8,734    9    8  

Hvilken rekkefølge og hvordan montere blandebatteri til dusj (ikke rør i rør)

 330     Kleppe     2
Hvordan er rett rekkefølge her i forhold til montering av blandebatteri for dusj. Dette er ikke rør i rør og det er står kun 2 stk 90 graders bend med innvendige gjenger på. Her er det skrudd i en blendplugg.

Spørsmålet er:

I hvilken rekkefølge skal dette monteres? (Det kommer våtroms plater og membran, fliser utenpå her.
Er det en "overgang" som skal monteres etterpå evt. monteres denne først?

Og er delene som trengs kun en overgang mellom 90 bendet og blandebatteri?

Er det slik at en skrur på hampet overgang etter at flisene er montert? Og hvis ja, hvordan kan en da sjekke om det er tett inni veggen?

Hvilken rekkefølge og hvordan montere blandebatteri til dusj (ikke rør i rør) - IMG_0741.jpg - Elruts84

Elruts

HSt
   #1
 36,620     Lillestrøm kommune     1
Er nok en grunn til at skrudde koblinger ikke lenger er godkjent i lukket rom. Vi fikk montert forkrommete rør utenpå vegg fra servantskapet (boret hull i kanten på veggprofil til glassveggen og bøyde røret pent opp under dusjbatteriet, brukte her et standardfeste for blandebatteri på veggen).

Skal du gjøre det på den ikke godkjente måten må du ha på en stuss og tetting mellom denne og veggkledningen (med mebranmuffe).  Husk hamp MED pasta.
Men jeg ville ikke gjort det slik.

Det ligger faktisk et bilde av montasjen jeg beskrev over på forumet fra før :
http://www.byggebolig.no/dusj-badekar/fliskant-pa-dusjkar/msg659027?last=True#msg659027
(Rull opp til toppen av denne linken).
  (trådstarter)
   #2
 330     Kleppe     1
Ja. Det er klart for den sikreste måten er nok utvendig det beste. Men løsningen her tror jeg blir å bruke de gamle måtene. Nå er huset mitt fra 90 talllet og alle andre rom er nok skrudd sammen på samme måte.

Men det er å gjøre det skikkelig med en gang. Når du sier membranmuffe. Er det den beskyttelsen som er på utsiden av flisene du tenker på da? Den som er på blandebatteriet.

Elruts
HSt
   #3
 36,620     Lillestrøm kommune     0
Nei, du må ha en tetting mellom rør og membranplaten i veggen, problemet er at du må skru på ytre kobling uten å rive løs denne. Du trer på en mansjett som festes/limes slik du tetter hjører/skruehull i membranplatene.
  (trådstarter)
   #4
 330     Kleppe     0
Vil det si at jeg ikke får sett noen gang om koblingen som går i 90 bendet er tett?

Elruts
HSt
   #5
 36,620     Lillestrøm kommune     1
Det er mulig at jeg tar feil, men ja jeg kan ikke se hvordan dette skal bli tett mot platene ellers. Det er jo en grunn til at rør i rør boksene kom, med dem tetter du mot boksen og ikke mot selve røret. Her er det Cu rør fra '87 men her går loddet rør uten skjøt inn på badet og tilkobling er innenfor veggen. (Bilde var fra der jeg bodde før).
   #6
 62     Mosjøen     1
Beste måten er å kappe kobberrørene i veggen og lodde på nye kobberrør som man lager en 90 grader bøy på og lar det stikke godt utfor ferdig vegg, så lodder man på en kappe til slutt, da ser du om alt er tett.

Når veggen er ferdig brukes slike for å avslutte røret, fins i 12 og 15 mm:
https://www.vvskupp.no/Produkter/Rør_og_rørdeler/Klemringsdeler/FPL/Kropp_f/platealbu/Oras-monteringskupling-3_4-x-12-mm-4203971-p0000020303
   #7
 2,782     1
Det er mulig at jeg tar feil, men ja jeg kan ikke se hvordan dette skal bli tett mot platene ellers.  Det er jo en grunn til at rør i rør boksene kom, med dem tetter du mot boksen og ikke mot selve røret. Her er det Cu rør fra '87 men her går loddet rør uten skjøt inn på badet og tilkobling er innenfor veggen. (Bilde var fra der jeg bodde før).

Rør-i-rør-boksene kom ikke fordi det var vanskelig å få det tett mellom rørutstikk og membran, men fordi det var praktisk med rør i rør av helt andre grunner. Det riktige her er å bøye røret rett ut av veggen, uten noe bend eller skrukobling, og avslutte med en slik kobling som nevnt i forrige innlegg.

Det er forøvrig en løsning som brukes på plastrør også; at PEX-røret trekkes helt ut av veggen med en bøyefikstur og blandebatterifeste:

https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Uponor/Veggboks-og-tilbeh%C3%B8r/Uponor-Plastfikstur-For-varer%C3%B8r-25-201034103-p0000021232


Må man ha en skjøt bend/platealbu (albu med festebrakett) inne i veggen, så skal det være loddet (og trykkprøvd før veggen kles igjen) , ikke skrudd.

HSt
   #8
 36,620     Lillestrøm kommune     1
Enig her, men ville bare vise hva TS skulle ha tettet mot hvis han hadde valgt r-i-r.

Den direkte PEX rør ut av veggen var i bruk på et av de 1-år-gammelt-havarert-bygd-av-proffe badene jeg vet om. Men ikke Uponor som fabrikat tror jeg.
  (trådstarter)
   #9
 330     Kleppe     0
Hei

Tenkte å legge dette opp selv, men hentet inn rørlegger for pris og info.
Hadde rørlegger på plass i dag som anbefalte sterkt rør i rør med fordelings skap på badet. Samt vegghengt toalett med egen lekk kasse.

Han sa rørene fra 1996 som har stått ubrukte er kanskje gode nok, kanskje ikke. Og prisen for å få rør i rør var liten når en tenker på skadene som ville oppstå om det skulle lekke. Når det er sagt kunne han fint legge opp kobber. Men uten anbefaling da det er litt klatt. Og usikkert.

Han er i gang allerede.

Takk for hjelpen og gode innspill. Valget blir litt lettere med flere synspunkter

Elruts