634    7    1  

Legging av isotermrør - med eller uten termostat?

 3     0
Hei

Skal legge vannrør til hytta. Fra hovedvannledningen er det greit å grave ei grøft i godt drenerende masser, men nærmere hytta er det mye fjell/berg, som gjør at jeg bare får skrapet bort et tynt jordlag og må legge røret der. Jeg får lagt litt masser over hele røret, men enkelte plasser vi det nok bli litt tynt, noe som betyr at vannet nok vil fryse i løpet av vinteren, noe disse røren tåler fint. Det jeg er litt usikker på er om at jeg skal lage anlegget med termostat, for å forsikre meg om at det ikke fryser (Selv om det skal tåle dette) og dertil litt høyere strømavgifter eller bare legge det uten termostat, bruke tine-funksjonen når vi kommer på hytta og deretter har det på drift når vi er der. Er det noen fordeler/ulemper ene eller andre veien som jeg ikke har tenkt på med en av disse løsningene?

T

HSt
   #1
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Tinefunksjon var det som var årsak til at hytte jeg hørte om, brant ned røret var tomt for vann, ikke frosset. Det var ikke lett å oppdage.
   #2
 4,251     1
Hvor langt blir røret? Jeg er ikke redd for den gammeldagse løsningen med 1-0-2 bryter som brukes helt manuelt. Har vært borti grovt feilmonterte uten at det har gått galt. Produktet burde vært trekt tilbake fra markedet hvis det hadde vært farlig. Jeg har aldri sett advarsler mot Isotermrør. Selv om løsningen med termostat velges kan en slå av kabelen når en reiser fra hytta. Ingen grunn til å sløse med strømmen når en ikke er der.
  (trådstarter)
   #3
 3     0
Røret blir 42-44 meter. Har heller aldri sett noen advarsler på dette eller hørt om noe slikt og dette er jo installert noen plasser. Planen var å bare installere med bryter og tine opp ved behov og så ha det i drift når man er på hytta og når det er blåfrost ute. Ellers trenger det jo ikke å stå på. Fordelen med en termostat er jo at man slipper å vente, men er jo ikke snakk om lange tiden det er snakk om og det kan jo bli en del strømforbruk i løpet av en kald vinter. Dette trekker vel 8W/pr. M i drift, når termostat slår seg på, om jeg ikke husker feil.

T
   #4
 24,668     Akershus     0
Dersom en lar røret fryse: husk at trykket skal avlastes og at kuleventiler kan fryse i stykker.
Signatur
  (trådstarter)
   #5
 3     0
Dersom en lar røret fryse: husk at trykket skal avlastes og at kuleventiler kan fryse i stykker.

Joda. Har en bakkekran som ligger frostfritt, så denne blir evt stengt når vi drar. Ellers ingen kraner før stengekran inne. Men da bør vel ikke innvendig stengekran benyttes og da bør det vel holde å stenge stoppekranen ute og la en kran stå åpen?
   #6
 24,668     Akershus     0
Frostfri stoppekran ute. Hvis krana inne er en kuleventil bør den stå i 45 grade4 om det er fare for frost inne.

Dersom det er jevnt fall den ene eller andre veien, kan en vurdere 3-veis bakkekran. Da renner røret tomt, ingenting å tine når en kommer til hytta.
Signatur
HSt
   #7
 36,582     Lillestrøm kommune     0
Forsikringselskap liker ikke en barriære mot lekkasje i en hytte. Dvs settes en kran opp og hovedkran begynner å lekke og avløp ikke er frostfritt så fryser avløp og en finner hytta med 1/2m is på gulvet.

Dvs tas dusjbatteri av på badet (må gjøres hvis bad skal fryse) så må det settes på tette endeplugger på rør.


Vi skal ha oppvarmet boks under bad med ekstra stengeventil så skal badet være frostfritt.