539    12    1  

Redusere støy fra sentralstøvsuger

GO
 75     0
Hei.

Jeg bor i et hus der sentralstøvsugeren er montert på badet i kjelleren. Herfra går det rør inni veggene til alle husets tre etasjer. Støvsugeren er ca 20 år gammel og bråker noe inn i h***. 

Hvis jeg finner ut at jeg skal støvsuge i 3.etg samtidig som noen bruker badet i kjelleren vil vedkommende utsettes for denne støyen. Ikke spesielt hyggelig hvis en f.eks sitter på toalettet i sine egne tanker...

Jeg lurer derfor på om jeg skal prøve å få gjort noe med dette og har kommet frem til følgende alternativer:


1. Flytte støvsugeren til et annet rom

2. Bygge en lydisolerende kasse / skap rundt støvsugeren slik den står i dag

3. Kjøpe ny støvsuger som forhåpentligvis lager mindre støy


Jeg har i utgangspunktet lyst til å slippe alternativ 1 da det vil innebære mye jobb for å få det pent. Noen som har vært borti tilsvarende problemstilling?
 


   #1
 3 884     akershus     0
Er det støvsugeren eller røropplegget støyen kommer fra? Byttet til ny sentralstøvsuger etter 25 år, den gamle hørtes godt fra kjellerrommet den sto i, den nye knapt noe. Bytt til ny, bedre sugeevne, lavere forbruk. Bygg så en kasse rundt hvis dempingen ikke er tilfredsstillende.
GO
  (trådstarter)
   #2
 75     0
Takk for innspill. Støyen kommer fra selve støvsugeren.
TSt
   #3
 7 906     0
Må bare passe på varme hvis den bygges inn men mulig nok varme forsvinner via utkastet men det må en være sikker på. Vanligvis en del watt i en sentralstøvsuger. Har vært borti kostsluttet motor i sentralstøvsuger hos kjente.
   #4
 3 884     akershus     0
Enig med TSt. På den forrige jeg hadde måtte jeg fjerne toppen på støvsugeren for å få nok kjøling, montert i et hjørne. Den nye har ingen problem med samme montering, er også av samme fabrikat, ganske kraftig Foma. Veldig fornøyd med sugeevne og lydnivå.
GO
  (trådstarter)
   #5
 75     0
Ah, det med varme hadde jeg ikke tenkt på, så fint at det ble nevnt!
TSt
   #6
 7 906     1
Hvis beholder går full og eller pose blir tett tenger ikke kjølingen via utrekksluft å bli like god. Så en bør absolutt tenke på varmen.
   #7
 21     Lyngdal     0
Mange gode svar i denne tråden.

Jeg har selv solgt sentralstøvsugere siden slutten av åttitallet, så det har skjedd mye med støydemping på sentralstøvsugerne siden da. Smile

Et par tips: Det ble av og til montert sentralstøvsugere uten å bruke støydemper på utblåsningen. Om det mangler, vil ofte støyen i rommet også dempes noe ved å sette på en slik "eksospotte" selv om det har mest med utblåsnings-støyen å gjøre.

I begynnelsen på 90-tallet pleide vi å bruke en tykk tepperest som vi la bak festebraketten på støvsugeren og opp på veggen bak maskinen. Det kunne hjelpe noe. Jeg vet at noen også brukte noen lyddempende plater på veggen bak maskinen.

Det som hjalp mest var å montere på en slags lyddemper over kjøleinntaket øverst på maskinen. Det var bare et rør på ca. 15cm i diameter/ høyde, og med ca. 2cm støydempende skumgummi på innerveggene i røret. På toppen var det et lokk, så var det laget spalter for kjøleluften rundt hele toppen. NB! Om du lager noe slikt, er det viktig med hull slik at maskinen får sugd inn nok kjøleluft. Kjølingen er viktig slik det presiseres her i tråden.

Men, som det nevnes, er de nye sentralstøvsugerne vesentlig mer stillegående nå enn tidligere.

Mvh Børge.
Signatur

   #8
 20 204     Akershus     0
Satte den i garasjen, problem solved.

Ellers ser jeg at det ofte er en mindre Nilfisk vanlig støvsuger som blir brukt her. Enklere enn det slangebeistet og støyen blir ikke vesentlig forskjellig.

Signatur
   #9
 21     Lyngdal     0
Satte den i garasjen, problem solved.

Ellers ser jeg at det ofte er en mindre Nilfisk vanlig støvsuger som blir brukt her. Enklere enn det slangebeistet og støyen blir ikke vesentlig forskjellig.Ja, det har skjedd litt med slanger og tilbehør også de siste årene. Jeg får mange tilbakemeldinger på det når vi står på messer og viser slangesystemet som trekker slangen inn i veggen etter bruk.

Men, for alle som har en vanlig sentralstøvsugerslange kan et tips være å henge slangen litt høyt på veggen med få kveiler. Da blir slangen litt mer medgjørlig når den skal brukes. Smile

Børge.
Signatur
   #10
 20 204     Akershus     0
Vi knyter slangen i en tett ring ved vegguttaket. Stikker begge armene inn i ringen og ruller den opp på armene som en muffe https://no.wikipedia.org/wiki/Muffe_%28klesplagg%29 Denne dumpes i en pappeske.

En fordel er at slangen samles opp der den ligger.

Ellers er veggkontaktene noe av det semreste jeg har opplevd. En får sjelden korrekt kontakt fordi systemet er feikonstruert, helt uten styring. Beam.
Signatur