125    9    0  

Lekkasje ved vinkelstykke ved borehull etter frost

 8     0
"Noen" som har vært på hytten på fjellet har skrudd av Elvestad kabelen. Det har resultert i en lekkasje ved overgangen mellom vinkelstykket ved toppen av borehullet og vannrøret som går inn i hytten som vist på vedlagt bilde. Det renner nok ut 2-3 desiliter i minuttet. Det er "umulig" for en rørlegger å komme til da hytten ligger nedsnødd uten vintervei. Er det fare for at dette blir verre så lenge Elvestad er på? Eller kan det bare brukes inntil våren kommer? Klarer man lett å fikse slikt selv med rørtang og tettestoff tro? For meg kan det se ut til at røret bare har presset seg litt ut av koblingen. Det lekker kun på et lite felt på undersiden av koblingen. 
Lekkasje ved vinkelstykke ved borehull etter frost - 20230225_200555.jpg - Christian Lie

HSt
   #1
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Det er vel ikke noe tettestoff her, en trenger 2 stk store rørtenger for å skru på slike koblinger, de skrus til anslag

Men hvor lekker det egentlig ? Er det sprekk i messingen ?


   #2
 23 778     Akershus     0
For å sikre mot forverring kan en vurdere å kjøre pumpa trykkløst. Litt primitivt og en går glipp av dusjing, men en er sikrere mot at ting hopper helt av.
Signatur
  (trådstarter)
   #3
 8     0
For å sikre mot forverring kan en vurdere å kjøre pumpa trykkløst. Litt primitivt og en går glipp av dusjing, men en er sikrere mot at ting hopper helt av.

Mener du da at man reduserer antall bar pumpen skrur seg av på slik at trykket i akkumulatortanken er så lavt som mulig? Vil det være skadelig for pumpen pm den slår seg av og på hyppig da innslagspunkt og stopp punktet for pumpeaktivering vil ligge svært nært hverandre?
  (trådstarter)
   #4
 8     0
Det er vel ikke noe tettestoff her, en trenger 2 stk store rørtenger for å skru på slike koblinger, de skrus til anslag

Men hvor lekker det egentlig ? Er det sprekk i messingen ?Jeg er usikker på hva lekken skyldes, jeg ser ingen sprekk i kobervinkelen, kan det være en skjult sprekk under mutteren? Jeg kan ikke se for meg at røret har blitt presset av koblingen, så jeg vil tro skaden ikke forverres såfremt ikke trykket på vannet er stort nok til å videre korrumpere messingen? Det kommer en liten svak stråle ut mellom kobling og slange som renner hengende nedover langs vannrøret når pumpen holder rundt 3 bar, ved 1 bars trykk på trykkmåleren ved bryteren drypper det rett ned.
   #5
 23 778     Akershus     0
Jeg mente at en kan kjøre pumpa manuelt md påen kran. Dvs en starter og lar det renne til balja er full. Så stopper en pumpa. Nær null trykk i systemet, men litt plagsom logistikk.
Signatur
TSt
   #6
 13 202     0
Kjøp ny kobling (Ahlsell:  Albu type 120, Isiflo 32 mm Isiflo albu m/2kuplinger type 120 messing Artikkel nr: 2561934 Lev.artikkelnr: 6211204 min pris er under 500kr men det er med mye rabatt)  Men en får det til tilnaærmet samme pris her  https://vvskomplett.no/32mm-isiflo-albu-m-2-kupl-120
Ha også med 2 stk https://vvskomplett.no/isiflo-32-mm-messing-stottehylse-180   Sjekk dimnsjonen på alle deler, hos meg var det 32mm.  

Sjekk etter at en har to verktøy som er store nok og med lang nok arm.  
https://www.jula.no/catalog/verktoy-og-maskiner/handverktoy/tenger/rortenger/rortang-013391/  vil fungere men en må ha to stykker.  

Når den gamle skrus av kan en sammenlikne og se om en finner skader.  Kan være at det kunne vært remontert men vil ikke ta sjansen på det.  Dytt inn og skru til anslag.  En finner opskrift hos leverandøren hvor mye slangen må være inni.  Pass på å ha pumpe av og tappet av trykket .......  

Men jeg forstår ikke helt hvorfor en til de grader skal utfordre skjebnen med snø rundt koblingen. 50 l Sekker med Leca Iso 10-20 og fylle rundt og XPS isolasjon over godt ut til sidene  og noe tungt oppå så det ikke blåser bort  og gjerne masse snø på toppen av dette igjen.  Ingen av disse tingene er spesielt tunge så kan fraktes på vinter.  Men i vinter er jo ting frosset helt inn til røret når det ikke har vært dekket slik.  
HSt
   #7
 34 631     Lillestrøm kommune     0
En ispropp ekspanderer og kan kanskje dra rørene delvis ut avkoblingene

Nå har jeg ikke sett hvordan Elvestad ledning normalt terminere men jeg er jo også overrasket over hvor amatørmessig dette ser ut til å være gjort.

Det er også mulig å skjøte PEM rør med sveise koblinger rørlegger som brukte dette i sommervann anlegg til hyttefelt sa at koblingene da ble like sterke som røret selv

Er det varmekabel inne i røret her så må jo den ut før en får byttet messingen hvis det er nødvendig

Jeg ville ikke kjørt med kontinuerlig trykk på her.

   #8
 3 681     Sørlandet     0
Kjøp ny kobling. Kan være sprukket eller rørene dratt ut pga frost. Disse er ganske greie da det egentlig bare er å dytte PE røret langt nok inn og stramme for hånd. Lekkasje ved vinkelstykke ved borehull etter frost - 7EBF4FB6-8270-4AA4-B7B6-9D9A743B1257.jpeg - Christian Lie
HSt
   #9
 34 631     Lillestrøm kommune     0
Siden presset på disse på røret da må være mye mindre så ville jeg ikke byttet til denne plastdelen

TS bør sjekke at støttehylse er på plass som nevnt over