9,017    9    1  

Dimensjonering av kobberrør

 5     0
Skal skifte alle kobberrør i kjelleren i huset. Alle rør vil bli synlige. Planen er å lodde de. Vi er en familie på fire. Huset har 2 bad. Det ene med badekar. Ett kjøkken, vaskemaskin og oppvaskmaskin. Stort sett som et gjennomsnittlig, eldre hus.

Hvilke dimensjoner bør jeg bruke på rør?

En på Bauhaus mente jeg kunne bruke 15mm til alt. Er det nok?

   #1
 1,519     Akershus     0
Rørhåndboka anbefaler 18 til badekar og utekran. Vi har 18 fra inntaket og rundt i huset på kaldtvann og det har vel egentlig vært tilstrekkelig til vaskerom, bad x2 og kjøkken. Stikkledningene er i 15 og 12.
  (trådstarter)
   #2
 5     0
Er det ok å bruke 15mm på varmt og 18 eller 22 på kaldt? Finner ikke 18mm rør noen steder som jeg kan handle i Oslo.
   #3
 1,519     Akershus     0
Det avhenger nok av hvor mye vann som skal tappes samtidig, trykk og trykkfall over rørstrekket mm.. Mange tappesteder øker sannsynlig forbruk med tilhørende økning av dimensjoner på "hoved" ledningen. Stikkledning til badene i mitt hus er 15mm. Jeg legger 12mm pex til varmtvannsforbrukere nå for å kutte ventetiden til halvparten av hva det er i dag.
  (trådstarter)
   #4
 5     0
Takk for svar. Hvilken dimensjon har du på "hovedrør"? Bruker man alltid samme dimensjon på varmt og kaldt på hovedrør og stikkrør?
   #5
 1,519     Akershus     0
Jeg har lik dimensjon på varmt og kaldt. Når det blir nytt rør i rør legger jeg 12 til varmtvann på kjøkken og 16 på kaldtvann. Fyller sjelden kummen med varmtvann for oppvask. Andre på forumet har grovere dimensjon på hovedledningen. Som et utgangspunkt 12 til servant og toalett, 15 til dusj og kjøkkenvask, 18 til badekar og utekran. Hovedledning på 18 eller 22mm.
   #6
 923     1
Voldsomme dimensjoner gitt. Har 15mm som hovedrør jeg, og 10mm VV-rør til kjøkken, og 12mm KV til kjøkken, Grunnen til forskjellig dim er at KV røret er gamlere, og at det er oppvaskmaskin kobla på under der, har 4 bar vanntrykk fra borebrønn i dag, hadde tidligere fallsystem med enda bedre trykk, ingen problemer med verken mengde eller trykk, knapt nok trykkfall når oppvaskmaskinen tapper heller. Husk at kjøkkenarmaturet har 10mm rør eller enda litt trangere slanger.
Har 15mm til dusjarmatur, har 10mm til baderomsvask(+vaskemaskin og toalett), der kunne jeg nok hatt litt grovere KV, og 15mm til utekran.

Nå har jeg dog ikke noe spesielt lange strekk, så hadde kanskje fått litt mere trykkfall om det var lenger strekk. Men begynne å snakke om 22mm rør er nok kraftig overkill i en normal enebolig, 18 er nok mere enn grovt nok som hovedrør, VV kan en kanskje vurdere å legge flere 10mm fra tank om det er lange strekk, så får man kjappere varmt vann. Hater dog å vente på KV når jeg skal ha drikke også.


   #7
 428     Dal     0
Jeg har 16mm sanipex fra hovedinntaket inn til fordelingen. Hovedinntaket er i hybelen, og den blir forsynt med varmtvann fra fordelingen (10m) . Når det dusjes i hybelen og vi dusjer på ett av de andre badene i huset, så blir dette 16mm røret i minste laget.  Når jeg skal flytte vannledningen min til hovedfordelingen, så skal jeg benytte meg av 22mm frem til VVB og KV fordelingen, slik at jeg kan levere fult trykk på både VV og KV… VVB har som kjent 15mm tilkobling, så der er det ikke mere å få igjennom.

Dumt å underdimensjonere dette.. Sikkert greit med 15mm etter inntaket og fordelingen mellom VVB og KV..  Har du en rørgate igjenom kjelleren som fordeler til forskjellige punkter, så kan det jo være en tanke å begynne med f.eks 18mm, og så gå ned når du nærmer deg enden.. 18mm er noe du ikke får kjøpt på clasern jula eller temaet, men helt vanlig hos mafia´n… så derfor er det kanskje like greit (og billigere) å gå for 22mm… Da har du i alle fall nok...

  (trådstarter)
   #8
 5     0
Lurer på om jeg kjører 15mm på alt. Dusj i kjeller står rett ved bereder og vanninntak. Badekar blir nok lite brukt. Kanskje legge opp en ekstra 15mm med kaldtvann til toaletter, vaskemaskin og utekran?

Synes 22mm blir overkill og 18mm får jeg ikke kjøpt.