6,777
11
0
Eget varmtvannsbereder for sokkelleilighet
138
Drammen
0
Hei
Jeg har en utleiedel i kjelleren, der jeg ønsker å koble hele varmtvanns forbruke til en separat VV. Noen som har gjort tilsvarende? Er dette en stor operasjon og hvor mye koster dette?
Jeg har en utleiedel i kjelleren, der jeg ønsker å koble hele varmtvanns forbruke til en separat VV. Noen som har gjort tilsvarende? Er dette en stor operasjon og hvor mye koster dette?
Pris er umulig å uttale seg om da forholdene varierer.
Vær oppmerksom på at du også vil trenge elektrikker dersom det ikke er stikkontakt i nærheten eller varmekolben er på 2kW eller mer.
Det finnes energimålere for varmtvann som benyttes i radiatoranlegg. Kankje det kan være et alternativ dersom det er kostnadene som skal fordeles? (så kan en jo fundere på om det er lovlig å videreselge "oppvarmet strøm")
Elektrikeren mente vel en vvb på mindre enn 2kW, ikke mindre enn 200liter? Det er krav om at vvb fom 2kW nå skal kobles fast, ikke over stikk.
Eksempelvis, om det går eget rør til alle VV punkter i utleien, plugger du den første. Koble så VVB på under for eks kjøkkenbenk og varmtvannet benytter samme rør som tidligere.
Derimot om rørsystemet er felles, slik at du må trekke nye varmvannsrør for utleien, er det kostnaden med dette som blir voldsom. Da er det nok bedre å legge i vannforbruket i husleia.
Som nevnt tidligere - er dette tillatt etter dagens regler?
I leiekontrakten blir da leiesum for eks 5250 per mnd inklusive VV og det etableres eget strømabb. Alternativet kunne vært 5000 om VV gikk gjennom egen VVB. Likeså, det er ikke krav om to abonnement av strøm (en for hoved- og en for bileilighet). Et konkret eksempel kan være de såkalte "StartBo" leilighetene - som alle er prosjektert med utleiedel, men alle har kun et sikringsskap.
Min kommentar om vvb og el går på at ca 1/3 av el-forbruket går til vv. Derav må en konkludere med at det ikke er lov for huseier "å tvinge leietaker til å kjøpe strøm i vannform fra huseier". VVB må være koblet til leietakers egen måler. Tlsvarende vil muligens gjelde der huseier leverer varmtvann til gulvvarme fra felles kjelesystem, igjen gjensalg av elektisk energi.
Egn utleiedel medfører som oftes pålegg om dobbel vannavgift, kloakkavgift, renovasjonsavgift og strømabonnement. Eiendomsskatt og skatteregler må også sjekkes.
Kort sagt, Norge ønker ikke lenger 112-boliger!
Til TS: Jeg driver med akkurat det du lurer på - jeg har en sokkelleilighet som pr i dag er koblet på hovedtanken for varmtvann, men jeg ønsker at leilighet skal ha egen bereder.
Hvor vanskelig dette er å ordne kommer an på flere ting. Hvordan ligger rørene tilgjengelig? Er det loddede kobberrør skjult i vegg, ligger de åpent eller er det plastrør i vegg?
Er det noe hensiktsmessig sted å plassere en bereder i sokkelleiligheten?
Er det mange punkter i leiligheten som skal ha tilførsel av varmt vann?
Det må legges opp kaldt vann inn på bereder, fordeling for varmt vann ut fra bereder.
Hos meg ligger en gren av tappevann til hovedhuset via sokkel - så jeg må lage helt nytt røropplegg for å separere. Heldigvis pusser jeg opp resten også - så alle vegger er åpne og det går an å legge nye rør skjult i vegg.
Hvis det ikke skal gjøres annen oppussing må rørene legges utenpå vegg - og så kasses inn eventuelt...
At berederen skal ha strøm er som regel det minste problemet. Det kan alltids klamres en PR på en eller annen måte.
- Baderomsbloggen min
....
...
...
1) Er egen vb fromålstjenelig?
2) hva koster det, i vid forstand.
Jeg har noen kommentarer til 1) cozmo ti 2), så da burde TS samlet sett ha noen momenter å bsere sin besluting på.
Det er fullt mulig jeg blander ja