4,674    12    2  

Vannrør i krypkjeller eller i gulvet med tanke på frost?

 7     1
Hei, vi renoverer hus fra 50 tallet i Bærum, fortsatt.......

Nå er det kjøkkenet som står for tur. Skal legge nye rør og har to alternativer:

1. Vann og avløp gjennom krypkjeller i isolert strømpe med selvregulerende varmekabel, ca 5 m strekk.

2. Avløp gjennom krypkjeller og vann i gulvet på kjøkkenet som ligger over krypkjeller. Gulvet er bygget opp av siporex bjelker 10 cm isolasjon og furugulv. På toppen skal jeg legge lavtbyggende avrettingsmasse med varmekabler og flis. Bakdelen her er at jeg må åpne en del av furugulvet.

Jeg tenker at alt. 2 er tryggest og mest økonomisk med tanke på frost, men er det verdt den ekstra jobben. Hvor stort strøm forbruk har slike selvregulerende varmekabler i året?

Erfaringer, meninger og råd?

   #1
 341     Oppland     0
Er vel stor forskjell på krypkjellere, men har hus fra slutten av '70 tall, og her er samtlige rør/avløp i kjeller, sammen med vvb... Og har aldri hatt noe frost eller noe nedi der... Det er altså ikke kuldegrader nedi her selv om det er -35 ute ??
   #2
 6,705     Akershus     1
Har krypkjeller fra 1924. Med 20 minus ute i jula var det ikke frost der. De vi kjøpte huset av sa det måtte lavere enn 30 blå før det ble noe problem. Men som forrige poster sier, her er det variasjoner fra hus til hus.

Jeg ville nok av makelighetshensyn valgt alternativ 1 (forbehold om at jeg har forstått alternativene). Det gjør vel også tilgang til rør enklere. Selvregulerende varmekabel er vel helt kurant og trekker nok ikke voldsomt med strøm. Det er ikke rare lunken som skal til for å holde et vannrør frostfritt. En selvregulerende varmekabel slår typisk inn på 3-5 grader så vidt jeg vet.

Det finnes også ulike varianter av frostfrie vannrør, men jeg har ikke erfaring med dette.
   #3
 3,412     Akershus     0
En selvregulerende varmekabel slår typisk inn på 3-5 grader så vidt jeg vet.


I Rødboka fra Nexan finner du eksempler på hvordan selvregulerende/selvbegrensende varmekabler kan "slå inn".
http://www.nexans.no/eservice/Norway-no_NO/fileLibrary/Download_540201633/Norway/files/2014_rodboka.pdf
Jfr side 58/62/64. Der ser man at de avgir mer varme ved minus 20 enn ved for eksempel pluss 30, men at det ikke er noen spesiell varme de "slår inn" ved; det er et gradvis forløp. Dette er typisk oppførsel for mange selvregulerende varmekabler. Jeg tenkte tidligere på selvregulerende varmekabel omtrent som en termostatstyrt varmekilde som slår seg av og på ut i fra temperaturen. Jeg ble skuffet da jeg sjekket opp saken en gang. Varmekabelen gir varme (og bruker strøm) hele tiden, men mindre når det er varmt enn når det er kaldt.
Signatur
   #4
 6,705     Akershus     0
Takk for nyttig informasjon, KarstenBeate! Blir i grunnen også litt skuffet over at det er slik de oppfører seg, disse varmekablene. Man får vel bare dra ut støpselet når det ikke er kaldt, forutsatt at det er en slik variant. Faren er selvsagt at man glemmer å plugge inn igen når kulda kommer.

Svigerfar har selvregulerende varmekabel på tilførselen til et klosett. Røret frøs i jula på grunn av ren latskap..
   #5
 6,705     Akershus     0
Og for ordens skyld. 3-5 grader er ikke bare hentet fra løse lufta. Har lest det på produktsider hos Ebeco, tror jeg. I forbindelse med at jeg selv har sett etter frostvakt for et par av mine egne vannrør.

Mulig det også finnes ulike typer kabel og løsninger her.
   #6
 5,432     Akershus     0
Alt kan gå til h....te om man ikke har rutiner. De fleste av oss må passe på å sjekke olje på bilen, få den til EU kontroll, sjekke takrenner for løv, få barna på skolen.......

Har du et vannrør eller annet som må passes på, er det kun dårlige rutiner som gjør om du ikke klarer å plugge inn et støpsel i september-oktober og klarer å nappe det ut i april. Alternativt la det være ute om det blir en meget mild vinter.

Trodde forøvrig ikke at forbruket lå så høyt ved mange varmegrader, burde være mulig å begrense dette/styre automatisk med en form for ekstern temperaturføler.
   #7
 6,705     Akershus     0
Det er vanskelig å være uenig med deg, snektriker Smile

Kanskje vi bør pense tråden tilbake til TS' spørsmål. Vann og avløp i krypkjeller eller avløp i krypkjeller og vann i gulv?

   #8
 5,432     Akershus     0
Jeg synes egentlig alle svarene kan henspeile på spørsmålet. Underforstått vil jeg mene alternativ 1 er anbefalt.

5 meter selvregulerende varmekabel bruker 50 watt ved 20 varmegrader om man glemmer å nappe ut støpselet. Antagelig ingen økonomisk krise i heimen av den grunn.
   #9
 3,412     Akershus     0
Og for ordens skyld. 3-5 grader er ikke bare hentet fra løse lufta. Har lest det på produktsider hos Ebeco, tror jeg. I forbindelse med at jeg selv har sett etter frostvakt for et par av mine egne vannrør.

Mulig det også finnes ulike typer kabel og løsninger her.


Ja, her finnes det ulike kabler og løsninger. Du nevnte spesielt selvregulerende varmekabel. Men hvis man ser mer generelt på det, så trenger ikke en "frostvakt" nødvendigvis å være basert på en selvregulerende varmekabel. Det kan være en termostatstyrt varmekabel i stedet. Og i prinsippet er det også mulig å utstyre en selvregulerende kabel med en termostat i tillegg. Eller man kan bygge et enda mer komplisert system.

Her er en termostatstyrt varmekabel fra Biltema; termostaten (som registrerer temperaturen ved ett punkt) skrur kabelen av/på ved 5 grader.
http://www.biltema.se/BiltemaDocuments/Manuals/35-0028_man.pdf
Signatur
   #10
 6,705     Akershus     0
Gjelds å holde tunga i rett munn Smile Da har vi nogenlunde orden i begrepene.