168    10    3  

Sand i vannrør inni huset

cc0
 6     0
Heisann,

Åpner med spørsmålet: Hvordan kan jeg kvitte meg med sand i vannrørene i huset mitt?

Så en liten forklaring/forhistorie;

Jeg kjøpte et hus med drikkevann fra egen brønn for et år siden. Har filtersystem på vann-inntak i huset med to filter koblet i serie, dette har fungert bra og jeg har skiftet filter regelmessig når de har blitt skitne.

Så plutselig her en dag kom et lynnedslag som tok knekken på startmotoren til brønnpumpa. Den ble bytta etter et par dager. Da vannet så ble slått på igjen ble det skylt ut ganske store mengder med slam. Det ser ut som blå-svart finkornet sand (mulig borrestøv fra brønn?). 

Nå har dette sandet funnet veien inn alt som finnes av vannslukende mekanismer i huset som f.eks varmtvannsberedere, dusjbatterier, osv. Hver gang jeg skal renske ut f.eks et dusjbatteri (siler + filter inni) så må jeg skru av hovedvanntilførselen til huset. Det finnes ingen lokale ventiler som bare blender deler av systemet i huset. Hver gang jeg så skrur på igjen vannet så kommer det mer sand i løpet av de ~10 første sekundene. Jeg har skrudd av og på vanntilførselen nå mer enn 20 ganger, og det kommer sand ut hver eneste gang og det ser ut til å  være like mye sand hver gang siden 3. gangen jeg gjorde dette.

Jeg har ringt rørlegger og de sier at siden jeg har plastrør i hele huset så skal det egentlig ikke samle seg opp sand i disse. De pekte ut at det kanskje kan være sand i trykktanken (som sitter etter inntaksfiltrene på vannforsyningen inn i huset), men de hørtes ikke sikre ut og har selvfølgelig ikke tid til å komme og bytte før langt utpå nyåret.

Er det noen som har noen idé om hva jeg kan prøve?

TSt
   #1
 13 212     0
Sette på filter etter trykktank. Det er ikke så uvanelig konstruksjon. Har fått beskjed om at filter bør plasseres der at brønnborer. Ellers får tappe ned og spyle igjennom anlegg. Med RiR går røret rett til hvert tappe punkt så trolig derfor rørlegger mener at det ikke bør ligge noe i røropplegget. Jeg ville stengt og tatt av evt ende tetting på fordeler og sett om jeg fikk ut noe her når en setter på noe og så stenger igjen.
HSt
   #2
 34 663     Lillestrøm kommune     0
Antar ar filter er feilmontert da blåser sanden gjennom til utgangen av filterbeholder.
   #3
 23 783     Akershus     0
Hvordan funksjonerer et slikt filter HSt? Trodde de stort sett var som en vatt-dott en sender vannet gjennom. Spiller da retningen noen vesentlig rolle?
Signatur
cc0
  (trådstarter)
   #4
 6     0
Takker for forslag folkens.

Filteret ser ut til å fungere riktig. Jeg har en gjennomsiktig glassholder så jeg kan se i real-time at den fanger opp gurba mens jeg bruker vann. Mengdene sand som kommer ut av f.eks en vask etter vann er påslått igjen er så store at vannet er helt svart i et par sekunder når jeg slår på, for så å klarne til igjen. Vannstrømmen inn i huset er ikke så skitten, så det må være akkumulert et sted.

Det er mulig forrige eier har vært dårlig til å bytte filter, eller evt kjørt vann uten filter i en periode-- det må være en eller annen grunn til at det har hopet seg opp så mye.

KjellG, jeg bruker dette filteret (2 i serie), det er samme hvilken vei det står, men det går inn i et spor oppe og nede-- det har jeg sjekket at er riktig gjort.
   #5
 23 783     Akershus     0
Er pumpa plassert for dypt i brønnen slik at du suger dritt og bunnslam?
Signatur
HSt
   #6
 34 663     Lillestrøm kommune     0
Det er 25um filter som er spesifisert over vi pleier å bruke 10um filter men det skal jo ikke være synlig korn av partikler som evt går gjennom noe av dette.
cc0
  (trådstarter)
   #7
 6     0
HSt hvor får du tak i 10um? Usikker på om det finnes slike i denne fasongen, har ikke sett.

HSt
   #8
 34 663     Lillestrøm kommune     1
Litt usikker på hvor vi kjøper men jeg ser Jula har ett 20um og en 5um variant (du må velge variant på delen)

Om det er din formfaktor vet jeg ikke.  Det er av og til en bunn del i filterhuset som filteret står på er det noe feil der så kryper vannet forbi

Men et hårstrå er ca 70um i diameter så ser du sandkorn med fysisk synlig størrelse  så kan de ikke ha gått gjennom filter patronen din heller, men er det feil kan det krype forbi.
TSt
   #9
 13 212     1
Jeg har satt sammen deler til tilkobling av borrehulls pumpe i kveld og det er pil oppå filterhuset til Jula som angir retning vann skal gå igjennom filteret så en må passe på hva som er inn og ut. Jeg kobler filteret slik leverandøen av brønnen har angitt og det er etter trykktanken.
   #10
 1 004     1
Jeg har satt sammen deler til tilkobling av borrehulls pumpe i kveld og det er pil oppå filterhuset til Jula som angir retning vann skal gå igjennom filteret så en må passe på hva som er inn og ut. Jeg kobler filteret slik leverandøen av brønnen har angitt og det er etter trykktanken.

samme har jeg,har filteret etter trykktanken,men jeg har sånn manuelt spylende filter,bare vrir på lokket på toppen,så renser den filteret selv,hver 14 dag,eller ved behov om det er mye i filteret