13,121    10    2  

Moment/antall omdreininger på klemringskobling ved montering av Uponor veggboks?

 71     0
Skal montere et enkelt rir anlegg på hytta og har adri brukt uponor sitt system før, Når jeg leser bruksanvisninga er det bare en grafisk framstilling av hvordan man fester et rør med klemringskobling FPL til en veggboks.

Se link: http://www.uponor.no/~/media/Files/Uponor/Norway/BLD_solutions_ALL/Mounting%20instructions/BLD_TW_Userguide%20Veggboks%20M6_web.pdf

Forstår jeg det riktig at man først skrur koblingen til håndtight, for så å skru 2 omdreininger med verktøy, så 1 omdreing tilbake og tilslutt 1 omdreining til igjen?

Er vant til at f.eks. Swagelock skrus til håndtight for så i skrus til 1 og 1/4 turn med verktøy...men her var det litt sviktende bruksanvisning syns jeg.
Siste redigering: Tuesday, June 19, 2012 6:46:56 PM av silentbob

HSt
   #1
 36,650     Lillestrøm kommune     0
Beskrivelsen er åpenbar feil, det er ikke mulig å stramme til så mye. Håper noen kan hjelpe med den korrekte beskrivelsen. 
  (trådstarter)
   #2
 71     0
Jo det er mulig, har gjort et prøveforsøk med en kobling. Det var i overkant hardt spør du meg, 2 omdreininger var så hardt jeg klarte å skru til med en 40cm lang skiftenøkkel.

Men det kan vel ikke stå feil i bruksanvisninga på en så vital ting?
HSt
   #5
 36,650     Lillestrøm kommune     1
Dere som mener det er korrekt, bruker dere virkelig så mye moment på en kobling med plast deler ? (40cm skiftenøkkel så hard han klarer, ref annen post over). For oss som er vant til Swagelock gasskoblinger så er jo dette riv ruskende galt.  Jeg må innrømme at jeg bare har fått dette spørsmålet før og konkludert med at dette ikke går (det var det spørsmålstiller også konkludert med, han hadde prøvd).
   #6
 6     Bærum     0
du skrur den til så skrur du litt tilbake for og slippe og trykke på røret for at det ikke skal vri seg så drar du til igjen.. trenger ikke ta i veldig mye heller. skru til du føler det sitter så holder det mere enn nok
   #7
 1,043     Akershus     0

Dere som mener det er korrekt, bruker dere virkelig så mye moment på en kobling med plast deler ? (40cm skiftenøkkel så hard han klarer, ref annen post over). For oss som er vant til Swagelock gasskoblinger så er jo dette riv ruskende galt.  Jeg må innrømme at jeg bare har fått dette spørsmålet før og konkludert med at dette ikke går (det var det spørsmålstiller også konkludert med, han hadde prøvd).


Nå tror jeg du og muligens andre misforstår. Det eneste som er i plast er PEX-røret, resten er messing. Dette er IKKE koblingen rundt varerøret, der skal det bare vris 1-2 cm.

Som sagt, bruksanvisningen er riktig.

HSt
   #8
 36,650     Lillestrøm kommune     0
Takk FrodeOlsen, men forstår jeg deg rett i at du da skrur til med mye mindre moment enn det som er beskrevet over og alikevel klarer å utføre 2 turn i pluss, 1 i retur og deretter stramme til igjen denne ene omdreiningen  ?  Eller bruker du så mye makt som TS beskriver i sin 2.post og som jeg gjennga ?

Mine kommentarer er på at jeg mener dette er for stort moment når en klemmer messigdelene fast på plastrøret (en klemmer jo faktisk på plastrøret enten det er en konus eller hva vi skal kalle ferulen som det heter i Swagelock språket).  Min spørsmål sstiller hadde tydeligvis akkurat samme problem som trådstarter (praktisk nesten umulig å dra de på så mye).
  (trådstarter)
   #9
 71     1
ok, da har jeg pratet med teknisk avdeling hos Uponor angående dette.

De kunne fortelle meg at dette gikk på sunn fornuft, det er ikke et gitt moment man trekker til pga at plasten i pex røret har en varierende hardhet ettersom temperaturen i omgivelsene ikke er gitt.
Jeg refererte også til de 2 omdreiningene i bruksanvisninga og han mente dette var litt missvisende pga dette med temperatur, stod man feks ute på vintern var røret veldig hardt og det ville da bli et annet moment som måtte til i forhold til inne i et oppvarmet rom.

Så han konkluderte med at man bruker sunn fornuft og strammer til man føler det sitter, så skrur man tilbake for å slippe opp spenninger som oppstår når klemringen setter seg fast og strammer til igjen. Den siste strammingen mente han ikke behøvde å være så voldsom som den første da det ikke skal så mye kraft til for å få en konisk messingkobling tett.

Litt jalla spør du meg, liker å ha klare retningslinjer å gå etter spesielt når det kommer til vann og elektrisitet...
   #10
 268     Nesodden     0
Jeg tenker slik:
Jeg skrur til jeg kjenner motstanden øke markant, (tipper det er ca 2 omdr.) da har spalten i messingkonusen lukket seg, og det er messingen som yter motstand, og ikke plasten.
Så slipper jeg opp litt for spenninger, vridning på røret etc, og så strammer jeg til igjen. Det ideelle må vel være å stoppe i det øyeblikk flatene i spalten i konusen berører hverandre men ikke mer :)

Hvis man kunne se en kurve over rotasjonsvinkel vs moment, er jeg sikker på at det ville være innlysende :)

Når det er sagt, så har jeg antagelig dratt til alt for lite i mange år før jeg tenkte igjennom dette og finleste bruksanvisningen, uten at jeg noen gang har hatt noe problemer pga. det.



Signatur