538    33    3  

Sanipex tappevannsystem i garasje m/ leiligheter

 70     0
Vi skal bygge en garasje med to små leiligheter på loftet. Har bestemt oss for å montere tappevannsystemet selv. Valget falt på Sanipex, siden monteringen er høvelig idiotsikker så lenge man følger instruksene og benytter rett verktøy. 

Jeg har dog aldri montert eller tegnet opp et fordelersystem. Ber derfor om hjelp av dere her på forumet!

Det er mye jeg lurer på her, men først og fremst:
- Hvordan løser man fordelingen av kaldtvann mellom de ulike stokkene?
- Hvilke ventiler bør jeg benytte for avstenging? (Der hvor det er markert med "1" på tegningen)
- Jeg hadde tenkt å bruke 16mm rør på alle sløyfene. Høres det fornuftig ut?

Planen er at alle 3 skapene blir stående i en varm bod nede i garasjene. Er dette fornuftig? Eller bør hver leilighet ha sitt skap på badet? (Badene er veldig små, så derfor jeg helst ønsket å ha det samlet i garasjen)

Her er sikkert mange dumme spørsmål, men skal man lære noe må man spørre. Alle innspill mottas med takk.

(Og ja, det er sikkert mange som mener jeg burde kontakte rørlegger hvis jeg ikke kan enkle ting som dette. Men på et så lite prosjekt synes jeg det er spennende å forsøke lære seg noe nytt. Alt blir trykktestet og dobbeltsjekket før det lukkes igjen)

Sanipex tappevannsystem i garasje m/ leiligheter - Sanipex.png - MariusRH   #1
 18 848     Akershus     0
Lite sidesprang: det er godkjent med 3 boenheter på tomten?
Signatur
   #3
 1 630     Trondheim     0
Hvorfor skal du ha så mange stokker og varmtvannsbeholdere?
Rørene mellom stokkene bør kanskje være litt større enn rørene til kranene.
Her hos oss er rør til badekar større enn andre rør - men du skal kanskje ikke ha badekar?
Vi har også stengeventil på hvert eneste uttak, så dersom jeg for eks. må fikse en servant så kan vannet slås av kun der, uten å påvirke resten av huset. Anbefales!
Kravene nå er vel også at det må legges rør-i-rør, så det blir to rør (varmt og kaldt) for hver eneste servant - det blir mange rør.
Plassering av fordelerskapene avhenger vel sånn sett av om du vil dra to rør opp til hver leilighet også dra rør derfra til servanter, eller om du vil dra rørene fra kjelleren og opp.
I forhold til vvb så vil avstanden ha betydning for hvor lang tid det tar å få varmt vann i kranen.
Signatur
  (trådstarter)
   #4
 70     0
Tek73: Det er to leiligheter som skal ha hver sin varmtvannsbereder. Kunne selvfølgelig hatt én stor, men orker ikke at leietakerne skal krangle om hvem som bruker opp vannet. Den siste berederen blir til å ha varmvann i garasjen.

Stokkene kunne såklart vært komprimert. F.eks. hatt kun én, stor stokk for kaldvann, men tanken min har vært å ha hver sin leilighets opplegg separat. Da kan man stenge av den ene leiligheten uavhengig av den andre. (Nå ville jo ditt forslag om ventil på hvert uttak løst det problemet.)

Når det gjelder avstand til VVB så er det snakk om max 5 meter fra bereder til bad. Tenker de får tåle den ventetiden Smile

HSt
   #5
 23 200     Lillestrøm kommune     0
Du monterer ventil inn på hver av stokkene Sanipex har deler til dette.

Nå ville jeg hatt ventiler ut på hver også. Til servant holder det med 12 mm også men du overlever sikkert med 16 også. Vi brukte 20mm opp til stokken der vi koblet opp i fjor
  (trådstarter)
   #6
 70     0
Hvordan kobler jeg meg videre fra én fordelerstokk til en annen? 20mm pex i mellom, men hvilke deler skal keg bruke på de to stokkene som skal kobles sammen?
HSt
   #7
 23 200     Lillestrøm kommune     0
De har en vinkel eller rett utgang med sanipex kobling som skrus rett på endene av stokken. Det bli en forskjell anpå hvilken ende. Koblingen er lik skjøt av stokk

   #8
 1 630     Trondheim     0
På fordelerstokken vår har vi, i alle fall på utekranene, mulighet for å stenge av på hvert enkelt uttak - noe som er kjekt ettersom vi bruker å slå av vannet i utekranene på vinteren (for å unngå frostskader).
Dersom du ikke er bekymret for å dra kabler nedenfra ser jeg ingen grunn til å plassere skapene oppe i leilighetene.
5 meter skal være uproblematisk for varmtvannet.

Vil absolutt anbefale lukkeventil på uttakssiden.
Veldig kjekt!
Signatur
  (trådstarter)
   #10
 70     0
Så da bruker jeg en av de første du linket til som utgang på én stokk (i 20mm) og så en av de siste du linket til som inntak på neste stokk?

Vet noen om fordelerstokkene til Sanipex monteres med eller uten hamp eller teip?