#21
 18     Mjøsa-rundt     0
Riktig som du sier med høyden. Den nye OSO er bedre isolert i toppen og har et deksel som gjemmer rørføringene, men høyden mot senter av ventilen er 1280mm +40mm justering.
Hvis rørene er paralelle sidestilt for hverandre mot blandeventilen går den sannsynligvis rett på. Noen blandeventiler har rørene paralellt over hverandre da må det modifisering til. Men jeg tror din bereder har UX termisk blandeventil med rødt eller sort ratt og da går den rett inn.

   #22
 15     Sandnes     0
Blandeventilen på denne berederen har ett sort ratt og  det står "uniterm manuell blandeventil" på den.
Rørene er paralelt sidestilt men høyden fra gulvet og opp til senter rør er 123cm der de kommer ut av veggen og går vannrett fra veggen og ut. Hvordan er det best og få bendet disse opp da?
   #23
 18     Mjøsa-rundt     0
Har kobber(CU)rørene hvit plast utenpå er de av gløddet type, dvs. at de kan bøyes for hånd. Pass på at de ikke blir for korte bort til ventilen. Er det stive kobberrør vil jeg ha kjøpt 2 stk 15x1/2" FPL Tippunion (dras til med 2 skiftenøkler) og 2 stk. 1/2"x15mmx30cm berederslanger og kappet rørene 5-6cm fra veggen. Du kan også alternativt bruke 15x1/2" Tectite Tippunion, den kan du bare presse inn på de kappede CU-rørene. Pass på å ta bort grader og spon da tippunionen har en pakning som kan bli ødelagt.

Berederslangene skrues mot tippunionene og inn på blandeventilen.
   #24
 15     Sandnes     0
Her er det stive kobberrør. Får ta en tur til Ahlsell på mandag og finne tak i det du beskriver.

Tusen takk for all hjelp  Smile
   #26
 653     0

Dette er en blå OSO, type 16R 200 - volum 198 liter - produsert 1988 står det på den.


Er det ikke på tide med ny bereder etter ... 23 år + lekkasje? Siden det allerede har begynt å lekke (sannsynligvis pga. korrosjon), vil det nok ikke ta lang tid før noe annet begynner å lekke. Jeg har selv opplevd at det tæret hull i selve tanken på en tilsvarende blå OSO fra 80-tallet..
Signatur
   #27
 15     Sandnes     0
Joda, det er på høy tid ser jeg. Kjøper ny over helgen.
Masse gode tips her, tusen takk alle sammen  Smile

   #28
 22,342     Akershus     0
Problemet med din bereder er kolbepakningen. Nesten helt sikkert. Koster tredve spenn. Du har tydligvis nyere blander på din bereder siden den er sort. Selve stålbeholderen holder sukkert hundre år.
   #30
 110     Kristiansand     0
Pleier å skru av varmtvannsberederen på hytta, men etter å ha lest denne tråden ble jeg i tvil om dette er noen vits.

En moderne bereder har et varmetap på 2 kwh i døgnet viser målinger. Den bruker altså 2 kwh dersom den står ubrukt.

Om berederen står ubrukt på hytta 300 døgn i året er dette 600 kwh. Det koster altså 4-600,- kroner året å ikke skru av varmtvannsberederen.

Hos oss blir det varmt vann i løpet av et par timer og ikke veldig mye tap å ikke ha varmt vann umiddelbart ved ankomst. Men samtidig heller ikke all verdens å spare på å slå den av.

Signatur