619    18    2  

VV-bereder valg, smart eller ikke

 59     Norge     0
Jeg trenger å sette inn en ny 300L bereder i heimen. Spørsmålet er om jeg bør gå for en smart en eller en vanlig. 

De smart jeg har sett på nå er Oso Charge og Høiax Connected. Noen erfaringer med dem?

Litt av poenget er at de fortsatt skal være smarte etter en del år, og at apper og smarthus-tilkobling ikke skal forsvinne eller bli abonnementsløsninger. 

De smarte berederne koster en del enn de ikke-smarte. Vet dere om Enova-støtte er rutine på en 300L sak til et vanlig bolighus? Den skal erstatte en 30 år gammel bereder på 200L. 

Børge

   #1
 4,613     Sørlandet     0
Enova gir støtte såvidt jeg forstår men både rørlegger og elektriker må inn for at det skal gjelde.

Har ingen erfaring men jeg hadde nok valgt en smart bereder om jeg skulle ha byttet nå. Koster noen tusen ekstra men om den kan styres i 10 år burde der kunne spares inn.

Leverandør kunne ikke legge frem ett typisk regnestykke på en typisk forbruker. Jeg spurte senest idag og syns det var for dårlig
  (trådstarter)
   #2
 59     Norge     0
Takk for tips!

Utfordringen her er at vi har en leieboer som dusjer tom tanken. Det mest økonomiske (hvis alle klarer å dusje med måte) er én smart bereder på 300L for hele huset.

Men det som er mest økonomisk i praksis er kanskje heller å sette inn en ny 80-120L for hybelen og gi litt raskere feedback på at nå holder det med bruk av varmt vann.

En mellomløsning kan være å sette separate vv-målere på hybel-delen og resten av huset.
   #3
 4,613     Sørlandet     1
Jeg satt egen tank til hybelen koblet opp mot hybelens egen strømmåler (minusmåler). Tenker leieboer kan betale for eget forbruk.

To smart beredere er fortsatt en engangsinvestering.
   #4
 24,654     Akershus     0
Tror også at det er greit med egen bereder. Til oss holder det med god margin med en 80 liter på hytta med 4 svette skiløpere. Enkelte stede koster også vannet i seg selv en god slump. I disse strømtider omtales at en dusk koster 20 kroner, men en nevner ikke at vannet med 10 kroner kommer i tillegg. Med raskere kald dusj, så går kanskje vannregningen også litt ned Grin
Signatur
   #5
 5,432     Akershus     0
Jeg blir helt svett når jeg i dag hører om folk som leier ut inkl. strøm. Selv en 120 liters tank vil drepe et hvert budsjett hvis man ikke bor i nord. 30 liter 75grader vann vil gi en dusj lang nok til Jesus og Harald Hårfagrekloner.

Lønnsomheten ved en smartbereder er jeg i tvil om hvor bra er. Kosten vil antagelig være 5-10k i forhold til en ikke smart, selv med Enovastøtte. Kommer man ikke utenom hybel inkl. strøm, ville jeg som nevnt tidligere, vurdert separat liten bereder, men da virkelig liten, f.eks 30 liter. Aberet er at disse gjerne er dyrere enn de større som selges i større volum.

Et alternativ er å montere vannstopp. Grohe Sense Guard kan programmeres til å skru av vannet ved stor tapping i tillegg til lekkasjer. Den kan styres med mobilen, så man kan skru på vannet igjen om leieboeren ringer med håret fullt av såpe...
HSt
   #6
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Har historien fra Trondheim i stuidietiden potetene var ferdig kokt hvis de sto under en tynn stråle med varmtvann på kjøkkenet hørte jeg en fortelle … fra morgen til ettermiddag

Virket som TS leier ut til noen sløse dyr av samme kaliber
HSt
   #7
 36,574     Lillestrøm kommune     0
Dobbelt post av Databasemotoren igjen ….

   #8
 3,870     Asker     0
Jeg har en «dum Oso 300 som jeg styrer med et relé. Det funker fint for å flytte last, og således er den relativt smart. Men det jeg savner er å kunne endre lasten opp/ned noen kw. Kjøre den på halv fart f.eks. Uten å ha satt meg inn i berederen som er smarte ville krav spec være noe slikt som:
- styrbart fra et topsystem (Homey eller liknende)
- mulighet til kjøre element på ulik last
- må kunne hensynta både pris og maks last i huset

Siden vvt bare er en del av bildet er det viktig at den spiller sammen med de to andre lastene som betyr noe. Varme og el-bil. Alt annet er peanuts i sammenheng. Så de må alle spille på lag.

Btw funker det fint at en 300l kjører kun et par timer i døgnet. Så null stress å kjøre med relé og la den gå 2 timer på natten. Er vannet forbarmet holder nok 1.
Signatur
   #9
 4,613     Sørlandet     0
Ctc kommer med mulighet for lastbegrensing i 3 trinn. Ellers er den helt lik på høiax sin. App og alt det der.

Kostnadsmessig så havner vel en smartbereder på rundt 10-12k i innkjøp (for en 200l som burde passe de fleste husholdninger) som er det dobbelte av en vanlig. Gitt at driten varer i 10-20 år så mener jeg at det forsvarer en høyere pris.

Siden man uansett må/bør ha både rørlegger og elektriker åkke som. Så kvalifiserer dette til Enova støtte på opptil 5k (tror jeg). Og da er det ikke noe å lure på.

For min del som har to relativt nye beredere så stiller jeg meg tvilende til å bytte. Blir nok heller tidsur/relestyring/aotech heavy z-wave eller annet. Om jeg ikke hiver ut alt og heller kjører varmepunpe og full vbv i hele kåken
  (trådstarter)
   #10
 59     Norge     0
Takk for gode råd!

Det er lett å sette strømmåler på hybelen og greit gjørbart å sette inn en ekstra bereder (ny strømkurs, elektriker, rørlegger, stativ på vegg, litt styr).

Inntil videre har vi avtalt at leietager betaler en %-del av samlet strømforbruk.

Hva tenker dere om å bruke én stor bereder og måle strøm inn og vann ut til de forskjellige brukerne? Det blir litt admin med sånt, så det enkleste er nok bare å hoppe i det og splitte nettene.