31,010    14    5  

Hjelp til å stille inn reduksjonsventil

 16     0
Heisann!

Har flyttet inn i et rekkehus fra 1961, og stusser litt over denne reduksjonsventilen som befinner seg forran inntaket til vvb.

Selgeren har sagt at vvb-en er "original", noe jeg forsåvidt godt kan tro, med tanken på hvordan den ser ut, og av den grunn antar jeg også at dette røropplegget er originalt.

Saken er at jeg ser at det bygger seg opp en god del trykk i varmtvannsrørene, og dette merkes godt når man f.eks. står opp om morgenen.

Måleren som er installert på reduksjonsventilen viser opp imot ~9bar.

Dette skjønner jeg forsåvidt at ikke er så uvanlig, etter å ha søkt litt rundt på forumet her, men de fleste sier også at en reduksjonsventil forran VVB skal kunne hjelpe litt på problemet, dersom man ikke har mulighet for å installere ekspansjonskar.

Problemet er at jeg enten ikke skjønner hvordan denne reduksjonsventilen fungerer, eller så er den rett og slett bare ødelagt. For uansett hvordan jeg vrir på det håndtaket, så skjer det egentlig ikke stort.

Folk sier at de "stiller inn reduksjonsventilen", men jeg skjønner ikke helt hvordan jeg skal få det til med denne. Pilen på måleren beveger seg egentlig litt sånn som den vil, så f.eks. hvis enten vi eller naboen åpner en kran, så faller trykket, men kommer tilbake igjen til et gitt punkt. Jeg trodde da at dette punktet var noe som kunne styres gjennom reduksjonsventilen, men dette ser ikke ut til å stemme.

Noen tips? Har jeg kanskje helt misforstått hva en reduksjonsventil er ment å gjøre, eller hvordan man bruker den... :P

Den beste beskrivelsen av reduksjonsventilen jeg finner på nett er:
"Tuxhorn PN 16 - DN 20 trykkreduksjonsventil 3/4 "gjenger 1" med stålnett filter 242"

PS: Det siste bilde er bare hentet fra eBay, så reduksjonsventilen har jeg ikke koblet av.
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_000.jpg - MaxH
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_001.jpg - MaxH
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_002.jpg - MaxH
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_003.jpg - MaxH
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_004.jpg - MaxH

   #1
 67     hedmarken     2
hei. det er noen billigere. eldre modeller som ikke fungerer så bra. di slipper igjenom trykk. så når det står uten å åpne noe. så bygger trykket seg opp igjen til nett trykket. så når du tapper et sted. detter trykket ned til det den er innstilt på. men jeg har aldri sett en plombert red. ventil??
   #2
 24,662     Akershus     1
Dette er helt normalt:

En trykkreduksjonsventil reduserer vanntrykket fra nettet, men reguler ikke innetrykket.

Du tapper varmtvann. Det kommer kaldt vann inn i tanken. Vannet varmes opp og utvider seg. Trykkreduksjonsventilen er en " likeretter" og trykket slipper ikke tilbake til gatenettet. Trykket på vv siden bygger seg opp. Enten slik at det lekker i en kran e.l. Hvis alt er tett, så tripper sikkerhetsventilen på 9 bar.

En kan spørre seg om formålet med en trykkreduksjonsventil under slike driftsforhold.
Signatur
   #3
 745     Sponvika     0
Riktig det, innetrykket øker i forhold til innstilt trykk ved bruk av varmtvann. Har satt min BRAUKMANN til 2 kg. og da øker det til underkant av 4kg., altså ikke faretruende høyt.
  (trådstarter)
   #4
 16     0

Riktig det, innetrykket øker i forhold til innstilt trykk ved bruk av varmtvann. Har satt min BRAUKMANN til 2 kg. og da øker det til underkant av 4kg., altså ikke faretruende høyt.


Ja, for det var sånn min forståelse var også.

Ved å redusere trykket som først kommer inn i VVB, så vil man også kunne redusere mengden trykk som bygger seg opp, ettersom trykket som bygger seg opp i VVB er relativ til, eller tar utgangspunkt i, trykket som kommer med kaldtvannet?

Så hvis gatenettet kommer inn med 5bar, og man bruker reduksjonsventilen for å skru dette ned til f.eks. 3 inn til VVB, så vil det også gjøre at trykket som bygger seg opp i VVB-en blir redusert med 2 bar, eller i det minste bruker lenger tid på å nå samme trykk som hvis kaldtvannet hadde det opprinnelige trykket på 5 bar. Gir det noe mening, hehe? :P

Er det noen som kan forklare litt hvordan dere stiller inn deres reduksjonventil? Hos meg så har det som nenvt ingen effekt å vri på det håndtaket på reduksjonsventilen (tilsynelatende i hvert fall). Er det slik at når jeg skrur mot "+", altså med klokka, så skal trykket øke, siden jeg antageligvis tetter/reduserer åpningen som vannet kan komme igjennom? Noe
   #5
 745     Sponvika     0

Prøvde å rette på innlegget mitt....men gikk i dass. Når du justerer må det slippes ut litt vann mellom (etter) hver justering for å se trykket, mot sola for å minske og omvendt for å øke.

Har rir her og det tar laaaang tid før jeg får bra temp i dusjen, men lever greit med 2kg`s trykk.
   #6
 24,662     Akershus     0

Riktig det, innetrykket øker i forhold til innstilt trykk ved bruk av varmtvann. Har satt min BRAUKMANN til 2 kg. og da øker det til underkant av 4kg., altså ikke faretruende høyt.


Høres pussig ut. Her tror jeg noe begynner å lekke ved ca 4 bar.

Vann er for våre formål ikke komprimerbart. Når vann varmes opp utvider deg seg okke som. Dersom tank eller rør ikke gir etter, øker trykket meget raskt. At tank og rør skal strekke seg så mye etter en lang dusj er utenkbart.
Signatur
  (trådstarter)
   #7
 16     1

Prøvde å rette på innlegget mitt....men gikk i dass. Når du justerer må det slippes ut litt vann mellom (etter) hver justering for å se trykket, mot sola for å minske og omvendt for å øke.

Ah, nå tror jeg det begynner å gå litt opp for meg hvordan dette fungerer i praksis. Eller hvordan man skal stille den inn, i hvert fall...

En siste ting som jeg ikke helt skjønner med det opplegget vi har her. Slik jeg forstår ting så langt, så viser måleren trykket etter reduksjonsventilen, altså på VVB sin side, og dermed fra ventilen og ut mot alle mulige varmtvannsrør i huset.

Hvis det over stemmer, så forstår jeg ikke helt hvorfor trykket på måleren faller når jeg åpner en kran kun tilkoblet et kaldtvannsrør? Hvis ingen tapper vann fra VVB, og dermed letter på trykket fra reduksjonsventilen og videre inn gjennom VVB, så burde jo trykke holde seg stabilt... Spesielt med tanken på at reduksjonsventilen bare slipper igjennom vann "en vei". Legger ved en tegning som viser hvordan jeg ser for meg at dette er koblet opp..

Tanken er altså at så lenge man kun tar vann fra der det er blått, og før reduksjonsventilen (som er tilfellet her, siden den er montert rett før inntaket til VVB), så burde jo ikke det å åpne opp en kran med kaldt vann egentlig påvirke trykket, eller?

Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Reduksjonsventil_005.jpg - MaxH

   #8
 24,662     Akershus     0
Enig i din betraktning. Trykkfall i blå del burde ikke vært synbar på rød del.
Har ingen god forklaring. Kan være små variasjoner idet inntrykket blir borte på reduksjonsventilen.

Hvis du gidder, gjør følgende eksperiment: slipp inn litt luft i vv-siden. F.eks. ved å stenge hovedkran, åpne vv i kjeller og loft slik at vv-rør blir tomt. Steng vv og åpne hoved. Nå har du en innestengt luftmengde på ca 1dl på varm side.

Vent til alt er stabilt og åpne kald kran. Hva skjer med manometertrykket på varm side av trykkreduksjonsventil?
Signatur
   #9
 745     Sponvika     0

KjellG, for å oppklare, trykkdemperen sitter rett etter inntaket så trykkhevingen får jeg med meg etter varmtvannforbruk. Det betyr at trykket stiger i vv-tanken, og er ikke det slik at den tåler 9 kg. før dan slipper ut vann??

Forsto ikke plasseringen til TS, mener den er feil.
   #10
 24,662     Akershus     1
Med trykkreduksjonsventil rett etter inntaket, vil trykket stige i hele annlegget etter som vann varmes opp. Dette gitt st det ikke i tillegg er montert enveisventil inn på vvb.

Uten ekspansjonskar stiger trykket raskt ved vannoppvarming hvis en ikke har ekspansjonskar. Trykket stiger til det begynner å lekke et eller annet sted, ofte i do-sisterna. Til slutt skvetter sikkerhetsventilen på vvb ved ca 9 bar.

Edit:
Fant bilde av en reduksjonsventil.

Når trykket bygger seg opp på høyre side, vil den sorte membranen øverst løfte seg. Dermed stenger den nedre innløpsventilen.

Dersom trykket på innløpssiden forsvinner, vil det fortsatt være trykk på innsiden som holder ventilen tett. Dete under den betingelse at ventilen fungerer ideelt. Dersom det er små uttettheter i pakningene, særlig den midtre svarte, kan trykket på innsiden falle ved at ventilen lekker utover. En ser at dersom trykket på innsiden stiger, vil ventilen holde hardere tett. Mao en tilbakeslagsventil. Det vises også i symbolet til høyre.
Siste redigering: Tuesday, February 18, 2014 9:34:34 PM av KjellG
Hjelp til å stille inn reduksjonsventil - Trykkreduksjonsventil.jpg - KjellG
Signatur