651    3    0  

Trykk og vannmengde; rør til dysj

 61     0
Har ikke så bra vanntrykk i leiligheten, så da tenkte eg at det må være bedre å bruke større vannrør enn et lite, for å få det beste resultatet til dysjen. Men så har jeg pratet med en som mente at ved å bruke forskjelige dimmensjoner på kaldt og varmtvann rørene, så kunne en oppleve at trykket forsvant i dysjen om en tapte vann andre steder. 

Er det noen som kan utdype noe mer hva han har ment ?

I installasjonen har jeg brukt saniplex systemet, og på det varme vannet brukte jeg 12mm rør, mens på kaldt vannet brukte jeg 16mm rør

   #1
 15,429     0
Når du bruker forskjellige dimensjoner vil jo trykkfallet inn på dusjarmaturen bli forskjellig / til forskjellig tid. Derfor får dusjarmaturen ordnetlig utfordringer når det er slik men veldig gode dusjbatterier klarer nok dette hvis ikke vannet I praksis forsvinner. Men med manuelt blandebatteri vil en har få mye utfordringer eller med typer som ikke er så flinke på å kompensere for endrede trykkforhold. Grohe armaturer har klart dette hos mine foreldre, her har vannleding I gaten eller anborring på denne gått så tett at vannet omtrent forsvinner når en trekker ned på WC. Har skrudd igjen kran mot WC delvis for å redusere mengden som tas ut. Når de nå har begynt med utbedringer har en fått mere vann enn de har hatt de siden huset var nytt for 50 år siden.
   #2
 25,368     Akershus     0
Det spørsmålet tror jeg ikke det finnes et entydig svar på. Det er avhengig av rørdimensjoner og hvordan rørene er fordelt i din bolig.

Generelt, tynnere rør gir større strømningsmotstand. Samtidig vil en med tynnere rør mot ett enkelt enkelt tappested, hindre at dette tappestedet stikker av med for mye trykk/vann på bekostning av andre tappesteder.

Mhp dusj, om du henter kald og varmt vann til dusjen fra samme sted i huset, vil ikke en tapping av kaldtvann fra et foranliggende punkt påvirke temperaturen i dusjen, men trykket går ned. Om du i stedet tapper voldsomt fra en kran like ved siden av dusjen, vil temperaturen gå opp.

Med dårlig trykk, vil tykkere rør hjelpe litt ved at strømningsmotstanden er noe mindre.
Det finnes trykkøkningssystemer, men vet ikke om det er vanlig i bolighus.
Signatur
   #3
 21     0
Trykkøkningsanlegg og reduksjonsventil høres ut som en løsning. Vet dette er vanlig i boliger med dårlig trykk på vanninntaket og for boliger med brønn/borehull.
Signatur