1 620    38    4  

Failsafe posisjon på magnetventil til lekkasjevakt

 627     Tromsø     0
Hva er sikker posisjon på magnetventilene som brukes i slike lekkasjevaktprodukter? Åpner eller stenger de ved aktivering? Jeg tenkte å sette inn en magnetventil på inntaket her i tekniskrommet, men undrer på om jeg skal ha "fail open" eller "fail close". Rent systemteknisk blir en fail close-ventil sikrest, men da mister vi vannet om strømmen går. Det betyr også at om spolen eller et evt. styresystem bak den feiler så vil også vannet forsvinne, i motsatt fall vil vi aldri vite at systemet ikke virker før vi får bruk for det... Akkurat det med at vannet forsvinner ved strømutfall kan jeg løse med en manuell bypass over magnetventilen.

Hva er normalt her?  Jeg nekter å betale blodpris for en ventil fra Roth eller slike systemleverandører når jeg har tilgang til skikkelig utstyr ellers.

  (trådstarter)
   #2
 627     Tromsø     0
I min bransje kaller vi det Fail Open og Fail close, den stilling en ventil går til ved feil, ved f.eks bortfall av luft/hydraulikksupply, bortfall av styresignal osv.. En Fail Close-ventil er normalt stengt og må ha spenning/luft/hydraulikk for å åpne... I motsatt fall er ventilen åpen uten spenning, men om du da får en feil i systemet som skal spenningsette/stenge denne ventilen feiler vil en aldri få vite om det før en får bruk for den, altså en "hidden failure".

En kan selvfølgelig ha loopovervåking på både sensorlooper og spolen, men da blir det unødvendig kostbart...
   #3
 8 022     Bærum     0
Har inntrykk av at det for stenge-ventiler for boliger er mere vanlig å snakke om normal åpen(NO), eller normal lukket (NC).

Jeg satt og grublet på det samme for noen år siden, og var egentlig ikke fornøyd med noen av delene. Jeg har en motorisert ventil som er tilstandsløs. Den må aktivt enten styres til åpen, eller lukket tilstand. Dersom noen sensorer i hjemmeautomasjonen detekterer lekkasje, stenges vannet. Dersom strømmen går mens ventilen står i åpen tilstand, blir den altså stående åpen. Og går strømmen mens den er lukket, blir den stående lukket.

Hvis strømmen går OG det samtidig rett etterpå detekteres lekkasje, er jeg prisgitt UPS'en. Sannsynligheten for at disse to inntreffer samtidig er dog temmelig liten. Strømmen har vel vært borte 5min de siste 7 årene.
  (trådstarter)
   #4
 627     Tromsø     0
Normally Open og Normally Closed er kanskje mer normalt å kalle det ja.. Normally Open er det samme som Fail Open. Så på en magnetventil fra Danfoss som er brukt i systemene fra waterguard og den er Normally open. Rent brukervennlighetsmessig (langt ord) vil en Normally Open -ventil være det enkleste, men det gir mindre sikkerhet mot system, og komponentsvikt

http://waterguard.no/wp-content/uploads/2017/03/Waterguard-1.pdf
  (trådstarter)
   #6
 627     Tromsø     0
Det er lett å analysere dette ihjel også. Det er uansett bedre å ha noe, enn ingenting Smile

:))

Helt klart, det er problemet med å være veldig interessert i slike ting og i tillegg har fri på kveldstid....
HSt
   #7
 35 872     Lillestrøm kommune     0
Siden flere spesifiserer at de skal ha uttak for brannslange før Waterguard så trodde jeg at de hadde normalt lukket som funksjon men kanskje har de endret? Jeg skal kjøpe inn disse billige ventilene som kun trenger spenning for å betjenes. Det er flere linker om dem her på BB. Tror de må reversere polaritet for å åpne/lukke

   #8
 4 193     Sørlandet     0
Er nok fordi at hvis du skulle være uheldig p søle vann på en detektor under brannslukkingen at slangen skal kobles før.

Jeg har waterguard og denne er åpen under strømbrudd, mens lurer på om høiax sin var lukket.
HSt
   #9
 35 872     Lillestrøm kommune     0
Det er jo mulig, men da kunne det jo værte en nødbryter som brøt strømmen til Waterguard ved brannslangeskapet.
  (trådstarter)
   #10
 627     Tromsø     0
Jeg blir uansett å montere uttak for brannslange oppstrøms magnetventilen og da en bypass over magnetventilen om det blir en NC-ventil.