7,829    62    2  

Bygge varmeveksler

 10,486     Akershus     0
Jeg skulle hatt en varmeveksler til varmtvann i huset. Det er egentlig planlagt en sånn her:
http://www.thermia.gr/5FCA53C6.en.aspx modlvfresh v1, antakelig.

Men, det tar sin tid, og den koster penger. Jeg begynner å bli lei av å vente, og liker jo heller ikke å bruke penger.

Jeg vurderer derfor å bygge en egen.

Hvor vanskelig kan det være?

Jeg ser for meg at jeg trenger:
-Veksler
-Pumpe
-En ventil som starter pumpa når det tappes varmtvann
-Blandeventiler som sørge for riktig temperatur inn i veksleren

Noe mer?

Spørsmålene blir jo da omtrentlig:

-Hvor stor veksler trengs? Bør jeg ha flere små i stedet for én stor? Plateveksler? Spiralveksler? Spiralveksler kan jeg vel f.eks. bygge av prisol-rør, men de koster en del.
-Hvor mye flow trengs?
-Hvordan få pumpa til å starte når det tappes varmtvann? Vil DENNE funke? Jeg bør kanskje ha noe som starter ved lavere flow?
Annen fornuftig måte å starte pumpa på?
-Ventiler .. tror jeg at jeg har kontroll på. 2 sånne HER burde funke, tror jeg.

Alle mer eller mindre glupe forslag er velkommen.
Signatur

Trua?

  • Nei, men kjør på.
  • Nei, håpløst prosjekt.
  • Ja, det bør gå fint.


   #1
 25,347     Akershus     0
Hva slags vannsystem for bruksvann har du som trenger pumpe?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Jeg har en 750 liter akkumulator uten tappespiraler.
Signatur
   #3
 25,347     Akershus     0
Forbruksvannet ditt, kommer det fra vannverket, via dette utstyret til tappestedet? Har du tilsvarende pumpe for kaldvann?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Nei, jeg trenger ingen pumpe for å kjøle ned kaldtvannet. Trykkvannet kommer av seg selv, fra offentlig vann. Varmtvannet skal varmes gjennom en varmeveksler som henter energien sin fra den lukkede 750-liters akkumulatortanken.
Signatur
   #5
 785     Vestfold     0
Du bør bruke en diff trykk bryter for å starte pumpa som i skjemaet på den thermia saken. Start av pumpe ved temp måling på kv innløp på vv vil gi forsinkelse på start og stopp av pumpe. Flowmeter gir sannsynligvis ikke utslag ved lav flow. Bruk plateveksler. Stor veksler gir minst delta T på vann ut og inn på akkumulatortanken, men vil varmes opp saktere fra kald. Tror du finner vekslere på finn og naturenergi har noen.
Skal du ha vanlig vvb i serie med veksleren?
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
Hva søker jeg etter for å finne en difftrykkbryter? Er det altså en sak som føler på trykket inn og ut av veksleren, og starter pumpa ved det minste avvik? Hvor følsomme er sånne?

Jeg har ikke planer om å ha noen vanlig VVB i serie med denne. Burde jeg det?
Veksleren blir plassert kloss innpå uttaket fra akkumulatortanken, så det skal i hvert fall være kort vei å sirkulere varmtvannet før det når veksleren.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0
Er det kanskje en sånn her jeg vil ha? Er den følsom nok?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Hva med å kun bruke temperaturstyring? Da må veksleren selvsagt isoleres godt. Pumpa vil starte litt innimellom for å holde veksleren konstant varm. Fordelen med det blir rask responstid, siden veksleren alltid er varm. En styring av dette kan jeg enkelt koble til Sorel XHCC jeg allerede har.
Signatur
   #9
 785     Vestfold     0
Jeg har ikke planer om å ha noen vanlig VVB i serie med denne. Burde jeg det?


Nei, hvis du er sikker på at du alltid har nok nok varme på akkumulatortanken og at du jevnlig kommer over legionellatemp på varmtvann så trenger du ikke det. Har du regna på hvor mye du vil ta ned temperaturen i tanken på de kalde dagene når varmeanlegget går for fullt og alle i familien skal dusje eller ta seg karbad?
Temperatur styring bør funke, og bør være det enkleste å få til, men du vil bruke noe strøm på sirkulasjon. Hvis du skal kjøpe ny pumpe så kjøp en klasse A pumpe av dum type som enten er av eller på (ikke en sånn trykkstyrt pumpe med variabel flow for varmeanlegg).

Usikker på om dp cella er følsom nok. Målerområdet for differansetrykk er 4 bar og nøyaktigheten er 2% av full scale (2% av 4 bar).
Ville heller brukt en 0-1 bar sensor om du velger å bruke dette
http://www.ebay.co.uk/itm/Grundfos-Industry-Differential-Pressure-Sensor-96611523-/171742332577?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item27fca406a1
Utgangssignalet til denne sensoren er 4-20 mA strømsløyfe som krever 24 VDC. Du må da ha en styring som leser 4-20 mA signal og starter pumpa.

Du trenger vel strengt tatt bare en av de termostatstyrte mixerventilene du fant på tysk ebay.

Skal du ha tilbakeslagsventil på på kv innløp på veklseren slik som på termia hydraulisk skjematikk bør du ha en liten kompensator på varmvannet nedstrøms varmeveksleren og du bør kanskje ha en sikkerhetsventil i tillegg siden du ikke har vvb som har dette integrert.
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
Takk for svar.
Det sitter varmekolbe i øvre del av akkumulatortanken, som sørger for at det alltid vil være en viss minimumstemperatur å hente ut derfra. Legionella er vel ikke noe tema i en varmeveksler?
To ventiler, fordi jeg vil hente varme 2 steder i tanken. Dersom det er varme nok i midten, hentes derfra. Er ikke det nok, blandes det inn fra toppen.

Jeg ser for meg at hvis jeg isolerer veksleren godt (jeg har masse egnet materiale til det), og setter en sensor i den et sted, så vil det være veldig lite sirkulasjon som skal til for å holde veksleren varm hele tida.

Foreløpig bare synser jeg litt. Muligens er oppstart-tiden et ikke-tema ved bruk av trykkstyring? Jeg prøver å finne ut om jeg kan bruke XHCC-kontrolleren på noe lurt vis. Den har også mulighet for turtallstyring, og kan da typisk starte med 100% en gitt tid, for deretter å regulere mellom 30-100%. Noen av de modvfresh-vekslerne bruker en enkel sorel-kontroller til styringen.

Jeg har en sånn her liggende, som kanskje kan hektes på utgående varmtvann, og brukes til å regulere pumpehastigheten?
Signatur
   #11
 785     Vestfold     0
Legionella kan være et tema i hele varmtvannssystemet.

Du trenger vel strengt tatt ikke turtallsstyring (bortsett fra argumentet for lav sirkulasjon for å holde vv varm hele tida) Vil du også ha dette for å styre temperatur på returvann til akkumulatortanken?
"
Return temperature to the storage tank

The return temperature to the storage tank is variable and it depends on the temperature and flow conditions. For instance if the supply temperature of the storage tank is high, the return temperature, after the thermic exchange into the heat exchanger, will be consequently and proportionally high. This fact is enlarged with small user’s flows (small heat exchange) and it decreases with big user flows (high heat exchange). Therefore, if you do not want to destroy the stratification of the storage tank, we suggest to install a thermic valve on the return line to the storage tank to “charge” the tank at different levels at the requested temperature.
"
Responstid for den dp cella er 0,3 s, men oppvarming av veksler vil også være en tidsforsinkelse. Det vil være mer tidsforsinkelse ennvanlig system med VVB dersom man har trykkstyring av pumpe.

Ut i fra instrumenteringen på den modvfresh saken så må den ha av/på pumpestyring.
  (trådstarter)
   #12
 10,486     Akershus     0
HVIS det blir snakk om å holde den varm hele tida, så bør det bare være snakk om at pumpa starter noen få sekunder hver gang temperaturen går under ?C i veksleren.

Turtallstyring ser jeg som en fordel for å kunne gi kaldest mulig vann tilbake i tanken og beholde sjiktingen der. Usikker på om det egentlig har mye for seg. Med ventilene er det meningen at vannet skal brukes omtrent som ved en vanlig shunt. Kommer det 40C ut, og det skal 60C inn, så vil returvannet brukes om igjen, med noe innblanding fra midten eller toppen av tanken. Det er uansett ikke kjempeviktig.
Signatur
  (trådstarter)
   #13
 10,486     Akershus     0
Drar opp igjen denne.

Dessverre må jeg nok bare innse at det ikke kommer noen varmeveksler fra Bettum, og at tanken jeg kjøpte "billig" uten tappespiraler var en stor feiltagelse. Inkludert veksler skulle prisen blir omtrent den samme, men når jeg nå prøver å få tak i den veksleren selv, så ser det ikke ut til å være mulig å komme under 10.000,-

Sorel er gniene på styringene, og nekter å selge dem til andre enn de som bygger varmevekslere. Jeg har dog et lite håp med en forhandler som skulle finne pris til meg for bare styringen. Det blir interessant å se.

Skal man ha noe gjort, så må man vel gjøre det sjæl. Jeg har lyst til å prøve meg på å bygge varmeveksler, men vet ikke helt om jeg har trua.

Som styring har jeg handlet den her: PID-kontroller , og prøvd å sette meg inn i hvordan det fungerer. Jeg har også en plateveksler, med mulighet for å teste litt med enda en. Standard "dum" grundfos sirkuklasjonspumpe med I , II , III - styring er "på vei".

PID-kontrolleren kommer sammen med en tempsensor til å sette inn i rør, så den raskt påvirkes av temperaturen i vannet. Meningen er at når temperaturen går under X grader, så skrus pumpa på for sirkulasjon, og når den oppnår X grader, skrus pumpa av igjen. Spørsmålet blir om dette reagerer fort nok til at temperaturen ut blir noenlunde jevn.

I aller enkleste konfigurasjon ser jeg for meg:

1. Blandeventil som mixer vann fra toppen av tanken + retur fra varmeveksler til f.eks. 55C før det sendes inn i varmeveksleren. Overskytende går tilbake til bunn av tanken.

2. PID-kontroller sørger for konstant X grader i veksleren.


Det blir i såfall et system som står på hele tida, men jeg tror jeg kan bygge det sånn at varmen fra toppen av tanken "smitter" over til veksleren uten behov for sirkulasjon av vannet. Altså at veksleren er installert klin innpå uttaket fra toppen av tanken. Muligens vil det da "smitte" nok varme til at pumpa ikke trenger gå når det ikke tappes vann. I verste fall vil pumpa måtte gå litt innimellom.


Mulige utvidelser:

3. Sikkerhetsventil ut av varmeveksleren, som sørger for at max-temperatur ikke overskrides.

4. Ekstra blandeventil som også kan hente varme fra midten av tanken. Gir bedre sjikting og lavere forbruk av det varmeste vannet på toppen.

5. Flere vekslere etter hverandre for lavere returtemperatur til tanken.

6. Flowbryter som skrur PID av/på. 

7. Osv? 


Noen som har tanker å komme med?
Signatur
   #14
 38,242     Lillestrøm kommune     0
Det er et firma i Oslo som lager varmeregister til varmeapparatet i biler, selv merkeforhandlere kjøper visst varmeregister fra han. Nå vet jeg ikke hva firma heter, men kanskje finnes det "halvfabrikata" til Frodes her ?
  (trådstarter)
   #15
 10,486     Akershus     0
Selve veksleren er ikke problemet. Utfordringen er å styre sirkulasjonspumpa riktig.
Signatur
  (trådstarter)
   #17
 10,486     Akershus     0
Men i helv***?!? Fin autocorrect.
Signatur
   #19
 6,009     Finnmark     0
Seksuelle veksleren er ikke problemet.

Sikker? Seksuelle vekslere høres ut som et problem... :p


Det er jo i prinsippet varmeveksler;) Wink
.......altså sex!
Signatur
   #20
 531     Sarpsborg     1
Det er jo i prinsippet varmeveksler;) Wink
.......altså sex!

I egenskap av å være sykepleiestudent vil jeg oppmane til forsiktighet ved seksuell omgang med varmevekslere.
Samtidig vil jeg gjerne lære mer om varmtvannsproduksjon i Finnmark...
  (trådstarter)
   #21
 10,486     Akershus     0
Jejejejejejeeeee.

Ta grisepratet deres et annet sted Grin


En tanke. Hva om veksler og tank kan omfavne hverandre litt skikkelig? Nærmest som en litt heftig romanse? Om jeg løfter litt på dyna, og lar veksleren få... vel... hudkontakt??? med tanken. Da holder den seg jo god og varm, uten at det sirkulerer vann gjennom? El. ku... kolbe.. skal jo alltid sørge for å holde temperaturen oppe? Da blir det nada responstid, og ikke behov for noen flowswitch for å starte sirkulasjonen når det tappes vann.


Sånn midt oppi det her grisepratet. Da Utsikten var og hjalp meg med å isolere tanken, begynte vi med en matte øverst, og litt ned på siden. Deretter fortsatte vi med de rundt. Det gjorde at den ble litt videre øverst, før den bikket inn på toppen. Bettumen var innom en tur med noe småtteri like etter, og syntes det liknet en enorm <sensurert at moderator> Smile
Signatur
   #22
 8,022     Bærum     0
Trodde problemet var at Bettum var gått under jorden, og dermed ikke kunne levere deg noen varmeveksler? Hvis han plutselig befinner seg hjemme hos deg er det vel en bedre løsning å få han til å ta med greiene han hadde lovet fremfor å finne opp hjulet på nytt?
  (trådstarter)
   #24
 10,486     Akershus     0
Detta var på vårparten en gang, tror jeg.
Signatur
   #26
 785     Vestfold     0
http://www.ebay.co.uk/itm/G1-2-Flow-Switch-Water-Heater-Flowmeter-Counter-ON-OFF-Switch-Valve-20mm-/231679428212?hash=item35f12b8674:g:JLsAAOSw0JpV7So-

Noen av disse burde kanskje kunne brukes å slå PID/pumpe av på:

http://www.ebay.com/itm/1-2-PT-Male-Thread-90W-Power-Electric-Pressure-Flow-Switch-for-Water-Pump-/321280606251?hash=item4acdd1002b:g:zFgAAOSwHnFVlYoe

Vil ikke en justerbar blandeventil koblet mellom inngang av kaldvann og utgang av varmtvann funke som sikkerjet mot skålding?
I prinsippet det samme som balndeventil på VV tank.
  (trådstarter)
   #27
 10,486     Akershus     0
Takker. Ja, en flowbryter må muligens til. Jeg får prøve å sette sammen noe og teste med.

Jeg prøver å finne ut hva slags sensor som følger med den PID'n jeg handlet. Kineserne er ikke så gode på å skjønne alt man spør om, men de greide i det minste å bekrefte at den IKKE kan monteres inne i trykkvann. Derved trenger jeg en annen sensor som kan stikkes direkte inn i vannet for rask respons.

En blandeventil etter veksleren blir nok uansett montert for å hindre at veldig varmt vann kan komme ut.
Signatur
   #28
 785     Vestfold     0
Ut ifra beskrivelsen kinamannen har lagt på Ebay så er det K type termokors (K type thermocouple). Det er en av de vanligste og billigste temperatursenorene du kan finne.
Prøv å google; "K type temperature sensor" å se om du finner temp sensor som kan bygges inn. Hvis ikke kjøper du en følerlomme, skrur inn i t-rør, fyller med varmeledningspasta og stikker et termokors inni dette. Har du sjekka om det er følerlomme på varmeveksler du har tenkt å bruke?

Kineserne er latterlig dårlig på brukerdokumentasjon og engelsk. Når de 2 tingene kombineres, blir det krise
  (trådstarter)
   #29
 10,486     Akershus     0
Veksleren har ingen ting sånt, men jeg bygger på det jeg vil. 

Hva med denne?

http://www.ebay.co.uk/ulk/itm/251632746902 
Signatur
  (trådstarter)
   #31
 10,486     Akershus     0
Jo-o ?

Funger gull her.

ebay artikkelnummer: 251632746902
Signatur
   #32
 785     Vestfold     0
Ja, nå funka den.
Burde funke som gull, men det er NPT gjenger (rørdeler har BSP) så du må belage deg på å kjøpe/låne en slik gjengetapp og finne en passende rørdel å lage gjenger i.
Hvis du bare skal gjenge i messing holder det sikkert med en kinatapp på jula, eller BT.
  (trådstarter)
   #33
 10,486     Akershus     0
Jeg har et sett med gjengeverktøy, for vanlige M4-5-6 osv. Er det samme som NPT?
Signatur
  (trådstarter)
   #35
 10,486     Akershus     0
Jeg har en Grundfoss VTS-sensor. Det er en kombinert temperatur- og flowsensor.
Kan temperaturdelen av den brukes sammen med PID-kontrolleren?
Signatur
   #36
 785     Vestfold     1
Ser på datablad at den Grundfos sensoren har 0,5-3,5 V utgangssignal så den er neppe kompatibel med PID kontrolleren som har en inngang tilpasset k type termokors.
Jeg synser bare så kineserne må svare på dette for å få riktig svar.
  (trådstarter)
   #37
 10,486     Akershus     0
Man kommer i hvert fall ingen vei om man ikke prøver.

PID er ankommet, koblet opp og testet. Foreløpig styrer den bare en lyspære, som skrus av og på av varmen. Tester sensoren litt ved å stappe den i vann, og den reagerer lynraskt.




Heldigvis har jeg noen kompiser som er flinke til å samle på mye rart. To varmevekslere og 2 pumper er foreløpig på lån for å teste. Han har ikke antydet noen pris, så jeg er redd de blir grisedyre om dette viser seg å fungere. Disse vekslerne er ganske store, vesentlig større enn hva som brukes i ferdiglagede vekslere det jeg har sett. Det bør sånn sett være kapasitet i massevis og vel så det. Ulempen med stor veksler er oppstarttiden. Disse rommer over 3 liter hver, så den blir antakelig drøy. Om jeg gjør som tenkt, og monterer veksler så den holdes varm hele tiden, bør ikke det være noe problem. Jeg kommer til å teste den "frittstående" først, bare for å komme i gang, og se hvordan det fungerer. De to pumpene har litt forskjellig effekt, så det blir mest for å teste.
Sensor for montering inne i rør er bestilt. 3/8 NPT gjengetapp fant jeg i gjengeverktøysettet mitt, så det bør være håp. Høyst sannsynlig bør én veksler holde i massevis, men tanken med to, er om returtemperaturen ut av den første blir for høy, så kan den dras ned ytterligere med en til.

Signatur
  (trådstarter)
   #38
 10,486     Akershus     0
Sånn.
1200,- ordre smelt avgårde hos vvskupp.no . Jeg har sjekket litt ymse nettbutikker, og det virker som om prisene svinger en del. Jeg har handlet en del hos billigvvs tidligere, da de etter hvert var vesentlig billigere enn vvskomplett.no. Nå satt jeg opp samme delene, og da var det over 1000,- (!) dyrere hos billigvvs.no enn hos vvskupp.no.

Jeg har laget en veldig enkel prinsippskisse for hvordan jeg ser for meg opplegget. Trekanter er blandeventiler. På venstre side har jeg satt opp to blandeventiler for å hente fra hhv øverste og midtre uttak, samt blande inn returvann fra veksleren.

Det siste er jeg veldig usikker på om er nødvendig. Meningen er at PID'n (termostaten) skal snuse på temperaturen på forbruksvannet ut av veksleren, og starte pumpa når det er behov. Eneste grunn jeg egentlig ser for å ta med noe av returvannet fra veksleren, er for å redusere flow i tanken ved veldig høy temperatur i midten. I aller verste, teoretisk tenkelige fall, vil det være 95C i midten. Om det da fores 95C inn i veksleren, så vil det vel ikke skje noe annet enn at pumpa går veldig lite? Tror jeg dropper den, med mindre det er noen gode grunner for å beholde den? Da blir det kun én mikseventil på venstre siden, som vil forsøke å hente fra midten, og spe på fra toppen hvis det i midten ikke er godt nok. Returtemp fra veksleren er jeg veldig spent på å se. Der får jeg bare se an, men hvis den blir for høy, tror jeg ikke det er verre enn å bare spe på med flere vekslere etter hverandre.
Bygge varmeveksler - prinsipp_varmeveksler.jpg - frodes
Signatur
   #39
 785     Vestfold     0
Dette blir spennende å følge med på.
Husk at NPT gjenger er koniske for at gjenger skal tette mot hverandre. Hvis du bare drar en NPT tapp tvers gjennom der sensoren skal sitte så er det fare for at det blir for romt. Sikkert lurt å gjenge litt etter litt og teste at sensor gjengene sitter som de skal.
Hvis det er stillbar hastighet på pumpa (Smedegard pumpa ser ut til å ha det) så er det bare å stille ned hastigheten dersom returtemp blir for høy. En sånn plateveksler er allerede nok overkill.

Varierer på hvilke varer som er billigst på vvskupp og billigvvs. Hendla et lass med deler og utstyr fra billigvvs.dk før de hadde norsk nettbutikk. Vesentlig mer hyggelige priser da, men de har tydeligvis tilpasset seg norsk prisnivå etter å ha oppretta den norske nettsida. ovv.no er de raskeste å handle med, da har du delene direkte fra Br. Dahl 1-2 dager etterpå, men de har ikke lodde deler (jeg antar at du skal ha litt loddeglede her)
  (trådstarter)
   #40
 10,486     Akershus     0
Ja, her skal loddes. Skal vel gjerne skrus en del også.

Jeg har både gjengetape og hamp. Er ikke redd for å bruke det, så jeg pleier å få ting til å holde tett.

At gjengene er koniske forklarer hvorfor jeg slet sånn med noe luftnipler på en liten kompressor. Antok det var noe sånt.

Begge pumpene er justerbare, men smedgaard er en del kraftigere.
Signatur
   #41
 678     Bergen     0
Mitt inntrykk, jeg har ikke erfaring med dette, er at hastigheten på sirkulasjonspumpen som står mellom tank og veksler justeres slik at temperaturen på oppvarmet forbruksvann blir riktig. Da slipper du blandeventil på tappevannsside av varmeveksler samt minimerer flow/omrøring i tanken.
Med tilstrekkelig stor varmeveksler skal da retur temp på tanksiden av varmeveksler nærme seg innganstemperatur på tappevannsside.



Signatur
  (trådstarter)
   #42
 10,486     Akershus     0
Det er det jeg håper på også. PID'n kommer til å skru pumpa av og på etter temperatur ut på tappevannet, så den vil uansett begrense flow. Veksleren er enormt stor til formålet, og det vil jo ha noen ulemper. Derfor vurderer jeg å bygge den "inn" sammen med tanken. Da vil den holdes varm hele tida, og pumpa slipper å hele tida stå og småjobbe litt. Ulempen med det igjen, er at det kan komme 90C vann ut av den om tanken er skikkelig varm. Termostat til tappevannet har jeg liggende, så den kobler jeg like gjerne opp med en gang.
Signatur
  (trådstarter)
   #43
 10,486     Akershus     0
Skulle bare teste litt...





Like greit å få greiene på plass, og teste litt.




Litt provisorisk isolasjon rundt.





Dette fungerer faktisk ganske bra. Foreløpig har jeg ikke riktig sensor til PID'n, så den sitter bare tapet utenpå utgangen med varmtvann, og gir langt fra rette signaler. Det ble en ganske heftig omrøring i tanken nå, så den må få jobbet opp temperaturen litt. Pumpa går foreløpig mer eller mindre kontinuerlig, og kommer til å jobbe for å holde 50C utenpå utgangen.

Det er litt igjen, men samtidig fungerer det sånn det er nå. Ikke optimalt, men det fungerer, og vi har varmt vann i huset.

Jeg skal ha inn en ventil for å hente vann også fra midten av tanken, fjerne litt isolasjon for å legge veksleren lenger nedtil, sensor som sitter inn i rørene osv. Jeg skal også legge om så det blir forsyning og retur med kobberrør, ikke pex.

Snakke med andre mens man lodder er ikke nødvendigvis så lurt. Greide å sette gassflammen rett på fingertuppene. Anbefales absolutt ikke.
Signatur
  (trådstarter)
   #44
 10,486     Akershus     0
Rask test nå. Tanken begynner å få litt temperatur igjen. Den ligger på 55C nå. Satt temperatur ut fra veksleren er 50C.
Pex-rørene er litt snaue, så med dusjen, krana på badet, og krana på kjøkkenet vidåpne på max varme, renner det ikke veldig fort. Med 55C fra tanken og pumpa på laveste, sank temperaturen ut av veksler fra de ønskede 50 til ... 49. Da var også temperaturen ut av veksler ganske lav, uten at jeg har noen eksakt måling.
Dessverre er den krana jeg satt inn ganske unøyaktig, så den gir ikke mer enn 44C i kranene, og det er litt i laveste laget.
Signatur
  (trådstarter)
   #45
 10,486     Akershus     0
Utrolig hva man har liggende. Jeg kjøpte en EGT til patrolen, men har aldri fått montert den. Der var det en sensor med 3/8" gjenger og litt lang probe. Den var litt styr å få helt tett, men med nok hamp så tetter det meste seg :-) 

Nå er i hvert fall sensoren inne i røret, og bør reagere en del fortere. Jeg prøver å tune PID'n for raskere respons, men har ikke særlig erfaring med sånne, og det er ikke gjort på et kvarter å sette seg inn i. Jeg har fått skrudd ned tiden den er av/på, så den pulserer pumpa ganske fort. Ved konstant tapping holder den satt temperatur (55C) veldig bra. Retur fra veksleren ligger på 15C til 20C.

Da jeg dusjet i går kveld, gikk temperaturen for mye opp og ned til at det var veldig bra. Det virker som PID'n blir forvirret når den står på "tomgang", og det nesten ikke trengs varme. Når det da tappes vann, står veksleren full av varmtvann inntil den ganske plutselig går "tom". Da har det sett ut til at PID'n står helt avslappet og ser på at temperaturen ramler 10-15C før den i det hele tatt starter pumpa. Når pumpa starter, skjer ting fort, men da er det allerede litt for sent. Forhåpentlig får jeg tunet inn dette litt bedre.
Signatur
  (trådstarter)
   #47
 10,486     Akershus     0
Hun er også ganske klar for å få ut den gamle tanken, så det går an å få brukt tekniskrommet til noe. Det er meningen å få vaskemaskin og sånt ned der, men det er jo håpløst når det står en tank midt i rommet. Jeg har egentlig utsatt dette alt for lenge. Hadde jo et håp om at Bettumen skulle spa opp den veksleren han lovte meg, men det har ikke skjedd, og det er vel lite som tyder på at det skulle skje. Siste lovnad var "i løpet av måneden". Det var i januar. Jeg syns vel egentlig jeg har vært ganske tolmodig selv også...
Signatur
   #48
 6,009     Finnmark     0
Du må ha tidenes mest tålmodige kone eller?

.....Tror det finnes mange kandidater blant koner til brukere på BB;)
..............har en selv;)Wink
Signatur
  (trådstarter)
   #49
 10,486     Akershus     0
Litt lesing om PID-kontrollere, nyttig input fra dkt850 her på forumet, og litt tuning av PID'n, som nå er redusert til en PD, så begynner det å hjelpe med vekslingen. Jeg er fortsatt ikke helt i mål, men det kommer seg betraktelig. Vil si jeg er på 85% nå, mot 30% forrige dagen.
Jeg har fått kontrolleren vesentlig hissigere på å dra opp varmen med en gang det er snakk om at den synker. Den står nå stilt på 52C, og starter da pumpa i det den går fra 52 til 51. Med normal tapping, er det nok til at den ikke går under 48, noen ganger 47. Det er (såvidt) over de 44 som kommer ut av ventilen. En tur i dusjen nå røper at det fungerte greit.
Ulempen er at nå står den og småjobber litt innimellom. Når den bikker under 52, starter pumpa litt, og kontrolleren gir ikke nok tid til å vente på oppdatering. Den starter derfor flere ganger, og når det først registreres endring, er det nok til at den tikker opp mot 60C, kanskje såvidt over. Det er snakk om 3-4-5 "støt" hver gang, og hvert av dem er kanskje 1 sekund. Det blir ikke noen mengde av det. Røret nedover er bare isolert løslig med en rørisolasjon som er dyttet på. Den returnerer da 30-40C vann til tankbunn, men det har ikke vært nok til å heve temperaturen noe som helst. Det ligger på 18C nederst. Det er såpass varmt nå at gulvvarmen ikke er særlig aktiv. Når den starter opp, returneres uansett 30C i bunn.
Jeg har dullet litt isolasjon rundt veksleren, men det er MYE å gå på med isoleringen når jeg har fått alt på plass. Veldig unøyaktig måling tilsier at det nå går 20-25 min før den har behov for å fylle på mer varme.

Foreløpig er det tommel opp, selv om jeg har en del ubrukte knep for å optimalisere enda mer. Idéen om å legge veksleren delvis innunder tankisolasjonen lever videre, og da vil det neppe være noe som helst behov for å fylle på varme underveis.

Varmtvannstank selges svinebillig hvis noen kommer og hjelper meg å bære den ut Smile
Signatur
   #50
 38,242     Lillestrøm kommune     0
PD ? D'en pleier å være det som virkelig gjør ugang, men har du fått med deg om I'en din er I eller 1/I ? Mange regulatorer bruker 1/I som parameter fordi en da lettere får små tall (resultatet er jo at hvis en mater regulatoren med en liten I parameter gir en isteden max verdi for integralleddet og den svinger helt ukontrollert).
  (trådstarter)
   #51
 10,486     Akershus     0
Tja. Jeg er fortsatt på forsøksstadiet. Problemet er at når veksleren går tom for varmtvann, så synker temperaturen fort, og det må mates på en del fra tanken for at det ikke skal synke. Da bar idéen å droppe I helt, og mate på med mye D. Den reagerer nå i det temperaturen går under setpunkt, mens den tidligere gjerne gikk 10C under før det skjedde noe. Problemet nå, er at den blir gående og svinge litt opp og ned. Akkurat ute av dusjen nå, og merket antydning til det. Ideelt sett burde controlleren reagere like fort som nå, men samtidig glatte ut bedre, ved å kjøre pumpa i kortere men tettere omganger. Nå virker det som den gjerne venter til temperaturen synker igjen før det skjer noe. Er det da I kommer inn i bildet?
Controlleren er en REX C-100.

Antakelig hadde det vært en del å hente om jeg fikk en tempsensor et stykke inn i veksleren, men jeg ser ikke helt hvordan jeg skal få til det, og samtidig få greiene tett.
Signatur
   #52
 38,242     Lillestrøm kommune     0
Kjenner ikke regulatoren og ser at problemet er litt anderledes enn det jeg av og til prøver å regulere. Med kun P får du et kontstant etterslep, I-leddet kan du tenke deg som at du tar arealet under kurven (mellom setpunkt og kurven) og ganger med I (eller 1/I, se over !) jo større areal jo mere pådrag. Skal du teste deg frem til om du har I eller 1/I så må du prøve deg med både et bitte lite og et stort tall det som svinger minst er da med lavest integral-ledd i regulatoren. Slå av D og endre setpunkt for denne testen.

Kan du klare å putte sensoren inn i et tynt rør (åpent i enden, med sensoren eksponert mot enden) og så dytte røret inn i veksleren før du lodder det i blindstussen du skrur i sensorhullet ? Da vil sesoren sense lenger inn. (Du må tette mot sensoren også litt innover i det tynne røret...)
  (trådstarter)
   #53
 10,486     Akershus     0
Jeg skal teste mer. Forhåpentlig skal det vel være håp om at både D og I kan jobbe sammen for å få både rask respons, og jevn temperatur?

Jeg har en veksler til liggende, så jeg tenkte å eksperimentere litt med hvor tett det er mellom platene, og om det går an å dytte noe innimellom.
Signatur
  (trådstarter)
   #54
 10,486     Akershus     0
Jeg deaktiverte D, og aktiverte I. Det ble bare tull. Uansett verdi på I avviker den ca. 10C fra setpunkt, mens den med en lav D avviker 2, noen ganger 3. Dette var med setpunkt på 60. Med I aktivert så jeg helt ned i 49, mens den med D aktivert stort sett snur på 58, noen ganger ned i 57. Den aktiverer tidlig nok, og kjører kort nok til å stort sett returnere kun kaldtvann.
Jeg skulle gjerne hatt den til å kjøre enda kortere, og med kortere mellomrom, for å få mer jevn flyt.
Måling av varmtvannet ut av krana viser ca. 44,8 - 45,6C.

Jeg handlet noen prober på Ebay i går som er bare 1,5mm tykke, og skal kunne bøyes. Kanskje kan jeg få døtta dem lenger inn i veksleren, og derved fange opp temperaturendringer før de når utløpet.

Jeg har planer om ventiler som styrer temperaturen inn i veksleren til bare såvidt over setpunkt. De er ikke helt på plass ennå, så i mellomtiden har jeg satt tanken til 55C, med 2C hysterese, mot 65/10 tidligere.

Muligens hadde det vært bedre med en vesentlig mindre veksler, og kanskje med denne store i serie.

Ideelt sett tror jeg fortsatt at en controller som styrer pumpa trinnløst (PBM?) utfra flow ville vært det beste, men de er ikke så lett å få tak på.
Signatur
  (trådstarter)
   #55
 10,486     Akershus     0
Redusert temperatur i tank for å "simulere" ladeventil. Kanskje litt overdrevent, men både tank og veksler sto til 55C. Her er nok noe avvik i sensorer, for pumpa gikk bare sporadisk for det. Den gikk dog mer, og sendte en større mengde vann gjennom veksleren enn tidligere. Ikke uventet. Returtemperatur fra veksler økte derved en del, opp til ca. 27-30C. I dusjen merket jeg ingen avvik i temperatur, selv med min vrangeste vrangvilje. Måling i krana på vasken bekreftet jevn temperatur. Den lå fjellstøtt på 44,8C i flere minutter med full tapping.

Prøver å tune litt med noe større avvik i temperatur inn på veksler i forhold til ønsket temperatur ut, og ser hva det gir av endring.

Det er egentlig ganske bra sånn det er nå, men jeg vil se om jeg kan få ned returtemperaturen litt mer, uten at det gir svingninger i temperaturen. Samtidig er det et poeng å kunne utnytt lavest mulig temperatur fra tanken. Å hente litt varmere vann for å få ned temperaturen på returvannet trenger ikke derved nødvendigvis å ha så mye for seg. Muligens vil jeg få samme resultat ved å henge på en veksler til også. Jeg har en til liggende, men det trengs en del rørdeler, og jeg tror gevinsten er begrenset. Det blir i såfall mer eller mindre som et eksperiment for å se hva jeg kan få til.

Jeg var heldig og fikk en ESBE VTA322 blandeventil (30-65C) på ebay for bare €15 ink. frakt. Jeg antar at det i første omgang blir å bytte ut ventilen jeg har på utløpet med denne, så jeg kommer litt høyere enn de snaut 45C som dagens ventil mener er max. 
Signatur
  (trådstarter)
   #56
 10,486     Akershus     0
Varmeveksleren har i grunn ruslet og gått, og fungerer greit. Jeg merker at ved for stort avvik mellom ønsket temperatur, og temperatur på vannet fra tanken, så blir det noe variasjon å merke i dusjen. Nå er det 60(+2) grader i tanken, 50 grader på veksleren, og ventilen ut begrenser til max 44-45C. Det er litt i overkant forskjell.

Ymse nye sensorer er handlet inn, bla. et par stykker som er ganske lange og bøyelige. Jeg håper disse kan brukes til å dytte dem litt inn i veksleren, og derved komme temperaturfallet "i forkjøpet", så det kan lades mer varmtvann før det går tomt. Spørsmålet er hvordan få en 1,5 mm temperaturprobe inn i trykkvannet uten at det lekker.

Gode forslag tas i mot med takk.

Jeg vurderer også om det kunne vært fornuftig å flytte sensoren til annet sted. Kanskje den kunne stått på ladesiden i stedet? Litt inn i veksleren?


Den gamle varmtvannstanken ble solgt (!) i går, så nå er det kun veksler til varmtvann her.
Signatur
  (trådstarter)
   #57
 10,486     Akershus     0
Har egentlig ikke gjort noe mer med dette nå. Det fungerer helt greit. Savner litt høyere temperatur, men det kommer når bare jeg får byttet ut ventilen som begrenser til max 44C. Litt svingning er det når jeg dusjer, men ikke nok til at det er plagsomt.

Neste ting å prøve blir å dytte inn en tynnere sensor, for å få den lenger inn i veklseren, og på den måten forhåpentlig ikke gå tom for varmtvann før pumpa starter igjen. Sensoren har en probe på ca. 1,5 mm tykkelse, så spørsmålet er da hvordan stikke den inn i trykkvannet og få det tett? Jeg har et 3/4" t-stykke i dag, der jeg har gjenget opp 3/8 NPT i et blendelokk. Lokket skrur jeg ut, og kan sette inn hva som helst som passer i 3/4".
Signatur
   #58
 38,242     Lillestrøm kommune     0
Er det metallkappe på sensor? Vi hardlodder ofte tynne gassrør inn i blindstusser vi borer hull i.
  (trådstarter)
   #59
 10,486     Akershus     0
Det er metallrør av noe slag, ja. Ganske mykt. Ingen gjenger eller liknende.

Det jeg har lurt litt på, er å sette i en 1/2 eller 3/8" FPL-kropp, bore et tynt hull i noe gummigreier, stikke sensoren gjennom, og skru det fast som om det skulle vært et kobberrør med klemring.
Signatur
  (trådstarter)
   #61
 10,486     Akershus     0
har du link til noe sånt?
Signatur
  (trådstarter)
   #63
 10,486     Akershus     0
Takker.

Den blir omtrentlig som jeg så for meg med FPL-kropp og gummi. Da blir det forsøk på å finne en sånn med rett diameter. Alternativt bare finne en gummibit fra et eller annet og bore hull i. Forslag til hva man kan bruke av gummi?
Signatur