4 532    14    6  

Dimensjon varmtvann rir

 16     Oslo     0
Hei,
har hatt rørlegger på besøk som har byttet alt av kobberrør i huset og lagt opp rir, i forbindelse med renovering. Det er et ganske langt strekk fra VVB i kjeller til kjøkken og bad. Jeg spurte om det ikke ville være best å legge opp 15mm VV hele veien fra VVB for å unngå lang ventetid på varmtvann, men fikk beskjed om at 18mm var best, uten noen videre begrunnelse. Jeg var dum nok (?) til å stole på at fagfolk vet hva de snakker om, så da ble det 18mm overalt, med 15mm fra fordelerskap til servant etc. et sted, og 18mm på det andre badet. Det virker noe dårlig planlagt.

Nå er det blitt ca 25 sek ventetid varmtvann på bad, og det er såpass lenge at jeg ikke gidder å vaske henda etter å ha vært på do, og således utsetter familien for unødvendig smitterisiko.

Alternativt:
1) Finnes det noen regler på hva som er akseptabel ventetid på VV? Jeg leser ulike ting, bl a 20 sek ved 0.2l/sek et sted, 30 sek et annet sted.

2) Hvilke dimensjoner er vanlig å legge opp? Det er snakk om å forsyne et kjøkken og to bad med VV.

3) Kan jeg eventuelt kreve at rørlegger rydder opp, og hvordan bør jeg gå frem for å vinne frem med dette?

Bør jeg flytte ut av huset for å minimere risiko for at familien blir smittet av mine skitne hender?

  • Ja
  • Nei


   #1
 6 601     Akershus     0
Merkelig poll. Hendene blir utmerket rene med kaldt vann og såpe.

Jeg har 16 mm. (eller var det 15) fra VVB til dusj og kjøkken. 12 til servant på badet. Selv om det bare er noen få meter fra VVB til badet tar det litt tid før varmtvannet kommer. Og ikke veldig stor forskjell på servant og dusj.
Signatur
   #2
 10 440     Akershus     1
Jeg bruker 15. Det holder fint. Til kjøkkenet la jeg 12mm pex for å redusere ventetida, men det hjalp ikke allverden. Det blir mindre vann å flytte, men også noe mindre flow, så vinninga går delvis bort. 18 høres unødvendig ut. Kanskje du burde vurdere en benkebereder på badet og kjøkkenet?
Signatur
   #3
 1 570     Sunnmøre     2
betre å flytte ut og smitte andre istadefor? Skjerpings!! vask henda, gjeng fint i litt kaldare vatn...
Signatur
   #4
 53     Telemark     0
Alternativ løsning: Skru på krana og la det renne (lite eller mye avhengig av om det er henholdsvis nr 1 eller nr 2) før du går på do. Da slipper du også å ta på krana med skitne hender
   #5
 19     Stjørdal     0
Vanlig/uvanlig. Alt ifra hus til hus. Vanligvis legges 15/16mm RiR til tappestedene. Alternativt brukes 12mm til alt, untatt dusj, som får 15/16mm.
Har aldri hørt om at 18mm RiR legges til hvert enkelt tappested, det er rimelig "overkill"..
Ei heller er 18mm "smørbrødvare" til rørleggere flest, som igjen gjør prisen på rør/deler unødvendig høy.
   #6
 19     Stjørdal     0
Men hvordan tenkte du at det ville korte ned tiden med mindre rørdimensjon?
Ved likt trykk vil en 18mm levere betraktelig mer vann enn et 15mm rør.
Trykket og hastigheten på vannet vil bli høyere ved mindre rør, men det leverer ikke mer vann av den grunn.

Om du har to 10L bøtter med vann, et 15mm rør påkoblet under den ene, og et 18mm rør under den andre. Hvilken bøtte tømmes først?
   #7
 3 412     Akershus     1
Men hvordan tenkte du at det ville korte ned tiden med mindre rørdimensjon?
Ved likt trykk vil en 18mm levere betraktelig mer vann enn et 15mm rør.

Tiden det tar før det kommer varmtvann er omtrent den samme som tiden det tar å tømme varmtvannsvannledningen for det vannet som står der allerede og som er blitt kaldt.

Det renner ikke ubegrenset mye vann gjennom et rørstrekk, spesielt ikke når det er en varmtvannsbeholder med et annet rørstrekk før og et servantbatteri etter.

Hvilket rør tømmes fortest for kaldt vann: Et tykt rør, eller et tynnere rør av samme lengde?

Trykket og hastigheten på vannet vil bli høyere ved mindre rør, men det leverer ikke mer vann av den grunn.

Trykktapet blir selvsagt større når man har et tynnere rør, så når vannet kommer ut til slutt vil man ha MINDRE trykk/hastighet ut av krana jo tynnere rør man har.

Om du har to 10L bøtter med vann, et 15mm rør påkoblet under den ene, og et 18mm rør under den andre. Hvilken bøtte tømmes først?

TS har vel neppe noen vannbøtter som skal tømmes gjennom rør. Han skal tømme det kalde vannet i røret mellom varmtvannsberederen og krana så han får varmt vann til å vaske seg med. Hvis vannet skal ut gjennom en kran med begrenset åpning går det fortere å tømme et tynt rør enn et tykt.
Siste redigering: 5. februar 2015 12:30:55 av KarstenBeate
Signatur

WF
   #8
 575     Haugesund     0
En ide kan være å sette inn en OSO RM5 eller tilsvarende mini-bereder.
En liten 5L varmtvannsbereder på enden der du tapper vann som får vanntilførsel fra din eksisterende varmtvannsbereder vil løse problemet.
Da vil det egentlig være best med størst mulig diameter på røret.
Denne vil gi deg umiddelbart varmtvann mens en venter på at det varme vannet fra hoved-bereder skal komme frem Smile
Dimensjon varmtvann rir -  - naivmatør
   #9
 3 412     Akershus     0
En mini-bereder som den nevnte vil funke helt fint.

En annen løsning er å lage en loop tilbake til varmtvannsberederen, med en liten sirkulasjonspumpe. Da vil det hele tiden være nytt varmt vann tilgjengelig i rørene. Man sparer plass som en mini-bereder ville tatt (men til gjengjeld får man litt høyere strømutgifter, og installasjon koster også litt, spesielt i en eksisterende bolig).

Enda en annen løsning er en gjennomstrømningsvarmer plassert nært tappestedet. En slik koster 3000-6000 kr, og krever mye strøm, typisk en egen kurs.

Denne tråden bør være en påminnelse til de som tegner hus: Forsøk å plassere varmtvannsberederen noenlunde nært de tappestedene hvor man bruker varmtvann oftest.
Signatur
   #10
 695     Drøbak     0
Pex-rør er vel såpass tykkveggede at et 18mm Pex tilsvarer ca 15mm Cu? Hvilken dimensjon hadde du på Cu-rørene og hvor lang tid brukte vannet på å nå fram før du byttet?
Signatur