3,890    6    5  

Lufterør for kloakk på utsiden av vegg

 4     0
Jeg pusset opp badet for noen måneder siden, og gammelt lufterør for kloakken ble da lagt inn i veggen (var tidligere inne i rommet, like bak toalettet). Luftingen føres ut av veggen ca 3m over bakkeplan.

Var dessverre litt korttenkt når dette ble gjort, for det skal bygges platting/terassse/uteplass like under der luftingen kommer ut, og  ved å oppholde seg noen minutter i området merker man fort at dette ikke blir hyggelig på en sen sommerkveld, med rette vindforhold...

Det er naturlig nok ikke aktuelt å ta opp veggene på badet igjen, så jeg har en alternativ plan.
Kloakk, avløp fra vask, dusj og vaskemaskin knyttes sammen i kjelleren under badet. Her er også luftingen koblet på hovedørert (lufting består av 75mm rør). Tanken er å føre luftingen gjennom rommet i kjelleren (ca 3m), gjennom veggen på motsatt side og opp til tak. Over tak ser jeg for meg en "180graders" bend på røret vil være tilstrekkelig, slik at evt kondens renner ned direkte på taket.

2 spørsmål:
1. Er dette en løsning som vil fungere? 
2. Med hva/hvordan isolerer jeg røret på utsiden av veggen, for å unngå frost og problemer til vinteren?


HSt
   #1
 37,120     Lillestrøm kommune     0
rør må være isolert, ikke helt lett å følge beskrivelse men ikke alltid at lufting må stå på den lengste stammen så lenge lufting er i OK på hovedstammen nede. Har hørt om de som må opp på taket med varmt vann for å tine is i lufterør
  (trådstarter)
   #2
 4     2
Legger ved en (svært) rask skisse over røropplegget. Glemte kjøkkendelen, rør derfra er koblet til samme sted som sluk i kjeller, på hovedrøret.

Jeg ser i utgangspunktet ingen grunn til at dette ikke skulle fungere, men da det på ingen måte er mitt fag spør jeg dere som kan litt mer:)

HSt (tusen takk for svar); du sier det må være isolert, noe jeg jo er enig i. Det som vil se finest ut er jo da å bare bygge en liten kasse rundt røret opp langs ytterveggen. Men hvor mye isolasjon, trengs for å holde dette frostfritt? Hvordan bør "kassen" bygges/utføres for at dette blir problemfritt?
Ser for meg at det blir noe is/rim/istapper fra røret på taket, men det er vel normal (mye is/rim rundt ventil på vegg i vinter, uten problemer)?
Lufterør for kloakk på utsiden av vegg - lufting_833x768.jpg - FetterFlein
TSt
   #3
 14,771     0
Egentlig så må en ha mere isolasjon på yttersiden enn på innsiden for at et rør skal holde seg varmt. Rør i yttervegg blir aldri helt anbefalt. Trekk utenifra er iallefall døden så pass på å få lufttettet utenfor isolasjonen veldig godt. Hos meg blir det litt isklump på taket som raser ned når det blir mildvær og det ikke er snø på taket fra før.
  (trådstarter)
   #4
 4     0
Det med is/istapper på taket er vel ganske vanlig, og går vel i de fleste tilfeller helt fint? Hvordan skal det evt unngås? Varm luft (eller varmere enn utelufta) vil jo stige i det røret, og på et eller annet tidspunkt vil det kondensere på en eller annen kald flate (rørstuss, pipehatt, takplater osv), eller finnes det noe magiske greier man kan bruke på toppen?

Men vil dette teknisk sett være ok?
Gitt at jeg da legger et 75mm rør opp langs veggen på utsiden, med en bend inn på taket slik at fuktighet/kondens renner unna, hvordan bør jeg isolere det? Holder det å bygge en kasse rundt, isolere 10cm, på med vindtett og kle igjen med plank? Finnes det ferdig isolerte rør som evt kunne passet til formålet?

Eksisterende lufting ligger inne i veggen, med 5cm isolasjon rundt, og jeg kan ikke påstå det har vært noe problemer i vinter (som nevnt en del rim/frost/is rundt ventilen på veggen, men det smelter jo:)).
  (trådstarter)
   #5
 4     2
Beklager at jeg spammer her, men spørsmål dukker stadig opp, jo mer jeg leser om temaet på forumet her!

Forstår veldig godt at avløp må luftes, for å unngå vakuum ved tømming av toalett, bruk av dusj/vaskemaskin osv, altså at luft må få bli med ned i røret for å unngå tørre vannlåser. Dette kan løses med en vakuumventil tilkoblet. Korrekt?

Har privat septiktank, og forstår også veldig godt at denne vil generere noe gasser i gjæringsprosess og sånt, som må få slippe ut. Men; må denne ut-lufta virkelig gjennom hele rørsystemet og opp på taket? Går det ikke an å lufte tanken "lokalt" der den ligger i bakken?

Ref min tegning over; hva vil skje om jeg tetter luftinga med en vakuumventil, og i stedet lager noen hull rundt toppen av septiktanken, eller bare "vipper" litt på lokket?
HSt
   #6
 37,120     Lillestrøm kommune     1
Lufter du på gale steder får du kloakk lukt overalt ute. Poenget med luftingen er bl.a at luften bør komme ut uten så stor kondensering at my av fukten går i luften. Du kan finne mange tråder om vakuumventiler det er vanligvis av typen "min vakuumventil har sluttet å virke" siden du også trenger lufting av andre grunner er det ingen løsning uansett. (lufting over tak danner et sug av luft fra septiktanken)