7,674    62    2  

Bygge varmeveksler

 10,486     Akershus     0
Jeg skulle hatt en varmeveksler til varmtvann i huset. Det er egentlig planlagt en sånn her:
http://www.thermia.gr/5FCA53C6.en.aspx modlvfresh v1, antakelig.

Men, det tar sin tid, og den koster penger. Jeg begynner å bli lei av å vente, og liker jo heller ikke å bruke penger.

Jeg vurderer derfor å bygge en egen.

Hvor vanskelig kan det være?

Jeg ser for meg at jeg trenger:
-Veksler
-Pumpe
-En ventil som starter pumpa når det tappes varmtvann
-Blandeventiler som sørge for riktig temperatur inn i veksleren

Noe mer?

Spørsmålene blir jo da omtrentlig:

-Hvor stor veksler trengs? Bør jeg ha flere små i stedet for én stor? Plateveksler? Spiralveksler? Spiralveksler kan jeg vel f.eks. bygge av prisol-rør, men de koster en del.
-Hvor mye flow trengs?
-Hvordan få pumpa til å starte når det tappes varmtvann? Vil DENNE funke? Jeg bør kanskje ha noe som starter ved lavere flow?
Annen fornuftig måte å starte pumpa på?
-Ventiler .. tror jeg at jeg har kontroll på. 2 sånne HER burde funke, tror jeg.

Alle mer eller mindre glupe forslag er velkommen.
Signatur

Trua?

  • Nei, men kjør på.
  • Nei, håpløst prosjekt.
  • Ja, det bør gå fint.


   #1
 24,539     Akershus     0
Hva slags vannsystem for bruksvann har du som trenger pumpe?
Signatur
  (trådstarter)
   #2
 10,486     Akershus     0
Jeg har en 750 liter akkumulator uten tappespiraler.
Signatur
   #3
 24,539     Akershus     0
Forbruksvannet ditt, kommer det fra vannverket, via dette utstyret til tappestedet? Har du tilsvarende pumpe for kaldvann?
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 10,486     Akershus     0
Nei, jeg trenger ingen pumpe for å kjøle ned kaldtvannet. Trykkvannet kommer av seg selv, fra offentlig vann. Varmtvannet skal varmes gjennom en varmeveksler som henter energien sin fra den lukkede 750-liters akkumulatortanken.
Signatur
   #5
 785     Vestfold     0
Du bør bruke en diff trykk bryter for å starte pumpa som i skjemaet på den thermia saken. Start av pumpe ved temp måling på kv innløp på vv vil gi forsinkelse på start og stopp av pumpe. Flowmeter gir sannsynligvis ikke utslag ved lav flow. Bruk plateveksler. Stor veksler gir minst delta T på vann ut og inn på akkumulatortanken, men vil varmes opp saktere fra kald. Tror du finner vekslere på finn og naturenergi har noen.
Skal du ha vanlig vvb i serie med veksleren?
  (trådstarter)
   #6
 10,486     Akershus     0
Hva søker jeg etter for å finne en difftrykkbryter? Er det altså en sak som føler på trykket inn og ut av veksleren, og starter pumpa ved det minste avvik? Hvor følsomme er sånne?

Jeg har ikke planer om å ha noen vanlig VVB i serie med denne. Burde jeg det?
Veksleren blir plassert kloss innpå uttaket fra akkumulatortanken, så det skal i hvert fall være kort vei å sirkulere varmtvannet før det når veksleren.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 10,486     Akershus     0
Er det kanskje en sånn her jeg vil ha? Er den følsom nok?
Signatur

  (trådstarter)
   #8
 10,486     Akershus     0
Hva med å kun bruke temperaturstyring? Da må veksleren selvsagt isoleres godt. Pumpa vil starte litt innimellom for å holde veksleren konstant varm. Fordelen med det blir rask responstid, siden veksleren alltid er varm. En styring av dette kan jeg enkelt koble til Sorel XHCC jeg allerede har.
Signatur
   #9
 785     Vestfold     0
Jeg har ikke planer om å ha noen vanlig VVB i serie med denne. Burde jeg det?


Nei, hvis du er sikker på at du alltid har nok nok varme på akkumulatortanken og at du jevnlig kommer over legionellatemp på varmtvann så trenger du ikke det. Har du regna på hvor mye du vil ta ned temperaturen i tanken på de kalde dagene når varmeanlegget går for fullt og alle i familien skal dusje eller ta seg karbad?
Temperatur styring bør funke, og bør være det enkleste å få til, men du vil bruke noe strøm på sirkulasjon. Hvis du skal kjøpe ny pumpe så kjøp en klasse A pumpe av dum type som enten er av eller på (ikke en sånn trykkstyrt pumpe med variabel flow for varmeanlegg).

Usikker på om dp cella er følsom nok. Målerområdet for differansetrykk er 4 bar og nøyaktigheten er 2% av full scale (2% av 4 bar).
Ville heller brukt en 0-1 bar sensor om du velger å bruke dette
http://www.ebay.co.uk/itm/Grundfos-Industry-Differential-Pressure-Sensor-96611523-/171742332577?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item27fca406a1
Utgangssignalet til denne sensoren er 4-20 mA strømsløyfe som krever 24 VDC. Du må da ha en styring som leser 4-20 mA signal og starter pumpa.

Du trenger vel strengt tatt bare en av de termostatstyrte mixerventilene du fant på tysk ebay.

Skal du ha tilbakeslagsventil på på kv innløp på veklseren slik som på termia hydraulisk skjematikk bør du ha en liten kompensator på varmvannet nedstrøms varmeveksleren og du bør kanskje ha en sikkerhetsventil i tillegg siden du ikke har vvb som har dette integrert.
  (trådstarter)
   #10
 10,486     Akershus     0
Takk for svar.
Det sitter varmekolbe i øvre del av akkumulatortanken, som sørger for at det alltid vil være en viss minimumstemperatur å hente ut derfra. Legionella er vel ikke noe tema i en varmeveksler?
To ventiler, fordi jeg vil hente varme 2 steder i tanken. Dersom det er varme nok i midten, hentes derfra. Er ikke det nok, blandes det inn fra toppen.

Jeg ser for meg at hvis jeg isolerer veksleren godt (jeg har masse egnet materiale til det), og setter en sensor i den et sted, så vil det være veldig lite sirkulasjon som skal til for å holde veksleren varm hele tida.

Foreløpig bare synser jeg litt. Muligens er oppstart-tiden et ikke-tema ved bruk av trykkstyring? Jeg prøver å finne ut om jeg kan bruke XHCC-kontrolleren på noe lurt vis. Den har også mulighet for turtallstyring, og kan da typisk starte med 100% en gitt tid, for deretter å regulere mellom 30-100%. Noen av de modvfresh-vekslerne bruker en enkel sorel-kontroller til styringen.

Jeg har en sånn her liggende, som kanskje kan hektes på utgående varmtvann, og brukes til å regulere pumpehastigheten?
Signatur