10,614
21
6
"Ventetid" varmtvann
646
Ølen
0
Flytta akkurat inn i helt nytt hus og lurer litt på noe vann..
Hvor lang tid bør jeg forvente at det tar før jeg har varmtvann i kranen med dagens standard?
Når jeg slår kranen på maks varme og full åpning tar det 30sekunder før det er antydning til noe varmtvann.
Syns det virker unormalt mye i nytt hus i 2015??
Hvor lang tid bør jeg forvente at det tar før jeg har varmtvann i kranen med dagens standard?
Når jeg slår kranen på maks varme og full åpning tar det 30sekunder før det er antydning til noe varmtvann.
Syns det virker unormalt mye i nytt hus i 2015??
En tommelfingerregel er at det kan ta rundt et sekund for hver meter mellom varmtvannsbereder og kran. Så etterhvert som husene blir større, risikerer man at det blir stadig lengre ventetid...
Noen velger store rørdimensjoner for å slippe susing fra rørene eller for å få fram mer vann. Da tar det desto lengre tid...
Så 30 sekunder er nok ikke helt unormalt. Det KAN jo være en eller annen feilkobling, men det er vanskelig å konkludere med dette ut i fra opplysningene som er gitt. 30 sekunder ventetid er neppe reklamasjonsgrunn i seg selv.
Varmtvannsberederen bør plasseres noenlunde nært de stedene man trenger varmt vann.
Alternativt kan man se på mindre utbredte løsninger, som on-demand varmtvannsbereder plassert nært hvert enkelt tappested, eller en loop der det alltid sirkulerer varmtvann.
Gjennomstrømningsvannvarmer er et alternativ, men har et vasst effektkrav! 15-20kW
Bruk av sirkulerende varmtvann er kostbart, fordi du må sirkulere vann som er 70-80 grader med tilhørende tap av varme. Det er best egnet for enheter med masse mennesker. Det er også større mulighet for salmonella, noe som er god grunn til å droppe hele prosjektet med sirkulerende varmtvann.
Sirkulerende varmtvann blir benyttet både som tiltak for å hindre salmonella, og for å slippe "ventetiden". Sirkulerende varmtvann blir benyttet på større bygg, hvor vannet sirkulerer til samlestokker som er plassert rundt på bygget. Som et alternativ til sirkulasjonssystem blir det brukt mye varmekabel på vannrørene, for å beholde temperaturen.
I et vanlig bolighus kan man benytte 20 liters beredere for å oppnå momentant varmtvann. Ulempen er at man må montere det på hvert enkelt uttak, på grunn av at hvert enkelt uttak har separate rør tilbake til samlestokken.
Så sirkulasjon hadde nok gjort susen men litt sent nå :p
Uansett, et problem med større hus og våt-funksjoner spredd rundt. Tidligere forsøkte en å bygge bad og kjøkken på hver sin side av "våtveggen" med vvb i kjelleren, rett under.
Hvor langt er det fra vvb til ulike kraner?
Noe er feil dersom det går 30 sekunder før det kommer varmtvann og det er relativi kort lengde....
Mulig at RiR ikke går korteste vei men innom noen punkter på veien?.......har sett mye rare RiR installasjoner
Dessverre så bygges endel nye hus uten å ta slike hensyn, med teknisk rom lengst mulig borte fra våtrom/ kjøkken!
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til
Jeg bruker Sanipex, som burde vært førstevalget for selvbyggere. Viser til side 19 som da tilsier ventetid på 6.3 sekunder ved 16mm rør, 12m. I alle tilfeller maks 10 sekunder.
http://www.armaturjonsson.no/novus/upload/tab1//13016%20JRG%20Sanipex%20Tek.%20V.2.pdf
Hva legionella angår, så er problemstillingen varme rør som varmer opp kaldtvannsrør høyst aktuell. Sirkulerene varmtvann vil i høyere grad avgi varme til omgivelsene. Dette er velkjent også for de som legger vannbåren varme, da man skal være forsiktig å legge VBV rør i teknisk sjakt med VVS. Trase må derfor vurderes under bygging.
Det er riktig at varmtvannsrør avgir en viss varme. Vanligvis isoleres rørene godt, og det tas normalt hensyn ved montering slik at det er tilstrekkelig avstand mellom varmtvannsrør og kaldvannsrør.
Problemstilling med legionellafare i kaldtvannsrør kan oppstå av langt flere årsaker enn sirkulerende varmtvann. Det er ikke bare vannbåren gulvvarme som avgir smittevarme til kaldvannsrør, men også elektriske varmekabler og varmefolie. Vannbåren varme har ofte en lavere temperatur enn elektriske varmekabler, slik at problemstillingen med smittevarme er langt høyere med elektriske varmekabler i etasjeskiller og støpte betongplater.
Dette er en egen kran og en liten varmtvannsbereder under benken med vann som holder 100 grader.
Vi har en og er strålende fornøyd.
Vanlig varmtvann kommer og fra denne, så det blir fort varmt det og.
Kan gå ned i dim på den kansje men da blir jo og samtidighetsfaktoren redusert men det har kansje ikkje noke og bety vist samlestokken forsyner f.eks kun ett bad...
Tenker du at buffertanken skal fylles opp med varmtvann fra hovedtanken - altså uten egen varmekoble? I så tilfelle vil denne bli nedkjølt hver natt, slik at en må tappe vann i lang tid hver morgen før vannet i buffertanken er byttet ut med nytt varmtvann. Høres ikke særlig økonomisk ut.
En 20 liters varmtvanntank plassert på tilførselen til samlestokken, som en buffertank med varmekoble, kunne kanskje fungert. Men igjen - det spørs hvor fordelingsskapet er plassert og hvordan dette vil se ut estetisk.
Tekniker med verktøy.......Festool, Makita, Paslode
(gassverktøy med lav vekt), Millvaukee ....og litt til