37,229    46    7  

Bytte element/ kolbe på OSO 16 RB 120 eller ny bereder?

 23     3
Hei,
jeg har en OSO 16 RB 120 varmvannsbereder i kjøkkenbenken som gir jordfeil.
Det er nok overslag pga fuktighet som drypper litt som kanskje skyldes pakning eller korrosjon. Jeg tenkte at jeg ville skifte elementet. En på OSO sa at det finnest to typer element, en type som bare er til å dra ut og ett annet som har sekskant. OSOen min er fra 1986, men kan ikke se hverken sekskant eller noe å dra ut. Må man skru ut hele sulamitten først kanskje? Må ha en spesialnøkkel som koster en tusenlapp evt meisel? Noen tips på hva jeg trenger å gjøre. Kanskje bør man skifte hele berederen? Hva er vanlig levetid på disse. Er det evt fare for lekasje andre steder i berederen når den blir gammel nok?

Klikk på bildet for å se større..
Bytte element/ kolbe på OSO 16 RB 120 eller ny bereder? - vvbereder1.jpg - skjolden

  (trådstarter)
   #1
 23     0
jeg bor på Veitvet i Oslo og stresser litt med å få tak i rørlegger som har kunne gi meg svar og delene jeg trenger til dette før jeg drar på ferie.. Sad
   #2
 13     Lyngdal     0
Hvis vvben din er 25 år gammel har den vel gjort sin misjon.. Koster nok det samme og bytte element som og bytte berederen. Men regner med du sparer inn på lang sikt med og skifte berederen pga de er nok bedre energimessig og isolert bedre nå enn i1986.
  (trådstarter)
   #3
 23     0
Skal ikke bo der så lenge så jeg vil aldri spare det inn, men har tenkt på å bytte hele. Problemet er at luringen som har bygd inn dette har lagt rørkoblinger så trangt til. Lurer på om ny versjon passer på koblingene sånn at man slipper å endre på det?
  (trådstarter)
   #5
 23     1
Er en av norges mest brukte vv bereder så denne eksisterer Smile, heter det samme, er forbedret men bare koblingene kommer på samme plass er jeg fornøygd. Evt finnest det kanskje flexirør?
  (trådstarter)
   #6
 23     1
Men noen tips på hvordan man skifter element på denne og hvilket element som passer? Smile

   #8
 1,398     Nordpolen     0
Hvis jeg ikke tar helt feil så er det et tørrelement, dette kan du dra rett ut.
Bør vel skifte hylsa også hvis den lekker, da trenger du en nøkkel som passer i sporene på hylsa
Mulig jeg tar feil, prøvde å blåse opp bilde, kan nok være at elementet er vått og da må hylsa ut
   #9
 24,675     Akershus     0
Er en tråd her: http://www.byggebolig.no/el-varmtvannsbereder/oso-16rh-150-varmtvannsbereder-hvordan-fa-ut-defekt-varmeelement/

Hvis elementet er av typen "løs, dyttet inn", så bør du kunne få det ut bare ved å dra i en av terminalene med en tang. Det skal være tørt inne i hylsa som elementet står i.
Signatur
   #10
 22,342     Akershus     0

Det er nok overslag pga fuktighet som drypper litt som kanskje skyldes pakning eller korrosjon. Jeg tenkte at jeg ville skifte elementet. En på OSO sa at det finnest to typer element, en type som bare er til å dra ut og ett annet som har sekskant. OSOen min er fra 1986, men kan ikke se hverken sekskant eller noe å dra ut.

Fyren fra OSO har gitt deg feil informasjon. Det er en tredje type element, og det er det du har. Det er festet med en hylse/mutter med to spor i. Den løsnes vanligvis med et spesialverktøy, men man kan bruke hammer og meisel også.

1986 modellen hadde dårlig pakning. Det er denne som er i stykker. Selve kolben fikses ved å bake den i ovnen slik at fukten forsvinner. (Rens vannsporene ved tilkoblingene først) Da forsvinner jordfeilen.

Selve denne typen element produseres ikke lenger, men man får overganger.