#11
 22,342     Akershus     0

Noen billigsisterner hadde koblingen utvendig og en lekasje her vil gå inn i konstruksjonen.
Det som har vært diskutert her er skader ved lekkasje/kondens fra sisterne. Sisterner uten overløp eller med utvendig kobling har slik jeg kan forstå aldri vært tillat.

De sisternene jeg har erfaring med (tyske kvalitetsmerker) har fungert i 30 år uten antydning til lekkasje.

   #12
 50     0

Hei, her er en liten oppklaring vedr. innbygningssisterner:

Det er ingen lov som regulerer hva som kan monteres hvor, men Sintef Byggforsk har utarbeidet noe som heter Våtromsnormen. Denne kommer med en rekke anbefalinger om hvordan man bør bygge våtrom, men er ikke en lov som sier at slik skal man gjøre det. Det anbefales å følge våtromsnormen, den er laget for å unngå alle de fuktskader som bad i norske trehus er plaget av.
Våtromsnormen har følgende hovedmomenter vedr. innbygging av sisterne: Membran smøres min. 1m. opp på veggen bak sisternen og på gulvet. Det skal være mulig å oppdage lekkasjer. Dette løses ved å bygge en spalte i underkant av toalettetslik at evt. lekkasjevann kommer ut.
Alle rørleggere som har gjennomgått et kurs i våtromsnormen har ingen problemer med å montere sisterner i vegg. De vet hvordan dette skal gjøres.

Det finnes løsninger for å unngå å borre og skru sisternerammen fast i gulvet ved at man benytter fester som skrus inn i veggen bak sisternen. Disse skal sitte min 20 cm. over gulvet.
Et klossettrom/gjestetoalett uten dusj er ikke klassifisert som et våtrom.
Hvis man benytter sisterner av et anerkjent merke, vil eneste lekkasje/fuktmulighet være kondens. Dette kommer av at man har varmekabler for nær sisternen. Legg varmekabler i en sløyfe utenom det området hvor sisternen skal stå. Da er den muligheten for fuktskade også borte.

Ved bygging av våtrom er det viktig å benytte håndverkere som kan dette og ikke minst har dokumentasjon som viser at de kan bygge våtrom.
Signatur
   #13
 390     0

Det er ingen lov som regulerer hva som kan monteres hvor, men Sintef Byggforsk har utarbeidet noe som heter Våtromsnormen.

Det er feil, det er FFV - Fagrådet For Våtrom som står bak våtromsnormen.
De har ingen bindinger til Sintef, men de støtter seg til Sintef.
FFV er en medlemsorganisasjon for organisasjoner, grupperinger og bedrifter.


Ved bygging av våtrom er det viktig å benytte håndverkere som kan dette og ikke minst har dokumentasjon som viser at de kan bygge våtrom.

Hvilken dokumentasjon skulle det være? Referanser kanskje, ut over dette finnes det ingen dokumentasjon på at en kan bygge våtrom. Våtromssertifikat sier ingenting om en kan bygge våtrom eller ei.