4 971    12    0  

Legge vannrør i takåsene

 18     Lofoten     0
Min første tråd. "yey"

Driver å totalrennrovere et hus jeg har overtatt etter et familiemedlem. Har revet alt av vegg på badet og kjøkkenet, men det er en gang i mellom disse rommene, og vannrørene skal gå fra badet til kjøkkenet.

I dag, "henger" alle rørene i taket i kjelleren, hvor de da går fra undersiden av badet til undersiden av kjøkkenet og så opp i rommene. Rørleggeren vi gjerne legge de nye rørene i taket, men jeg ser helst at jeg slipper å lektre ned taket for å legge nye strøm og vannledninger.

Tanken min var; siden loftet ikke er innredet, kan man se rett ned på takplatene mellom takåsene, kan man ikke da legge disse rørene gjennom takåsene rett over takplatene? slik at isolasjonen som ligger på takplatene dekker disse rørene og ledningene?


   #3
 176     Norge     0
Er du heldig, og bjelkene ligger riktig vei mellom kjeller og hovedetg, så kan du dra vannrørene under gulvet i gangen mellom to bjelker.
  (trådstarter)
   #4
 18     Lofoten     0
Okei. Får se på mandag, må vel ha rørlegger uansett. Men hadde håpet for arbeidets skyld at det gikk å legge rørene mellom rommene opp fra badet og mellom bjelkene i taket under isolasjonen..

Kan ikke tenkte meg at det forekommer frost rett over takbordene mellom isolasjonen og platene..
   #5
 20 063     Akershus     0
Dersom gulvet/himlingen er åpen så kan du gå på tvers av gulvbjelkene også. Pass bare på å bore midt i bjelkehøyden.

Ad over loftet: på ei hytte ligger rørene i gulvet, på varm side, men over iskald krypkjeller. Har ikke hørt at de har problemer, men har heller aldri spurt. Smile Vann i tak eller vann i yttervegg må være samme sak. Sjekk med rørlegger om det er lov/fryser. Går du over loftet må det tettes godt rundt diff-plasten.
Signatur
   #6
 1 103     0
Går greit det i bjelkelaget mot krypkjeller så lenge vannrørene er så høyt oppe som mulig.
Men prøv å legge dem feks ned mot stubbloftsplatene.......
  (trådstarter)
   #7
 18     Lofoten     0
Blir neppe lagt noe i bjelkelaget mot krypkjeller, må da ned med taket i kjelleren osv. Satser på at rørleggeren er enig i at rørene blir lagt i takbjelkene, og regner med at han vet hva som er "lov" og ikke "lov".

Når du sier at hullene må bores midt i bjelkehøyden, er det noen forskrift du retter til?

   #8
 20 063     Akershus     0
Nei, ikke forskrift, men dersom en ser på anvisninger for bæreevne for trebjelker, I-bjelker m.fl. så finner en anvisninger for hvor og hvor store hull en kan lage. Generelt mener jeg å huske at fra ca 25cm til 75cm fra opplegg kan en lage ganske store hull. Hullene skal ligge midt i bjelkehøyden da strekk/trykk kommer i "flensene". Du kan også felle inn f.eks. rør både over og under, men da nær opplegget. Over er trolig bedre enn under
Signatur
  (trådstarter)
   #9
 18     Lofoten     0
Okei. Det var supernyttig siden alt av ledninger og rør skal gå i taket etter de foreslåtte tegningene fra elektrikerne og rørleggerne.
   #10
 20 063     Akershus     0
Ops, der ble jeg litt mer usikker. Det jeg har nevnt over gjelder gulvbjelker/takbjelker, ikke nødvenigvis undergurter som kan være dimmensjonert annerledes pga strekk.
Signatur