(trådstarter)
   #31
 11     0
Nei.

Det avhenger naturligvis av rørdimensjon og rørlengde. Er den indre diameteren 16 mm, er tversnittet på 2 cm2. I en meter rør blir det da stående 200 ccm vann - 2 dl. Hvor mange meter rør har du fra tank til tappested? Er det fem meter, så står det 1 liter vann i røret.

Du bruker varmtvann, og når du stenger krana er 5 meter rør fylt med 1 liter 70°C. Går det en dag før du bruker mer vamtvann har det kjølt seg ned til omgivelsestemperatur, romtemperatur, rundt 20°C. Hvor mye energi har gått tapt? Ca. 0,001 kWt pr liter pr grad, så med 50° nedkjøling har du tapt 0,050 kWt. Røfft regnet har det kostet det 5 øre.

Men det meste av rørføringen er i (eller langs) veggen i boligrom, som i store deler av året faktisk har nytte av varmetapet. Skal du legge på isolasjonsskåler hele veien, antyder det at de befinner seg på innsiden av veggen. La oss grovt anslå at halvparten av tapsvarmen faktisk kommer ut som ønsket oppvarming av de rom der rørene ligger rett bak veggplatene. Da har du en kostnad på 2,5 ører pr nedkjøling.

Blir vannet nedkjølt helt fra 70°C til 20°C mellom hver gang du bruker varmtvann? Antagelig blir det helt nedkjølt over natta ... men det blir det også selv om rørene er isolert. Ganske mye også på de 8-9 timene du er hjemmefra på jobb. Blir vannet likevel kaldt før neste bruk, er eneste nytte av isolasjonen at det har vært kaldt i kortere tid når du kommer tilbake Smile. Hvis du på morgenen tar en dusj, og må vaske hendene fordi du har fått syltetøy på fingrene, er vannet i rørene fortsatt lunkent. Vasker du hendene før du lager til middag, og så ta oppvasken etterpå, er fortsatt ikke vannet i rørene helt nedkjølt.

De to nedkjølingene over natta og mens du er på jobben hjelper ikke isolasjonen mye mot - det blir kaldt likevel. De to daglige periodene når du bruker varmtvann er det bare halvt nedkjølt mellom hver bruk; da er tapet pr nedkjøling bare 1,25 øre. Her kan isolasjon hjelpe til at det blir mindre nedkjølt - men du har stadig noe tap (oppvarming av isolasjonen).

I beste fall sparer du kanksje 3 øre/dag. En tier i året. Du får ikke mye isolasjon for det.

Du kan selvsagt justere anslagene ut fra hvor mange meter rør du har, rørdiameter mellom tank og tappested, hvor stor andel av året du har nytte av tapsvarmen fra rørene osv. Med det skal mye til at du kommer over et ensifret antall øre pr. dag i reelt energitap som du ikke har nytte av.

Hadde det vært snakk om rør fra fyrkjele til radatorer, med 70°C vann som strømmer kontinuerlig 24/7 i rør med langt grøvre dimensjon, da ville regnestykket blitt et helt annet.

Rørene nærmest varmtvannsberederen vil aldri komme ned på romtemperatur da de hele tiden vil få ny varme fra varmtvannsberederen (jeg regner med at mesteparten av varmeforflytningen i dette tilfellet dette skjer via kobberrøret, når det ikke tappes vann.)

Lenger unna varmtvannsberederen vil ikke rørene være så varme, men nærmest varmtvannsberederen så kjenner man at rørene er ganske så varme.

Og er her jeg tenker at isolasjon kan være spesiellt nyttig. Og prisen for å isolere her blir jo ganske så lav også, og ikke trenger jeg den varmen der heller.