65    1    0  

Forbrenningstoalett - 110mm utluftingsrør, type rør og tettingsmetode gjennom vegg

 38     0
Planlegger å montere et (brukt) Incinolet forbrenningstoalett på ei hytte. I den forbindelse skal det monteres en utlufting fra toalettet, gjennom yttervegg og opp langs husveggen og ca 1 m over takskjegg, max 6,5m (ved max ett 90 graders bend).

I den forbindelse har jeg noen spørsmål som det muligens er noen som vet noe om i dette forum. Siden det er snakk om å lage et minimum 110mm hull i veggen for utlufting, er det greit å gjøre det riktig med en gang.
Hyttetorget.no selger slike toaletter, samt deler og rør til montering.

Spørsmål:
1. Hyttetorget.no selger sorte polyetylenrør (PE-rør) og bend til Incinolet (og Cindarella).
Når jeg ser på rørprodusentsidene til Wavin, Pipelife og andre steder, er det stort sett PP-rør som leveres.
Hva er "greia" med PE-rør, og hvorfor er ikke de i det normale rørsortimentet? Hvilke rør kan man velge mellom? Hva skal jeg be den lokale rørleggeren om å skaffe?
Antar at en av de viktigste egenskapene er UV bestandighet, siden mesteparten av røret for utlufting skal stå ute og bli eksponert for vær og vind og forhåpentligvis MYE sol Smile. Men info om UV-bestandighet finner jeg ikke i noen produktblader jeg har sett på, ei heller omtalt på Hyttetorget.no.

2. Hvordan utføres en hulltaging på 110mm i yttervegg? Med 110mm rør er det naturlige for meg å anskaffe/låne et hullbor på 111mm (evnt. 114mm), men disse selges ikke overalt (ikke Biltema) og er nokså dyre, ca 500 kr. Når en borer hullet i ytterveggen skal man gjennom flere lag, innerkledning, dampsperre, isolasjon, vindsperre, ytterkledning.
Hvordan sørger man for å opprettholde damptetthet, god isolasjon, vindtetting, etc, da man i praksis ikke kan komme til alle lag inne i veggen når røret er tredd igjennom? Det er kun innerkledning og ytterkledning man kommer til. Hvordan sørge for at damsperra tetter mot røret og at isolasjonen ligger tett?
Med 111mm hull er det kun 1mm klaring med 110mm rør, men allikevel, hva er metodene som normalt brukes?

Håper noen har noen innspill på dette.

  (trådstarter)
   #1
 38     0
Har funnet ut noe på diverse nettsider.
Det er noen forskjellige egenskaper mellom polypropylen (PP) og polyetylen (PE).
Står noe blant annet her: http://nordicpipe.se/termoplaster
PE: -40C - +80C. Sorte typer er UV bestandige.
PP: -10C - + 120C. Ikke UV-bestandig. Blir sprø under -10C. Billigere enn PE.

Basert på ovenstående virker det som om PE er det rette valget for rør som blir utsatt for vær og vind og sollys.

Når det gjelder hulltagingen har jeg fått tips om å skummehullet etter at det er borret ut.
Har ikke klart for meg om man skal trykke 110m-røret gjennom mens buggskummet ekspander, eller om det skal borres nytt hull etter at det har størknet.

Tar gjerne imot tips/forbedringer/rettelser i saken.