5,862    10    0  

Rørinstallasjon hytte uten innlagt vann

 32     0
Hei!

Har en gammel hytte der vi planlegger å oppgradere kjøkkenet. Hytta er liten, så vi har kun ca. 2,4 meter vegg tilgjengelig til kjøkken. Det er ikke innlagt vann (hentes i bøtter) og 12V fra solcellepanel.

Planen er noe sånt:
Rørinstallasjon hytte uten innlagt vann - kjøkken.jpg - kris10an

Pga følgende ønsker vi å plassere vanntank i et skap ved inngangsdør (til høyre på bildet):
- Enklere og mindre søl å fylle fra bøtter ved inngangsdør (tenker å ha 80-100 liter tank som fylles ved ankomst)
- Begrenset plass til selve kjøkkenet gir liten plass til tank i kjøkkenskap
- Det er bedre plass og mulighet for en framtidig gassvannvarmer ved utgangsdøra

Skal da ha en pumpe i skapet sammen med vanntanken, og må derfor få vannet fra tank til kjøkkendelen på en grei måte.

Ser for meg at det er mest aktuelt å legge dette i veggen over dørene til soverom (rør i rør). Må da ned med furupanel.
Det er ikke normal tilkomst under gulv, og mtp frost ønsker jeg å unngå den løsningen.

Er ikke spesielt redd for skjulte vannlekkasjer da jeg kommer til å bruke en pumpe med trykkbryter. Evt. lekkasjer vil føre til at pumpa går med stengt kran.

Så til spørsmålene:
- Kan jeg planlegge for en ren punkt til punkt installasjon med rør i rør, eller trenger jeg bokser for drenering etc.?
- Må ta ut vann/installere veggboks på veggen på siden av høyskapet (vil/kan ikke til yttervegg pga. frostfare og at det er tømmervegg). Og da koble på overgang til slange e.l. til armatur. Hvilken løsning kan velges som bygger minst mulig ut fra veggen (få høyskapet lengst mulig mot vegg)? Ser for meg at jeg kan sage ut et hull i siden på høyskapet og lage en luke for tilkomst/inspeksjon. Ser også for meg at kran her er unødvendig mtp at pumpa enkelt kan stenges.
- Tenker jeg må legge til rette for avtappingspunkt både i skapet med vanntanken og i kjøkkenskapet. Regner med det bør gå greit å føre en fleksibel slange gjennom høyskapet for å ha laveste punkt i skapet under benk?

Setter pris på tips og innspill til dette.

Og det er godt mulig en rørlegger skal få legge selve rør i rør-installasjonen når det kommer så langt, planlegger å få det gjort til sommeren.. Men dette er langt inni fjellet (10 km fra bilveg) og jeg trenger derfor allerede nå å planlegge løsninger, innkjøp og transport inn på fjellet.

   #1
 5,569     0
Litt på siden av spørsmålet kanskje, så beklager hvis du føler at dette avsporer - men hvordan blir hygiene i en slik tank når vannet nok inneholder en del mikroorganismer osv. Det går jo greit å drikke når det er "ferskt", men hvordan vil disse tingene gro i en tank over tid?

Har du en vannkilde som ligger høyere enn hytta, kan du kanskje strekke en ledning og få innlagt vann med en veldig enkel løsning. En hytte jeg var en del på i gamle dager hadde en slik løsning. De hadde demmet opp en liten bekk ca 100 meter fra hytta slik at det dannet seg en liten dam. Derfra hadde de lagt en vannledning rett på bakken. Det var ikke mer enn noen meter høydeforskjell, men nok til at de i praksis hadde vann til hytteveggen. Så fylte de bøtter ved hytteveggen og bar dem inn, riktig nok... Ved vinterstenging vippet de startpunktet på ledningen ut av bekken og slangen ble tømt.

Før vi fikk innlagt vann på vår hytte, hadde vi oppsamling av takvann i en tank under hytta. Ikke drikkevann, men fungerte godt til oppvask osv. Hadde en håndpumpe montert på veggen. Det gikk relativt radig å fylle en 10-liters bøtte med den pumpa. Kanskje et tips, siden du kanskje vil prioritere strømmen til noe annet av og til.
  (trådstarter)
   #2
 32     0
@psv021, takk for innspill

Jo, har tenkt tanken, ganske mye faktisk.. Problemet er at vannkilden er et grunnvannsoppkomme ca. 120 meter fra hytta. Og hytta ligger ca. 1 meter over kilden.

Kan da
1) Ha en kraftig, strømslukende sugepumpe ved hytta. Det er en ørliten mulighet for at det kan gå med så langt strekk iom at høydeforskjellen er liten, men må da mest sannsynlig ganske høyt i rørdiameter (pga friksjon i røret). Det blir en ganske stor kost for å teste noe som kanskje ikke vil gå. I tillegg vil jeg tro det blir en ganske heftig pumpe ift solcelleanlegget
2) Trekke kabel bort til vannkilden og ha pumpe der. Dette er en liten kilde i tilknytning til myr, så redd for at det vil virvle opp mye myrgrums.
3) Bore etter vann, men pga lokale restriksjoner tviler jeg på at det vil tillates.
4) Kjøpe en bensinpumpe og avtappingsslange e.l. Av og til bære pumpa bort til kilden og rulle ut slangen for så å fylle en 1000 liter cisterne i jordkjeller. Vil ant. fungere greit, men usikker på om dette er så gunstig for vannkvaliteten.

Så har etter en del om og men landet på at det enkleste og greieste er å fortsette å bære vannet. Må uansett ha en form for tankløsning inne i hytta (og tenker begynne der i år), så kan evt. pumpeløsning heller komme om og hvis en gang i fremtiden. Må bære vannet over dørterskelen for at det ikke er definert som innlagt vann.

Ift. vannkvalitet har jeg tenkt å ha noe ala dette på tanken når den fylles:
http://www.biocool.se/sv/vattenrening

Og planen er ikke nødvendigvis å drikke vannet direkte fra tanken, mest til kokevann, matlaging, oppvask og slike ting. Enten vil vi sette av noen liter fra kilden (har gått fint siden 1850) til drikkevann eller kjøre det gjennom en form for filter, kanskje noe sånt:
https://www.hyttetorget.no/gravitasjonsfilter

Har også sett på diverse løsninger for å kjøre vann fra tanken gjennom diverse filter og evt. UV-filter, men etter å ha lest litt om det er jeg redd det bare fører til mere bakterievekst når dette blir stående.

Uansett er planen å tappe tanker og rørsystem når vi forlater hytta for å minimere det som måtte gro i tankene. Og det er et ganske kaldt område (høyfjellet) og bakterier trenger såvidt jeg vet gjerne litt varme og lys for å trives best.

Vannkvalitet på tank er forsåvidt også en interessant diskusjon, men da er vi kanskje i feil forum. Håper på noen innspill på rør etc. også.

Ift veggjennomføring er kanskje det enkleste en type bend/gjennomføring som fører røret rett ut av veggen uten veggboks? Noe sånt?
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Roth/Tilbeh%C3%B8r/Roth-Multi-Gjennomf%C3%B8ring-5118192-p0000037553

Har ikke så mye greie på rør i rør.
   #3
 24,918     Akershus     0
Kommunen kan kreve utslippstillatelse ved den planlagte installasjonen.

Forslag:
Legg en tynt vannrør fra oppkommet til hytta. Vannrøret plasseres med minimalt fall mot hytta og med en stor utslagsvask som startpunkt. Bær vann fra oppkommet og noen få meter til utslagsvasken. Vannet renner til tank ved hytta. Ev bruk en effektiv håndpumpe opp i utslagsvasken.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 32     0
Kommunen kan kreve utslippstillatelse ved den planlagte installasjonen.

Forslag:
Legg en tynt vannrør fra oppkommet til hytta. Vannrøret plasseres med minimalt fall mot hytta og med en stor utslagsvask som startpunkt. Bær vann fra oppkommet og noen få meter til utslagsvasken. Vannet renner til tank ved hytta. Ev bruk en effektiv håndpumpe opp i utslagsvasken.


Ikke krav om utslippstillatelse i aktuell kommune når det ikke er innlagt vann (bæres inn).

Lurt og enkelt forslag. Skal studere muligheten for noe sånt neste gang jeg er der, men er litt redd utslagsvasken i tilfelle må på et stativ som må være et par meter høyt. Hytta er bare ca. 1 meter høyere enn kilden, men det er en liten kolle i mellom, kanskje 1,5-2 meter. Må i tilfelle studere topologien litt nærmere..
Alternativt kunne jeg nok brukt en drillpumpe og batteridrill borte ved kilden med et tynt vannrør, bensinpumpe som jeg nevnte i forrige innlegg blir ant. overkill så lenge pumpa dytter og ikke suger vannet.

Men planen for inneværende år er altså å ta fatt på kjøkkenet og løsning for vann innvendig i hytta. Så får alternativ til å hente med bøtter evt. komme senere. Med en 80-100 liter tank kan jeg, ved ankomst, fylle denne vha bøtter og vi har nok vann til noen dager. Trenger sikkert ~15 minutter på å hente 10 bøtter og det går fhelt int.
Vi bruker også hytta en del vinterstid, og da er kilden gjerne dekt med 2-3 meter snø (men ikke frosset). Må da grave meg ned, og pga. at det er værhardt fylles hullet gjerne opp til neste gang jeg skal hente vann.. Ender ofte med snøsmelting... Har jeg en innvendig tank på 100 liter kan jeg fylle denne når kilden først er gravd fram og slippe å gjenta gravingen hver dag Smile

Så tar imot tips på hvordan jeg bør legge vannrørene i veggen med takk Smile
   #5
 24,918     Akershus     0
I vår kommune utløser vann i rør inne krav om utslippstillatelse uansett om vannet bæres inn.

I sin tid i Trondhjem hadde vi "innlagt vann" på BUL-hytta. Der var det brønn og kaldt hus. Ved ankomst brukte vi fastmontert håndpumpe på kjøkkenet med rør fra brønnen og fylte en tank på 50-100 liter på soverommet i 2. etasje. Ved avreise ble tank og rør tømt. Fungerte greit.

I ditt tilfelle, kanskje vann kan hentes inn med håndpumpe i hytta og 32mm rør?

http://www.hyttelivsenteret.no/products/handpumpestempelpumpe-40-lmin2
Signatur
  (trådstarter)
   #6
 32     0
Er nok litt forskjeller mellom kommuner ja. Her er det kommunen skriver:

Eier du bolighus, hytte, turistbedrift og lignende som ikke er tilknyttet (eller kan tilknyttes) offentlig avløpsanlegg, må du søke kommunen om tillatelse til å slippe ut avløpsvann. Hvis virksomheten bare slipper ut gråvann, gjelder søknadsplikten bare hvis du har innlagt vann. Med avløpsvann menes avløp fra vannklosett, kjøkken, bad og vaskerom. Med innlagt vann menes vann fra vannverk, brønn og cisterneanlegg som føres innendørs gjennom ledning. Med gråvann menes avløp fra kjøkken, bad og vaskerom (klosettavløp ikke inkludert).

Ganske tydelig på at det gjelder vann via ledning, så lenge det kun er snakk om gråvann.

Mye mulig en håndpumpe også kan fungere ja, men noe usikker på 120 meter sugeslange..
   #7
 10,486     Akershus     0
Her (Eidsvoll), er det ikke noe spørsmål om vann ut, så lenge det ikke er vann inn.


På hytta har vi elv rett nedenfor. Det er en god del meter høydeforskjell, så det er lite trivelig å bære.

Ned til elva setter vi en 220V trykkpumpe med liten trykktank. I skjulet står et 220V aggregat. Da får vi greit trykkvann opp i hageslange.

Inne i hytta har vi en 200-liter ballongtank. Den synker sammen når det tappes, så det kommer ikke luft inn. Derved tror vi i hvert fall at det funker ganske bra å lagre vannet. Fra tanken er det 12V pumpe opp til kran.

Til installasjonen inne har jeg brukt en slags litt ordentlig bra hageslange, kjøpt sammen med tanken. Skrudd innpå et helt vanlig armatur med litt slangeklemmer.

Vann tatt opp i høst virket i hvert fall helt greit i juleferien. Toppet opp litt da, og det var helt fint i påskeferien. Ser for meg å tappe helt ned og fylle opp igjen til sommeren.
Signatur

   #8
 24,918     Akershus     0
En bagatell, men du trenger trolig ingen trykktank ved pumpa her. Pumpa startes vel manuelt ved behov for å fylle vannsekken. Når pumpa står er det ikke trykk noe sted?

Sivilforsvaret har slike vannsekker, så de blir brukt til å lagre vann over noe tid. Foresvever meg noe om tilsetninger, tabletter med sølvioner eller klor(in)?
Signatur
   #9
 10,486     Akershus     0
Trykktanken satt nå der, så det er enklere å bare bruke den enn å koble ut. Dessuten god å ha når vi f.eks. fyrer opp pumpa for å ha slangen klar ved bålbrenning etc. Det var mest bare for å illustrere typen pumpe.
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 32     0
Spør litt mere konkret ift hva jeg tenker. Er litt grønn på dette så håper på innspill ift om dette passer sammen eller om jeg er på bærtur Smile

Tenker å plassere tanken på hjul slik at den kan dras ut av skapet for påfylling, rengjøring og tømming.

Tank har ¾” gjenger i bunn, tenker sette en kuleventil rett i denne:
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Kuleventil/Cimberio-%28CIM%29/Nippel/Nippel/CiIM302-Kuleventil-m-grep-nippel-nippel418122506-p0000039262

Så en Gardena-kobling på kuleventil:
http://www.jula.no/catalog/hage/vanning-og-drenering/vanning/koblinger/krankobling-752223/

Alternativt, plast-kran med Gardena rett i tank:
http://www.jula.no/catalog/hage/vanning-og-drenering/vanning/vanntonner/kran-669026/

Da kan jeg koble til slange for å tømme tanken ut gjennom døra eller koble til vannpumpa.
Og samtidig ha mulighet for enkelt å tømme pumpa når tank kobles fra.

Fra Gardena-kobling 1/2” slange til filter:
http://www.westsystem.no/p/10532/filter-13-mm-12-01740002

½ ” slange fra filter til pumpe:
https://www.maritim.no/whale-watermaster-12-liter-24-volt-3-bar#.Vx56qj975n8

Pumpe til akkumulatortank med ½” slange:
http://www.westsystem.no/p/10480/akkumulatortank-06-l---jabsco

Så må jeg fra akkumulatortank til PEX rør-i-rør. Kan jeg bruke denne?
https://www.vvskupp.no/Produkter/Rør-og-rørdeler/Tappevannsystem/Uponor/Koblingssett-FPL/Uponor-Koblingssett-15-x-2-5-mm-1-21034014-p0000021588

Deretter i T-kobling PEX:
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Uponor/R%C3%B8rdeler-FPL/Uponor-T-r%C3%B8r-G-1-2-G-1-2-251034056-p0000021614

Gren 1 fra T-kobling til kran inne i skapet med vanntanken:
Fra T-kobling til veggfeste kran, kan denne brukes?:
http://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/vann-og-sanitar/vvs-installasjon/klemringer-nipler-og-bossinger/ventilfeste-452196/

Tappekran:
http://www.jula.no/catalog/bygg-og-maling/vann-og-sanitar/vvs-installasjon/kule-tappeventiler/tappeventil-452254/

Gren 2 skal over til kjøkkenbenk:
Fra T-kobling direkte inn i vegg med 15mm rør-i-rør med veggjennomføring:
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Uponor/Veggboks-og-tilbeh%C3%B8r/Uponor-Plastfikstur-For-varer%C3%B8r-25-201034103-p0000021232

Da kan varerøret være åpent ut i skap sånn at evt. lekkasjer vil komme der. Er jo ikke spesielt redd for skjult lekkasjer i dette opplegget iom at pumpa vil starte ved trykkfall.

I motsatt ende bak høyskap Rør-i-rør veggboks:
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Uponor/Veggboks-og-tilbeh%C3%B8r/Uponor-FPL-Veggboks-M7-DR-15-mm-x-1-21062937-p0000053345

Fra veggboks albue ut:
https://www.vvskupp.no/Produkter/R%C3%B8r-og-r%C3%B8rdeler/Tappevannsystem/Uponor/Veggboks-og-tilbeh%C3%B8r/Uponor-Albue-uten-avstengning-G-1-2-x-10-mm1034137-p0000021628

Deretter PEX rør gjennom høyskap og inn i benkeskap under servant. Samme T-kobling som over med kuleventil for avtapping på laveste punkt.

Hva trenger jeg så for å koble PEX på 3/8” på servantbatteri?

Setter pris på tips og råd her Smile Og evt. ting som kan gjøres enklere.