(trådstarter)
   #11
 36     0
Damixa Slate 2 takdusj heter dusjen, Newform X-sense heter blandebatteriet.

Og vi sliter med at det tar lang tid før det varme vannet kommer (fra andre enden av huset).

Dette er vel noe en rørlegger burde kunne tenke at kan bli et problem og enten informere oss om potensielle problem, evnt velge andre rør eller utstyr som passer for dette?
Vi forventer jo at den som er profesjonell part i dette vet hva de driver med??!

Vanntrykket er målt, det var så høyt at rørlegger mente det var feil...

   #12
 3,412     Akershus     1

Damixa Slate 2 takdusj heter dusjen,


Den ser ut til å ha termostat, så da er nok ikke mangel på termostat i seg selv det største problemet deres. 

Men det er forskjeller mellom termostater...  Vet ikke hva slags type det er snakk om i dette tilfellet. 

Høyt vanntrykk er med på å forsterke problemet med ujevn temperatur.  Høyt vanntrykk gir høy vannhastighet.  Høy vannhastighet gir større trykkfall.  Når man åpner og stenger kraner får man da store endringer i trykk.  Store endringer i trykk gir store utfordringer for en termostat...

Her er noe som er skrevet rundt temaet, for innbyggere i et borettslag der det ble rapportert lignende symptomer som her:

Svingende temperatur i dusj
Av Torfinn Sæbø den 29.12.2010
Bakgrunnsinformasjon om årsaker for temperatursvingninger ved dusjing, samt tips for tiltak.
Med felles varmtvann og små rørdimensjoner, høyt trykk og stor vanngjennomstrømning i rørnettet blir det store trykkvariasjoner når det er mange brukere og oppvask, vaskemaskiner som går, slik er det hos oss. Dette krever mye av tappearmaturet. Det er alle mulige typer tappearmatur hos oss, jeg kan her prøve å forklare litt om hvordan de fem forskjellige typene som finnes fungerer.

"Togrep" det vil si at tappearmarturet har to ratt, en for kaldt og en for varmt, slik var alle kranene hos oss når husene var nye, disse regulerer ikke ut temperaturen automatisk, og ut temperaturen vil svinge etter som temperaturen i varmtvannsrøret svinger og trykkforholdene mellom kald og varmt vann svinger.

"Ettgrep" det vil si at tappearmaturet har en spak eller bøyle man justerer vannmengde og temperatur på. Disse har teknikk som vil virke lik "togrep", disse regulerer ikke ut temperaturen automatisk, og uttemperaturen vil svinge etter som temperaturen i varmtvannsrøret svinger og trykkforholdene mellom kald og varmt vann svinger.

"Termostat" det vil si at tappearmaturet har et ratt for temperatur og ett for mengderegulering. Dette tappearmaturet justerer temperaturen automatisk etter temperatursvingninger i rørnettet. De regulerer ikke etter trykkvariasjoner, men er termostaten av den raskeste typen så vil den også ta noe av dette da trykkvariasjoner vil innvirke på temperaturen i armaturet, men kvaliteten på termostater svinger veldig fra merke til merke og typer innenfor samme merke, så et slik armatur behøver ikke å løse alle problem som kan oppstå. De fleste termostater stenger av den ene kursen altså varmtvann om kaldtvann blir borte, om noen har stengt av vannet, ekstra sikkerhet.

"Trykkstyring" det vil si at tappearmaturet har et ratt for temperatur og ett for mengderegulering akkurat som en termostat har. Dette tappearmaturet justerer trykkvariasjonene i rørnettet like raskt som trykkene svinger. Det har ingen føler for temperatur, og dermed har den ingen justering for temperatursvingninger. Hvor god trykkstyringen fungerer kan også variere fra merke til merke. I et slik anlegg som borettslaget har er det viktigere med en trykkstyring enn en termostat. Trykkstyrt armatur stenger ikke av den ene vannkursen om den andre skulle falle bort slik en termostat gjør. Men vanntrykket som er igjen er redusert om dette skulle oppstå. Noen butikker selger trykkstyrt armatur som termostat, det kan være for at de ikke vet bedre.

"Trykkstyrt termostat" det vil si at tappearmaturet har et ratt for temperatur og ett for mengderegulering akkurat som en termostat og et trykkstyrt armatur har. Dette tappearmaturet justerer både temperatur og trykkvariasjonene i rørnettet. Her har man alle trykkstyringens og termostatens fordeler, også sikkerheten ved at den stenger av den kursen som blir igjen når noen har stengt av den ene rørkursen. Noen merker reklamerer med denne teknikken uten at den virkelig finnes i armaturet, for navnene kan brukes av leverandørene som de vil, men trykkstyring menes at styringen flyter i vannstrømmen for at den skal være rask nok, mekanisk styring er kun en termostat. Noen merker selger disse med garanti mot temperaturvariasjoner, de garanterer altså at du ikke skal kjenne variasjoner i temperaturen når du dusjer. Denne teknikken skal løse alle slike problemer.

Dette vil si at riktig tappearmatur vil løse problemer med temperatursvingninger når det tappes, og dette er opp til vær enkelt beboer å gjøre noe med. Det er slik at vår bruk av vann har endret seg kraftig de siste 20 år, og denne bruken var det ikke tatt høyde for når disse husene ble bygget.


Om rørleggeren burde advart dere mot lange strekk?  Ja, det synes jeg.  Han burde sagt noe om hvor lenge man må vente på varmtvannet, og han burde brukt et minutt eller tre sammen med dere for å vurdere muligheten for å få varmtvannstanken plassert sentralt i huset, eventuelt ha flere varmtvannsberedere.  Jeg har tre; en til meg og en til hver hybelleilighet.  Min er plassert midt mellom kjøkkenet og badene. 

Om rørleggeren burde sagt noe om termostat i armaturen dere har valgt?  Kanskje.  Men det skal sterk viljestyrke til hos en rørlegger for å si nei når dere velger noe som gir ham 10 ganger større fortjeneste enn en rimelig og god modell... 
Signatur
   #13
 5,188     Østlandet     0
Og vi sliter med at det tar lang tid før det varme vannet kommer (fra andre enden av huset).

Dette er vel noe en rørlegger burde kunne tenke at kan bli et problem og enten informere oss om potensielle problem, evnt velge andre rør eller utstyr som passer for dette?
Vi forventer jo at den som er profesjonell part i dette vet hva de driver med??!
Dere burde vel strengt tatt skjønne såpass selv ut fra hustegningene.
Det er vel neppe rørleggeren som har tegnet huset?
Signatur
   #14
 24,675     Akershus     0
Rørleggeren er her den profesjonelle part og burde gitt bedre råd.

Ellers så er ikke lange, tynne rør i seg selv et problem. Problemet oppstår når det er flere tappesteder på kursen.

Ventetid på varmt vann er også mye redusert med PEXrør.
Signatur
   #15
 5,188     Østlandet     0
Tynne rør leverer varmtvannet kjappere, men trykk/flow blir dårligere.
Tjukke rør gir bedre flow, men da tar det enda lenger tid før det varme vannet kommer.
Det går an å lage loop, men det koster og er mer komplisert.
En ekstra vvb koster mer og tar mye plass.

Her er det mange alternativ, men vanligvis er kunden mest interessert i at det skal være billig.
Huseier  bør være såpass opplyst at vedkommende skjønner at det tar lang tid før varmtvannet kommer hvis vvb står i motsatt ende av huset. Trenger ikke være rakettforsker for å skjønne det.
Signatur
  (trådstarter)
   #16
 36     0
Dersom noe er ugunstig forventer jeg at den profesjonelle part informerer om det. Det var ikke snakk om å gjøre dette billig Harald 1966, vi forventer at varen vi kjøper er av god kvalitet. Hvor vannet tas inn i huset eller hvor varmtvannstank er plassert eller hvilke rør som legges er rørleggerens fagområde.

Kanskje det er rørleggeren som mangler kurset i rakettforskning ?
   #17
 3,412     Akershus     0

Her er det mange alternativ, men vanligvis er kunden mest interessert i at det skal være billig.
Huseier  bør være såpass opplyst at vedkommende skjønner at det tar lang tid før varmtvannet kommer hvis vvb står i motsatt ende av huset. Trenger ikke være rakettforsker for å skjønne det.


Det kan kanskje være.  Likevel var jeg glad for at rørleggeren min gav meg et lite lynkurs.  Ting som kanskje kan virke selvsagte for noen, kan likevel være noe som andre aldri har tenkt på.  Litt ekstra kommunikasjon og forståelse er sjelden feil.  Rørleggerjobben i et nytt hus kan fort ende opp i hundretusenkronersklassen, og da er det greit å investere noen minutter for å sikre at jobben blir riktig planlagt. 
Signatur