213    1    0  

Borebiller / mit i hopetall

 15     Norge     0
Utrolig merkelige greier...
Vi har en baktrapp (for rømning) i en bygård fra 1893...
Hvor gammel trappa er vet jeg ikke, men den er gammel.
Denne trappen ble malt på nytt i 2017 og da så man gamle hull og tegn fra borebiller/mit, men intet aktivt (ingen spor av boremel el.l.).  Plutselig, nå i år, velter det hundrevis av borebiller ut av trappen ila noen uker/måneder. De ligger stort sett på rygg og kravler litt med bena før de dør.
Dette er kun i nederste etasje/del av trappen som for øvrig går flere etasjer oppover. Det er ikke varmekilder her, men stort sett stabile temperaturer - litt kaldere enn tilstøtende rom.
Hva kan være grunnen til at de plutselig evakuerer? Kan det være pga at trappen er "nymalt"?
Før dette har vi ikke sett noen form for aktivitet eller tegn til borebiller i trappen, ettersom den er fortsatt like solid tross sin alder... Tar man en kniv inni hullene, er det masse motstand og trevirket virker inntakt og trappen solid. Nå er det kun i ett av trinnene jeg har sett boremel, og det kommer tilsynelatende ut av en lang sprekk (ikke et hull). Og svina ser ut til å stort sett komme ut av sprekker eller ett og annet hull.
Det er ikke vannlekkasjer eller noe slikt, og ellers er det ventilasjonsanlegg i alle tilstøtende rom.


Noen tips til hvordan man bør angripe en slik spesiell sak? Har vurdert å sette inn en varmeovn 24/7 for å se om det endrer noe, men har aldri sett en borebille i levende live før, og når jeg først ser dem så er det sikkert i femsiftret antall og vel så det som jeg har tatt med støvsugeren de siste ukene.

Tips og råd (og evt forslag til forklaring) tas imot med stor takkBorebiller / mit i hopetall  - DSC_0313.JPG - fitzox

Borebiller / mit i hopetall  - DSC_0309.JPG - fitzox

Borebiller / mit i hopetall  - DSC_0308.JPG - fitzox

Borebiller / mit i hopetall  - DSC_0307.JPG - fitzox


Borebiller / mit i hopetall - DSC_0307.JPG - fitzox