#11
 25,136     Akershus     0
Du kan føle på hvordan det er å ha slange uten bryter bare ved å bruke slangen 90° fei. Da startes støvsugeren når du setter i slangen og stoppes når du trekker den ut.

Å rulle opp et slikt slangebeist er et mas. Enkelte lager et helt skap med hide-a-hose. Selv knyter jeg veggenden sammen til en ring ca Ø40 cm. Stikker hendene inn og ruller det hele sammen med underarmene. Rullen dumpes i en pappeske. Når jeg skal ut igjen legger jeg munnstykket på det fjerneste punktet og ruller meg tilbake til veggen.
Signatur

TSt
   #12
 15,070     1
jeg blir ofte ikke ferdig med en gang og synes det da er veldig praktisk å kunne slå av støvsuger uten på koble fra slangen i veggen.  Men til alle som noen sier så er dette noe av den dårligste kontakten som finnes så starter ikke sentralstøvsuger så se på dette.  Tar en på litt alu folie og setter på så starter den alltid men da uten bryteren.  

Vet ikke helt hvordan effekt styringen skjer på TS sin modell, må jo være modulert på noe vis.  At en bare bruker endring i motstand synes jeg er rart siden kontakten som beskrevet over ikke er den beste.  
  (trådstarter)
   #13
 12     Alvdal     0
Kort status: Var ikke unbrako, men liten torx på håndtaket. Fikk vippet av det tilhørende hardplastbiten, - hvor kretskortet dukket opp. Åpnet ikke mer her, ref. også you tube videoen nevnt tidligere i tråden.

Har muligens funnet et angrepspunkt på endemuffen, men vil trolig ta litt tid før jeg får sett nærmere på den.

Har også fundert på om en reduksjon fra 10 til 6-7 meter slange vil øke sugekapasiteten noe. 
   #14
 24     Lyngdal     0
Hei igjen.

Gode slange-løsninger kan gjøre det enklere å støvsuge.

En lang slange krever høyt vakuum på motoren for å få nok luft gjennom slangen. Mange sentralstøvsugere mister mye effekt dersom slangen blir lengre enn 9m. Grunnen er at motorene er konstruert for å gi mye luft, men sugekraften (vakuum) ikke er så høy.

På en kraftig maskin med høyt vakuum vil man ikke merke så mye forskjell på sugeeffekten om man går fra 10 til 6-7m, men på en litt mindre motor vil man kanskje merke litt høyere effekt.

Å korte inn slange med ledning er litt krevende, men mulig. En litt enklere slange uten ledning kan enkelt kappes til hvilken lengde man ønsker. Da krever det enten trådløs løsning på start / stopp, eller den enklere løsningen at motoren starter når slangen settes i kontakten.

Mvh Børge.
Signatur
  (trådstarter)
   #15
 12     Alvdal     0
Har nå sett nærmere på endemuffen, men foreløpig ikke modifisert noe.

Jeg får vippet av den ytre plastdelen til endemuffen, og to halvsirklede plastformer innenfor lar seg enkelt løsne. Da ser jeg de to ledningene som er festet i metallplatene (de to bueformete vi kan se i endemuffen) med en liten flatstikk. De to ledningene går i rillene/gjengene til slangen, ingen tvil om det, - som nevnt av Tst og Sentralstøvsuger butikken.

Ser et par utfordringer, så har ikke oppskriften (ref. Tst) klar:

a) Hvordan pirke ut ledningene etter at slangen er kuttet?
b) Når jeg korter inn slangen, - hvordan holde orden på hvilken ledning som skal kobles til hvilken metallplate?
c) Hvordan feste ledningene til metallplaten?

Ad a): Etter å ha kuttet slangen, trenger jeg noen cm fri ledning, altså som er utenfor slangen. Må altså pirke/skjære/dra løs litt ledning fra slangen. Kanskje ikke kritisk dette, bommer jeg, kan alltids kutte noen cm til av slangen og så forsøke på nytt.

Ad b): Tok av lokket på håndtaket igjen, slik at jeg fikk tilgang til kretskortet. Ved å måle motstanden mellom ledningens start (endemuffe) og slutt (kretskort) fant jeg ut hvilken som hang sammen. Tror jeg har kontroll på dette. Kan trolig også telle rillene og på den måten holde orden på ledningene. (Hva skjer om jeg kobler feil?)

Ad c): Flatstikket er 4,0 mm bredt (målt utvendig). Tungen flatstikket er klemt rundt er 2,8 mm. Vet ikke hvor jeg får tak i så små flatstikk. En kamerat foreslo jeg kunne beholde flatstikket og heller kutte ledningen litt i forkant av flatstikket og så lodde ledningene sammen. Men han er en loddemester, det er ikke jeg.

Sentralstøvsuger - hvordan forkorte slangen? - Endemuffe BEAM.JPG - finnasand
TSt
   #16
 15,070     0
Her synes jeg det ser ut som om en har avisolert og loddet seg inn på lederen litt inn på slangen. Jeg synes også det ser ut som om det er en uisolert polsko som kobler inn på. Det er ikke noe forskjell på farge e.l. i hullet til hver av lederene ? Men trolig så har ikke rekkefølgen noe å si men vi kan jo ikke vite helt sikker siden TS sin enhet er mere avansert med effekt styring også, ikke bare av og på som vi andre har. En er sikker på at effekt styringen ikke bare er at en åpner for falsk luft i håndtaket ? Spør bare siden det er det vi har på våre.
   #17
 25,136     Akershus     0
Jeg har også falsk luft, Beam.

Står det noe i monteringsanvisningen om polaritet på ledningene ved tilkobling av veggkontakter? Hvis ikke, så har neppe polariteten noen betydning.

Ledningen her er ikke loddet, men enig i at det kan være en måte å slippe å lete etter en flatstiftkontakt som passer.
Signatur

   #18
 2,841     0
Tungen flatstikket er klemt rundt er 2,8 mm. Vet ikke hvor jeg får tak i så små flatstikk.

Hyllevare på biltema. Riktignok isolert, men om isolasjonen blir i veien kan du fjerne den (men da må du bruke tang for uisolerte kabelsko også...)

https://www.biltema.no/bil---mc/elektrisk-anlegg/kabelkoblinger/flatstifthylse-smal-10-stk--2000041148
TSt
   #19
 15,070     0
En kan jo benytte den kabelbiten som står der i dag også. jeg synes det ser ut som om den er loddet inn men det kan jo være at den er dradd ut av spiralen fra dette punktet og bare påsatt polskoen.

Der en har falsk luft som regulering på effekt så er det bare en bryter i håndtaket så da her det ikke noe å si hvem som kobles hvor. Det er bare TS son som kanskje er mere avansert det kan ha noe å si.
  (trådstarter)
   #20
 12     Alvdal     0
Da har jeg kuttet slangen. Jeg fjernet drøyt tre meter fra starten (mot innsuget i veggen), ref. løsning a) i startinnlegget.

De to ledningene ligger i hver sin "rille". Slangen har faktisk fire riller. Det følger to tomme riller etter de to med ledning. Dermed er det ganske enkelt å holde orden på ledningene uansett hvor jeg kapper, hvis man vet hvilken som er festet hvor på adapteret. (Om det spiller noen rolle.)

Å skjære/pirke frem ledningene på egnet sted etter kapping er litt fiklete, men går greit. Ledningene er ikke støpt fast i rillene, men ligger i et rør slik at det er enkelt å trekke ut f.eks. fem cm.

Flatstifthylser 2,8 mm funker. Varmet dem opp i vann og fjernet isolasjonen. Men klemområdet er større enn de originale (se bilde på #15). Det fører til at jeg ikke greier å klemme helt sammen to deksler (halvbuer i hardplast) som skal ligge utpå slangeenden og flatstiftene. Det fører til at et siste utvendig rørhylse heller ikke kommer helt på plass. Men alt synes å sitte godt fast, og kan nok gjøre dette bedre om jeg må.

Så da er slangen 7 meter. Kanskje vi kutter mer senere.