235    14    0  

Ikke-frostsikkert ute-vann - muligheter?

 111     Oslo     0
Settingen er slik:
Jeg har en garasje 30 meter unna huset (og 10 meter lavere i terrenget) og kunne trenge å ha vann der på sommerstid for bilvask og lign. Om opplegget ikke fungerer på vinteren gjør ingen ting.

Ønsker et skjult opplegg, men kommer ikke til å grave så dypt at rør/slange ligger frostsikkert.

Noen ideer om hvordan jeg enten kan koble dette til en selvtømmende utekran som et på husveggen (lite elegant løsning, men vil virke) eller bedre: ha et vannrør gjennom ytterveggen av huset som er fast tilkoblet, men hvor slange/rør ned til garasjen tømmer seg selv for å være sikret mot frost på feks kalde høstnetter.

Løsning for kraner/koblinger?
Og bør man bruke slange, rør, rør-i-rør eller noe annet mellom hus og garasje?

Takknemlig for tips!!

   #1
 5 124     0
Eg bruker ein T kobling med 2 ventiler på inne i huset, stenger den som går mot forsyning og åpner den andre (og ute) slik at eg får tømt røret som går ut. Bruker vanleg PE slange som tåler litt frost da det blir liggande att noko vatn i slangen.
   #2
 20 056     Akershus     0
Dette er avhengig av hvor feilsikkert du vil ha dette. Metoden til oblygre er enkel og rett frem, men en må huske å steng, åpne og åpne før frost for at dette skal virke.

Et annet alternativ er å sette en tidsstyrt ventil i huset og åpen ende i garasjen. Fra garasjen «bestiller en vann. Det tar litt tid før røret fylles og det kan bli litt hosting før det renner stabilt. Dette blir en slags fjernstyrt kopi av FM Mattsson frostfri utekran.


Signatur
HSt
   #3
 26 513     Lillestrøm kommune     0
Er det fall så kan den også renne tom med en 3-veis kran ved garasjen. Det er dumt å starte utesesongen med en ispropp i røret.
   #4
 20 056     Akershus     0
Jfr TS så ligger huset 10 m høyere og 30 m fra, så fall er det nok. Vil nok være tilstrekkelig med stengekran i huset og å åpne i garasjen, så bobler det tomt.
Signatur
HSt
   #5
 26 513     Lillestrøm kommune     0
Og kulpen i enden hvis slangen skal opp på veggen ?
   #6
 20 056     Akershus     0
Var det den du tenkte på med 3-veis kran? Enig i det om en velger det slik. Med så stort fall, kan det kanskje være mulig med fall hele veien?
Signatur
HSt
   #7
 26 513     Lillestrøm kommune     0
Ja, jeg fikk ikke med meg info om fallet mår jeg skrev første svaret, men ser for meg at kranen står i bunn nede ved garasjen. Men styrte ventiler er heller ikke dumt, det finnes billige slike på tråder her på
BB. En må ellers løpe litt frem og tilbake med åpning og stenging.

   #8
 20 056     Akershus     0
Rolls Royce: magnet ventil i kjelleren. Bevegelsesdetektor ved garasjen luftepotte ved garasjen, luftepotte ved kran. Magnetventil i bøy under kran garasje.

Funksjon:
Alt rolig, stengt i huset, magnetventil garasje åpen.
Bevegelse detektert ved garasje: magnetventil garasje stenges, i huset åpnes tilførsel luftes via luftepotter. Alt klart 1 min etter at bevegelse er detekter. Ingen sprut eller hosting.
Ingen bevegelse siste 10 min: magnetventil hus stenges, garasje åpnes systemet tømmes.

Tror det blir rimeligere med en varmekabel eller frostfri grøft. Smile
Signatur
   #9
 1 255     0
Jeg hadde gått for rør som tåler frost og en enkel kran ute som står åpen vinterstid. Stengekran inne for kursen ut til garasjen. Steng på høsten, så kan det bare fryse. Tiner igjen til våren og da kan stengekrana åpnes.

Det meste av PEX-rør tåler vel å fryse? Legg røret i varerør så kan man trekke nytt om det likevel skulle gå istykker.
HSt
   #10
 26 513     Lillestrøm kommune     0
Det er klønete og vente 14dager på våren for at isproppen skal tine er min tanke. Normalt tåler vel også PE rør litt frost