#12
 15     Sandnes     0
Jeg kom akkurat hjem fra ferie. Før jeg dro så stenget jeg av hovedkrana, det første jeg gjorde da jeg kom hjem var å åpne den og jeg hørte da at det suste veldig mye vann inn i systemet før det var fullt. Når jeg så åpnet kjøkkenkrana så kom det veldig mye luft ut før vannet kom.

Etter en stund skulle jeg inn på vaskerommet og da så jeg at det lå vann på gulvet. Det dryppet fra berederen så jeg dro ut stikk kontakten og åpnet luka inn til der hvor kolben sitter. Det ser ut som det er selve kolben som lekker. Det er også litt rust rundt selve kolben der den er skrudd inn.
Hvordan er det å skifte den selv? Eller har det i det hele tatt noe for seg? Kanskje bare skifte hele berederen? Det som da bekymrer meg er om de nye berederene er akkurat like med tanke på tilkoblingsrørene, om alt må bygges om etc.

Berederen er av typen OSO, ca 115 cm høy fra gulvet og ca 23 år gammel.

Takknemlig for raskt svar.
   #14
 15     Sandnes     0
Tror du den er farlig å bruke til jeg får fatt i en ny? Kan hele greia bare sprekke slik at vannet fosser ut?
   #15
 740     0
Det første som slo meg er at vannlekkasje ved kolbefeste er jo meget nært elektriske koblinger! Mere lekkasje kanskje med sprut og du kan ha en szpennnnnende zituasjzon me-ed kominasjzon-en strøm og vann ;D

For å kutt tullespråket: Legg den strømløs nå! Kontakt rørlegger. En så gammel bereder ville jeg byttet med en gang. Ikke noe reparasjon hvis den var min. Nye er gjerne bedre isolert og raskere å varme opp vannet. Noe vi merket da vi byttet for 7 år siden.
   #16
 15     Sandnes     0
Ja den lekker akkurat ved der som ledningene er festet til kolben.. Kan dette føre til at vannkranene blir strømførende? Problemet med å stenge den av nå er at det er ferietid og sikkert ikke enkelt å få noen til å se på dette før over helgen og varmt vann er jo et "must".

   #18
 15     Sandnes     0
Må nok kanskje gjøre det, men må jeg stenge hovedkrana også? Kan dritten bare plutselig sprekke? Klarer meg ikke helt uten vann  :-\
   #19
 18     Mjøsa-rundt     1
Her kommer tips: Hvis man har en 200L OSO av hvit type laget fra ca.1990+ så kan man bare koble av kuplingene på den gamle blandeventilen, justere høyden på en ny OSO SuperS200 og skru den på de gamle kuplingsmutterne. Et tips er å smøre kuplingskonusene med litt giftfritt armaturfett slik at de ikke skjærer seg. Åpne kjøkkenkranen på VV og så åpne hovedkranen forsiktig, kranen vil nå stå å hoste og harke luft til berederen er fyllt opp. Når berederen er full av vann setter man i støpselet.

Hva angår legionella blir denne bakterien drept ved temperaturer over 55`C over ca.15 minutter.
   #20
 15     Sandnes     0
Dette er en blå OSO, type 16R 200 - volum 198 liter - produsert 1988 står det på den.

Jeg var innom nettsidene deres og ser at den nye typen er ca 10 cm høyere, men det kan se ut som at det er ett topplokk i plast eller noe som gjør høydeforskjellen og at rørene dermed går ett stykke nedenfor toppen.
Er det noe som kjenner til hvordan disse nye passer ang. høyden på tilkoblingene i forhold til de gamle?