20,349    31    1  

Hvordan skjøte Prisol uten å lodde?

 544     Nedre Romerike     0
Hei,

Bak veggen på vaskerommet fant jeg litt plass. Dette hullrommet er egentlig del av trappa som er bak og har derfor ikke skikkelig gulv. Etasjeskillet er armert betong men selvfølgelig ikke der det er trapp. Nå har det seg slik at rørene fra VVB til bad på venstre side går i ca 30 cm høyde over gulvet og ødelegger for muligheten å utnytte lagringsplassen (se bilde). Jeg ønsker å ha dem i høyde av etasjeskillet men de er for korte til å bøye dem ned.

Helst hadde jeg kvitta meg med hele den stygge manifolden fra VVB og satt opp et skikkelig fordelingsskap. Men da blir det hele pakka med å pigge opp gulv, legge om hele opplegget etc. Derfor tenker jeg å utsette det til noe som uansett krever et skikkelig grep ryker (VVB, lekkasjer andre steder...)

Går det an å kappe Prisolrørene et egnet sted for så å skjøte dem med en kort stump slik at de kan legges ned i gulvet? Det er snakk om Prisol 15 x 1,2. Jeg har ikke kompetanse/verktøy til å lodde men føler meg trygt når det kommer til klemmringskoblinger forutsatt de er av riktig type. Hva er oppskriften ift til type rør og koblinger?

Takker og bukker på forhånd.
Karsten

_____________
Edit : fjernet litt unødvendig språk
--
FrodeS
Siste redigering: Friday, February 22, 2013 7:38:51 PM av frodes
Hvordan skjøte Prisol uten å lodde? - Bilde0251.jpg - karsten

   #1
 115     0
Dersom skjøten blir skult er det kun lodding som gjelder. Dersom den er synlig, er vel det enkleste og bruke en Roth Tectite skjøt. Da er det bare å merke røret, og trykke det inn.
   #2
 22,342     Akershus     0
Ville brukt FPL med støttehylse. Hvor gamle er rørene? Er de fra 80 tallet ville jeg byttet dem pga lekkasjefare.
  (trådstarter)
   #3
 544     Nedre Romerike     0
Takk for innspill. Hele kåka er fra 1983 og jeg regner med at røropplegget er like gammelt. Er i ferd med å se på det hele fra nedsida og skal vurdere derifra om det lønner seg å gjøre noe mer enn tenkt i første omgang.
Det som er uaktuelt er å erstatte hele VVS oppleget siden det ville medføre rivning av bad og kjøkken. Er det greit å føre nye rør fra nytt fordelingsskap frem til de stedene hvor rørene forsvinner og lage en kobling mellom gammelt og nytt rør der? At jeg på denne måten tar sjansen på at det nevnte lekkasjeproblem med Prisol oppstår ved de rørene som ikke erstattes er jeg klar over.
   #4
 22,342     Akershus     0
Du får avgjøre hva du ønsker å legge i dette. På den tiden huset ditt ble bygget var det rør av denne typen på markedet med produksjonsfeil. Jeg ville i det mindste holdt øye med rørene.
  (trådstarter)
   #5
 544     Nedre Romerike     0
Etter en titt på herligheten i kjelleren og nærmere ettertanke tror jeg det blir erstatning av flere deler enn planlagt. Jeg har fått gode tips ang lodding (takk til FrodeS) men vurderer bruk av Aquatherm/Fusiotherm. I motsetning til andre land ikke særlig utbredt i Norge men det er i hvert fall med i leverandørguiden "Vannbåren varme".

Kan jeg gå ut ifra at det er fra forsikringens side hipp som happ om jeg tukler med kobberrør og lodding eller PP rør og "sveising"? For 10-15 år siden var jeg med da vi laget et forsøksanlegg av det systemet med litt større dimensjoner og et titalls m3/h volumstrøm. Kjempeenkelt å sette delene sammen og ikke én dråpe lakk ut (ikke der i hvert fall  ::)).
   #6
 8,022     Bærum     0

Dersom skjøten blir skult er det kun lodding som gjelder. Dersom den er synlig, er vel det enkleste og bruke en Roth Tectite skjøt. Da er det bare å merke røret, og trykke det inn.


Tviler på at Roth sin tectite skjøt fungerer på prisol ? Det kan gå, men da skal man ha flaks, pluss at rørenden må være perfekt sirkulær og ikke deformert på noe vis..

  (trådstarter)
   #8
 544     Nedre Romerike     1
Det blir nytt opplegg hvor det lar seg gjøre og jeg har (nesten) bestemt meg for å gå for Roth systemet. Både Uponor og Sanipex virket også bra men ved bruk av Roth slipper jeg vel å kjøpe spesialverktøy. Ikke minst var det jeg leste av monteringsveiledningen godt forståelig.

Noen spørsmål gjenstår, delvis fordi jeg har ikke sett på delene ennå (blir sikkert flere etter hvert):
[list type=decimal]
  • Lønner det seg å dimensjonere i hytt og pine etter tabell eller holder det å forholde seg ift rørdiameter til dagens størrelser? Jeg er gjennomgående tilfreds med dagens vanntrykk og så vidt jeg skjønte fra andre tråder slipper PEX ved lik diameter mer vann gjennom enn kobber.

  • Rørene skal ikke skjøtes? No way? Ikke engang når skjøten er tilgjengelig? Har ikke funnet "skjøteboks" i noen av systemene. Litt dumt pga neste punkt.

  • Maks fire 90° buer per rørstrekning? I hvert fall når det skal være mulig å skifte medierør.

  • Alle uttak fra fordelerskap må vise i samme retning? Ingen mulighet for at noen peker oppover og noen nedover?

  • Montering i vegg: Boring sentralt i stenderverket er vanskelig noen steder. Er det uforsvarlig å lage utskjær i stenderverket på bærevegg? Regner med at varerør + klemme krever 25-30 mm og det kreves ikke bare ett pr stender. Bedre å lekte ut og ofre litt plass?

  • Dampsperre skal i så fall antakelig være mellom gips og rør?

  • [/list]

    Som forklaring hvorfor jeg kvier meg for å pigge opp gulvet: Han vi kjøpte fra var støpeleder. Der hvor jeg har pigget tidligere, var det lite betong og mye armering. I det rommet hvor det hadde vært mest aktuelt ligger dessuten varmekabler som virker helt fint.  Tror ikke de ville overleve og dette betyr å ta hele gulvet.
       #9
     10,486     Akershus     0
    Ikke rørlegger, så ta meg med en klype salt.

    1. Jeg er glad i roth, du finner et lengre innlegg fra meg i tråden om "dumme rørleggerspørsmål" med hvilke deler som brukes. Det ser ut som også wirsbo er ganske brukbart uten alt mulig spesialverktøy. Dimensjonene på wirsbo og roth er de samme, så de går om hverandre. Pex-rør har tykkere gods, så innerdiameter i pex er mindre enn tilsvarende stor kobber.

    2. De kan vel fint skjøtes når skjøten er synlig. Jeg får noen skjøter i teknisk rom.

    3. Jeg tror du vil slite med å bytte rør ved 4x 90-grader.

    4. Næh, de kan vel fint peke litt opp og ned?


    Wirsbo hos vvskomplett.no : http://vvskomplett.no/ror-og-deler?SID=ogrj4bl9agn8k76abe57epkbp2&cat=358&limit=all
    Signatur
       #10
     8,022     Bærum     0
    Enig med frodes på alle punkter.

    Etter å ha jobbet med disse rørene er det ille nok å justere innerøret om man har EN 90 graders bue. Det blir forbausende høy friksjon i svingen. Så har du fire kan du bare glemme å bytte det ut. Kanskje du klarer det med to, men det tviler jeg faktisk på.