolutte økonomiske grenser går, og få entrepenøren selv til å komme med forslag til hva du eventuelt kan gjøre som egeninnsats. Hvis overflatestandard er viktig kan det noen ganger være aktuelt å gå ned i størrelse.

   #8
 828     Stavanger     0
Jeg sparte 130.000 på og ta badet selv. Så en del er det og hente når du ikke skriver timer til deg selv. Jeg valgte og kjøpe tjeneste som trykksatt vann, strøm og banemembran på gulv. Resten har jeg gjort selv.
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 5,569     0
Ja, egeninnsats er nok en forutsetning for å få prisen (tilstrekkelig) ned. Men jeg har mine betenkeligheter med å ta egeninnsats på bad. Men når strøm, trykksatt vann og membran på gulv er gjort - hvor mye mer er det snakk om da? Koker det ned til vegger, og møbler (inkl toalett, dusj, etc)?
TDJ
   #10
 1,646     Asker      1

Men når strøm, trykksatt vann og membran på gulv er gjort - hvor mye mer er det snakk om da? Koker det ned til vegger, og møbler (inkl toalett, dusj, etc)?


Tja.., driver akkurat nå med nytt bad i heimen Unsure.... og gjør alt selv.
Valgte smøre-membran på gulv fordi dette er i kjeller og betong i gulvet,

Nevner i fleng hva det "koker ned til"; rupanel på vegger, valg og montering av veggplater (gips, Litex, Wedi osv). Tetting av alle skjøter og gjennomføringer. Valg av og montering av overflater på vegg dersom ikke våtroms-paneler (dvs fliser). Valg av og montering av gulvflater (vinyl eller flis..). Valg av og montering av tak-flater (plater, bord eller hva - dampsperrer...). Eventuell montering av kasser for downlights...
Med en smule erfaring som selv-bygger på det meste; men ren amatør på "alt" (unntatt det å å gjøre "alt" sjæl Wink..) så anslår jeg MIN tidsbruk til 10 % på strøm og trykksatt vann. Resten er gulv (lite), vegger (det aller meste) og møbler (noe).

Poenget her er at "proffene" (dvs våtrom- og flis-proffer...) gjør slikt arbeid 10 x raskere enn meg; de VET alle løsninger og håndgrep - har gjort det 1000 ggr før. Jeg må finne ut av det meste ved å lese/studere (bla Byggforsk) og bruke tid på BB (Wink). Men spare penger; det gjør jeg (anslagsvis > 200k på mitt bad). OG jeg synes faktisk det er både morsomt, interessant og lærerikt å "bygge selv".

Slik jeg forstår TEK 17 og det at du ovenfor kommunen må ha dokumentert TEK 17 "sertifisering" på en ferdig hytte (bad inkl...), vil dine egne innsatser i prinsipp begrense seg til "kosmetisk" overflate-arbeid som kan gjøres ETTER at hytteleverandøren er ferdig. Dvs maling av vegger (i min hytte kostet det 90 000.- "ekstra" for å få alle flater ferdig malt fra fabrikk), flislegging av bad (fliser er ikke en del av selve fukt-barrièrene og påvirker ikke rommets tetthet), bestilling og montering av hele kjøkken-møblementet. Du vil IKKE spare noe på materialet, hytteleverandøren kjøper dette til minst like lave priser som deg. Men, du sparer timeforbruk.

PS; dersom du skal ha fliser på våtrom; hver klar over at pris på fliser varierer fra ca 50.-/m2 til langt over 2500.-/m2. Og alle gjør stort sett den samme jobben; "tar seg ut" og beskytter membraner fysisk. Har fra andre hørt at de kan velge fliser "fritt" i et fastpris-tilbud så lenge de koster under 600.-/m2. Det indikerer jo hvor leverandøren ligger. Du får fullt brukbare våtroms-fliser fra 200.- /m2. Tak og vegger utgjør tilsammen et stort areal så er det NOEN kroner å spare...
Signatur